Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
96.26 Кб
Скачать

Іх. Філософія науки: еволюція позитивізму

9.1. "Перший" позитивізм: феноменалізм, утилітаризм, еволюціонізм

9.2. Емпіріокритицизм Е. Маха і Р. Авенаріуса

9.3. Неопозитивізм

9.4. Постпозитивізм

Становлення і розвиток індустріального суспільства обумовлює зростання ролі науки. Успіхи технічного про­гресу привели до створення в суспільній свідомості культу наукового пізнання. Цей процес зародився приблизно в середині XIX ст., коли з досягненнями науки «віра в себе» більшою мірою почала замінювати «віру в Бога», що зумовило виникнення цілого ряду філософських течій. Вони поставили перед собою завдання визначити особли­вості новітнього часу через специфіку наукового пізнан­ня і разом з тим - закономірності розвитку суспільст­ва та людини. Ці течії дістали загальну назву «філосо­фії науки». Вона починається з позитивізму Огюста Конта, на думку якого інтелектуальна еволюція людства, яка спирається на метод «позитивного мислення» (по суті -метод наукової індукції), врешті повинна привести до створення нової системи знань про науку. В «другому» позитивізмі центр уваги переноситься зі створення сис­теми «позитивного» знання на теорію «постпозитив­ного» знання. Для цього необхідно усунути з дійсно пози­тивного - наукового знання будь-які абстракції, що не підтверджуються досвідом. У «третьому» позитивізмі пошук критерію науковості переноситься зі змісту знан­ня на форму його висловлювань. У постпозитивізмі для вирішення питання про наукове знання висувається кон­цепція, згідно з якою всередині самої науки немає і не може бути остаточних основ, тому вона перебуває в процесі постійного розвитку.

Ключові слова

позитивізм, емпіріокритицизм, махізм, верифікація, неопозитивізм, фальсифікація, демаркація, логічний позитивізм, лінгвістична філософія, логічний аналіз, семантика, прагматизм

«Кожна істинно філософсь­ка проблема зводиться врешті-решт до пояснення нашого вжи­вання слів».

Р. Хеєр

9.1. «Перший» позитивізм: феноменалізм, утилітаризм, еволюціонізм

Значне місце в розробленні нової методології наукового пізнання на­лежить позитивізму. Це поняття (від лат. positivus - позитивний) означає заклик до філософів відмовитися від метафізичних абстракцій і звернутися до позитивного знання. Він виникає в 30—40-ві pp.XIX ст.у Франції, його родоначальником вважається Огюст Конт (1798-1857pp.),який вводить термін «позитивізм». На думку О. Конта, позитивна філософія може стати єдиною міцною основою для соціальної організації, завдяки чому закін­читься її криза Якщо до XIX ст.люди в основному боролися між собою, то внаслідок розвитку промисловості вони мають справу з природою. На зміну політикам, теологам, військовим приходять вчені та промисловці, тому на­став час нового світогляду. Основний його зміст Конт вбачає у наступному

закон трьох стадій;

закон постійної підлеглості уявлення спостереженню;

правильна класифікація наук.

О. Конт вважав, що він відкрив «великий основний закон» процесу розвитку мислення. Кожна галузь пізнання проходить три стадії: тео­логічну (вигадане), метафізичну (абстрактне), наукове пізнання.

На першій стадіїлюдина прагне пояснити все з допомогою над­природних сил, які уподібнюються їй: богами, духами, героями тощо.Теологічна стадіяхарактеризується пануваннямфікцій, які не мають доказів. Це «католицький і феодальний режими». Майже всі людські імпульси-почуття синтезуються християнським монотеїзмом.

На другій (метафізичній) стадії люди прагнуть досягти вичерпного знання посиланням на абстрактні першосутності (ідеї Платона,форми Арістотеля, абсолютний дух Гегеля,матерія увсіх матеріа­лістів). Намісце дійсних законів ставляться абсолютні сутності. Позитивне значення цієї ста­дії полягає в переході до дійс­ної науки, до ідеального, пози­тивного знання. Метафізичний стан характеризується підвище­ною увагою до сутності, до аб­страктних понять, які приймаються за реальність. Це період революцій­них криз, період критики існуючого, період «анархії думок». Людина, захоплена абстрактною ідеєю, готова віддати життя за її втілення. В цьому випадку Конт має рацію в тому, що філософія, яка не враховує досвіду спеціальних наук, приходить до надумування неіснуючого. Дистанційована від науки філософія неминуче виявляється ненауковою.

На третій позитивній стадії знання базується на спостережених фактах, на точній оцінці реальності. Саме тут здійснюється «позитив­ний синтез» різних позицій, «синтез анархії». Звідси О. Конт форму­лює основний висновок позитивізму: вчений повинен обмежуватися лише описом власних відчуттів. Закони, поняття, які формулюються на основі відчуттів, -лише зручний спосіб їх описання. Вони не мають ніякого відношення до об'єктивного світу, а якщо й мають, то ми ніколи не матимемо змоги це перевірити. Істинний позитивний дух, підкреслює Конт, полягає в заміні вивчення першопричин явищ вивченням їх за­конів або в заміні слова чому словом як. Ми здатні зрозуміти, як від­буваються явища, але не чому вони відбуваються.

Позитивізм це реальність розвитку філософської думки, він прагне посилити акцент на досягненнях науки, зв'язку філософії та конкретних наук. Слабкою стороною позитивізму у всіх його формах є підміна власне предмета та методу філософії конкретно-нау­ковим предметом і методом. Починаючи з Конта позитивізм запере­чує попередній розвиток філософії і прагне ототожнити філософію і науку.

До «першого» позитивізму належить також філософія Дж. С. Мілля та Г. Спенсера.

• Англійський мислитель Джон Стюарт Мілль (1806-1873pp.)прагнув наслідувати О. Конта. Свій основний твір «Система логіки» він закінчує аналізом соціально-історичних наук. Мова йшла про здобуття нових смислів, які він вбачав у системі індуктивної логіки. Індукція передбачає одноманітність (подібність) індивідів і подій.

Індукція має справу з причинно-наслідковими зв'язками. Наслідую­чи Ф. Бекона, Мілль розробляє методи дослідження причинних зв'яз­ків. Його теорія ґрунтувалася на тому, що, ретельно проводячи спосте­реження, а потім зіставляючи взаємозалежність явищ, завжди можна виявити причинно-наслідкові зв'язки. Саме так встановлюються наукові закони.

На основі індуктивної логіки Мілль був готовий розглянути метод будь-якої соціально-історичної дисципліни. Скрізь, виходячи із закону причинності, необхідно пояснювати бажання мотивами, а мотиви потребами людей у предметах. Але в моральних (гуманітарних) науках мова йде не про те, що є і буде, а про те, що повинно бути. Те, що повинно бути, неможливо встановити науково. Тому всі моральні науки є мистецтвами.

Мистецтво ставить мету, якої потрібно досягти, визначає її і пере­дає науці. Наука приймає її, розглядає, вивчає, розбирає і відсилає знову до мистецтва. Мета встановлюється не довільно, а відповідно до певного принципу, який здобувають знову ж таки з досвіду. Кінцева мета науки -сприяти щастю людства. Для досягнення щастя необхідно здійснювати корисні вчинки. Така вимога утилітаризму (від лат. utilitas-користь, вигода).

Індуктивний метод не дав можливості зрозуміти моральні дисцип­ліни як науки. Це можливо лише в тому випадку, якщо гуманітарним дисциплінам надається ціннісний характер. Але цінності виробляються продуктивною уявою. Зрозуміти цю обставину емпіризмові не дано. Утилітаризм, строго кажучи, не знає цінності. Принцип найбільшого щастя можна вважати псевдоцінністю. У дослідженнях Мілля позити­вістську тенденцію виражено не так яскраво, як у творчості О. Конта. Аж. Мілль, по суті, займався методологією науки, а не запереченням наукового статусу філософії.

• Англійський мислитель Г. Спенсер(1820-1903pp.)репрезентує лі­нію еволюціонізму в позитивізмі. Вважаючи еволюцію всезагальним процесом у галузі світу явищ, він розуміє її як процес вільних поступо­вих змін, головний зміст яких - перехід від невизначеної хаотичної однорідності до визначеної впорядкованої різнорідності. Еволюція, за Спенсером,обумовлюється законами збереження матерії і енергії і, врешті-решт, універсальним законом постійної кількості сили. Цей закон, укорінений в природі нашого мислення, має позадосвідне похо­дження. Звідси ми приходимо до тієї важливої обставини, що в світі існує. Непізнане, і сокровенна сутність світу не відкривається нам у сфері досвіду. Раціональним пізнанням (науковим і філософським), на основі досвіду ми осмислюємо лише прояви непізнаного. Раціональне пі­знання і не повинно претендувати на його осягнення, це справа релігії. Між наукою і релігією немає суперечностей, бо завдання релігії і по­лягає в пізнанні недоступної для науки сутності, таїни світу. Отже, наука і релігія розглядають одне і те ж, але з різних боків.

Глобальний еволюціонізм, всезагальні закони еволюції, які розробив Спенсер, він поширює на галузь біології, психології, соціології, етики. Це привело його до біологізації останніх трьох дисциплін. Найважли­віший принцип його соціології - уподібнення суспільства організмові (органіцизм). Індивіди - немовби клітини або фізіологічні одиниці. В суспільстві існують три системи «органів»: підтримувальна система, яка забезпечує виробництво необхідних продуктів; розподільча систе­ма, котра забезпечує зв'язок частин соціального організму на основі розподілу праці; регулятивна система (держава), що забезпечує під­корення частин цілому. Подібно до організму, суспільство росте, а не будується. Тому Спенсервиступав принциповим противником будь-яких реформ.

• «Перший» позитивізм виокремив зовсім інший тип взаємовідно­шень між філософією і наукою, людиною і дійсністю. «Перші» позити­вісти вважали своїм завданням систематизацію та узагальнення спеці­ально-наукового знання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]