Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міжнародна_економіка__рекомендації.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
392.19 Кб
Скачать

ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ СТАТИСТИКИ УКРАЇНИ

Національна академія статистики, обліку та аудиту

КАФЕДРА ФУНДАМЕНТАЛЬНИХ

ЕКОНОМІЧНИХ ДИСЦИПЛІН

МІЖНАРОДНА ЕКОНОМІКА”

Методичні рекомендації до вивчення курсу

для студентів усіх форм навчання

освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр»

за напрямом підготовки

0305 «Економіка та підприємництво»

КИЇВ - 2011

Пархоменко В. В.

Міжнародна економіка. Методичні рекомендації до вивчення курсу для студентів усіх форм навчання освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр» за напрямом підготовки 0305 «Економіка та підприємництво». – Київ, Національна академія статистики, обліку та аудиту, 2011. – 40 с.

Рецензенти: к.е.н., доцент Ткаленко С.І.,

к.е.н., доцент Сергієнко С.Б.

Затверджено на засіданні кафедри фундаментальних економічних дисциплін (протокол № 1 від 29 серпня 2011 р.)

© В. В. Пархоменко, 2011

© Національна академія статистики, обліку та аудиту, 2011

ЗМІСТ

Стор.

Передмова………………………………………………………………………

4

Опис навчальної дисципліни …………………………………………………

5

Мета і завдання курсу ………………………………………………………...

6

Навчально-тематичний план …………………………………………………

7

Зміст курсу …………………………………………………………………….

Змістовний модуль 1. Міжнародний рух товарів і факторів виробництва (Міжнародна мікроекономіка) ………………………………...

9

Змістовний модуль 2. Міжнародна валютно-фінансова система та світовий фінансовий ринок. Міжнародна економічна інтеграція (Міжнародна макроекономіка) ………………………………………………

12

Плани семінарських занять …………………………………………………..

14

Самостійна робота …………………………………………………………….

27

Тематика контрольних робіт та рекомендації для їх виконання для студентів заочної форми навчання …………………………………...……...

31

Підготовка та складання іспиту з дисципліни……..……………………..

36

Засоби візуального супроводу навчання …………………………………….

40

Форми контролю та засоби діагностики успішності навчання …………….

40

Тести та завдання з дисципліни …….. ………………………………………

43

Питання для проведення комплексних контрольних робіт (ККР) з дисципліни «Міжнародна економіка»……………………………………….

65

Критерії оцінювання відповідей студентів й питання комплексних робіт (ККР) з дисципліни МЕ………………………………………………………..

68

Література……………………………………………………………………..

70

Програма курсу Передмова

Сучасне світове господарство розвивається за принципом поглиблення і розширення економічних відносин між країнами, міжнародного поділу праці, розвиток та укріплення міжнародних господарських структур. Актуальність проблеми та динаміка міждержавних стосунків вимагають швидкого реагування на всі зміни у світовому господарстві, поглибленого вивчення їхніх причин та наслідків.

Сучасний етап відкриває сприятливі перспективи щодо посилення ефективності розвитку економіки України за рахунок оптимального використання переваг міжнародного поділу праці. При цьому складність проблем інтегрування нашої країни в сучасну міжнародну економічну систему визначається передовсім тим, що вона, як й інші пострадянські держави, розпочавши перехід до ринкової економіки, потрапила до глибокої трансформаційної кризи. За цих умов, перехід України до ринкової економіки відкритого типу поглиблює значення дисципліни «Міжнародна економіка» у процесі підготовки економістів.

Навчально-методичний комплекс розроблено з метою поліпшення викладання навчальної дисципліни «Міжнародна економіка» для студентів денної та заочної форм навчання. У навчально-методичному комплексі вміщено тематичний план курсу для окремих форм навчання, основний зміст тем дисципліни, плани семінарських занять, завдання для практичної роботи, вимоги до складання заліку з дисципліни, завдання щодо виконання контрольних робіт, перелік літературних джерел для самостійного вивчення предмету.

Навчальний курс «Міжнародна економіка» розглядає основні принципи функціонування світової системи господарства, міжнародної торгівлі, руху капіталу та робочої сили, механізм міжнародних розрахунків та валютно-фінансових відносин.

Дисципліна «Міжнародна економіка» є складовою частиною економічного блоку навчальних дисциплін і є логічним продовженням курсів «Основи економічної теорії», «Мікроекономіка», «Макроекономіка», має спільний з ними понятійний апарат, термінологію та методологію. У свою чергу дисципліна «Міжнародна економіка» є базою для вивчення дисциплін «Міжнародний маркетинг», «Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності».

Програма курсу складена на основі освітньо-професійної програми підготовки бакалавра за спеціальностями напряму 0305 – «Економіка та підприємництво», вимог освітньо-кваліфікаційних характеристик відповідних спеціальностей.

Вивчаючи курс міжнародної економіки, студенти набувають навичок використовувати статистичні матеріали, іншу інформацію, що ілюструє закономірності розвитку світогосподарських зв’язків, процес входження України до світової економіки.

Вивчення дисципліни «Міжнародна економіка» сприяє формуванню студентами власного світогляду щодо процесів, які відбуваються щоденно у цій важливій сфері людського буття, а також обумовлює підвищення їх фахових знань.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]