Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекция-2.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
84.99 Кб
Скачать

7

Лекція 2. Банківське інвестиційне кредитування

1. Принципи та види банківського інвестиційного кредитування

2. Ціна банківського інвестиційного кредиту та фак­тори, що її зумовлюють

Види банків, що надають послуги інвестиційного кредитування

1. Універсальні кб

2. Спеціалізовані кб:

- Іпотечні банки - спеціалізуються на наданні довгострокових позик під заставу нерухомості (житлової чи комерційної) або землі.

- Інвестиційні банки - спеціалізуються на фінансуванні операцій злиття-поглинання, здійсненні посередницьких операцій з цінними паперами (посередництво і гарантії розміщення цінних паперів на фондовому ринку) та на послугах андеррайтингу.

Різновидом інвестиційних банків є банки розвитку, основною метою діяльності яких є нагромадження капіталу для подальшого інвестування в національну економіку. Ці банки являють собою спеціалізовані напівдержавні інвестиційні установи, і, як правило, власником акцій банку є центральний банк країни, який є також гарантом його зобов’язань. Пасиви банків розвитку здебільшого формуються за рахунок державних ресурсів, а також зовнішніх джерел: позик Світового банку, Міжнародної фінансової корпорації та ін.

Напрями і сфери діяльності банків розвитку:

- довгострокове кредитування промисловості, сільського господарства, будівництва та інших галузей;

- участь в акціонерному капіталі підприємств, що створюються;

- гарантування акцій та цінних паперів, що випускаються, а також кредитів та позик, що їм надаються з інших джерел. Зокрема, банки розвитку рефінансують кредити, що надаються комерційними банками на розвиток галузей з довгим циклом освоєння капіталовкладень;

- аналіз фінансових можливостей практичної реалізації технічних проектів та визначення їх рентабельності;

- участь у керівництві підприємств, що створюються в процесі інвестиційних проектів.

На відміну від комерційних банків банки розвитку не приймають депозитів вкладників, не здійснюють розрахункових та платіжних операцій і не надають короткострокових кредитів. .

Слід зазначити, що при участі банків розвитку в інвестиційних проектах в національну економіку на початку об’єкти фінансуються за рахунок бюджетних субсидій та кредитів, а з часом такі об’єкти передаються у приватний сектор.

Принципи інвестиційного кредитування.

1. Цільовий характер кредитування.

В основному кредитується суб’єкт.

Але при інвестиційному кредитуванні цей принцип є яскраво вираженим, тому що саме тут кредитується об’єкт (інвестиційний проект), лише за умови його окупності та наявності умов у позичальника для повернення кредиту.

Особливі принципи, які визначають специфіку інвестиційного кредитування:

- обґрунтування життєдіяльності об’єкта кредитування;

- участь у реалізації інвестиційного проекту кваліфікованих та надійних партнерів;

- облік і розподіл усіх ризиків проекту (кредитних та інвестиційних, при цьому кредитний ризик вище інвестиційного ризику);

- врегулювання правових аспектів і розробка конкретних скоригованих дій реалізації інвестиційного кредитування.

2. Принцип строковості.

Особливість – прив’язаний до строку окупності інвестицій (нормативних меж будівництва, впровадження та окупності об’єкта та ін.)

3. Принцип забезпеченості :

- інвестиційний кредит НЕ може бути бланковим (незабезпеченим);

- банки вимагають від фірм, компаній або організацій забезпечення інвестиційного кредиту реальними активами проекту, до яких можуть належати лише: застава на нерухоме майно (земля, механізми, будови) та застава на рухоме майно (обладнання та інші виробничі активи). Усі інші види забез­печення можуть бути прийняті банком лише як додаткові.

Види банківського інвестиційного кредитування

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]