Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗАВДАННЯ ДЛЯ КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
75.26 Кб
Скачать

7

Завдання для контрольних робіт

З дисципліни “фінасовий аналіз”

(Для студентів заочної форми навчання)

Рекомендації щодо виконання контрольних робіт

Важливою складовою вивчення дисципліни „Фінансовий аналіз” для студентів заочної форми навчання є виконання контрольної роботи

Контрольна робота покликана допомогти студентам виробити навички самостійного опанування теоретичного матеріалу з аналізу фінансового стану підприємства та розв'язування комплексу задач з фінансового аналізу суб'єктів господарювання з використанням його спеціальних прийомів, підготовки коротких висновків за результатами проведеної аналітичної роботи.

Мета контрольна роботи — навчити майбутніх фахівців самостійно користуватися всіма джерелами інформації базового підприємства, допомогти поглибити знання теоретичних основ і закріпити навики проведення фінансового аналізу, навчити їх за­стосовувати ці знання (а також здобути нові) для розробки реко­мендацій щодо поліпшення фінансового стану підприємства.

В контрольній роботі студент повинен показати:

- вміння самостійно опрацьовувати першоджерела з „Фінансового аналізу”;

- розв’язувати практичні завдання з фінансового аналізу;

- аналізувати теоретичні напрацювання та результати проведених аналітичних досліджень;

- розробляти обґрунтовані висновки та пропозиції щодо розв’язання проблем, виявлених у ході проведення фінансового аналізу.

Контрольна робота складається з двох частин - теоретичної та практичної. Теоретична частина контрольної роботи представляє собою дослідження теоретичних засад фінансового аналізу на основі вивчення літературних першоджерел згідно з варіантом завдання. Вона виконується у вигляді реферату і має бути оформлена згідно з вимогами вищої школи та містити:

    • план дослідження;

    • викладення сутності досліджуваного питання з посиланнями на відповідні джерела інформації;

    • загальний висновок студента за результатами проведеного теоретичного дослідження;

    • список використаних джерел.

Практична частина контрольної роботи представляє собою аналітичне дослідження поставленої проблеми на основі даних фінансової звітності (ф.№1 «Баланс підприємства», ф. №2 «Звіт про фінансові результати», ф.№3 «Звіт про рух грошових коштів", примітки до фінансових звітів), а також іншої облікової інформації за 1 рік або за 1 квартал. З цією метою студент може використати дані звітності підприємства, на якому він працює, або будь-якого іншого підприємства, в тому числі звітністю підприємств, які оприлюднюють її через мережу Інтернет.

В додатках до контрольної робота обов’язково повинні бути приведені заповнені форми звітності, реєстри аналітичного обліку та інші матеріали, які були використані для розрахунків.

Перед проведенням розрахунків студент повинен навести формули розрахунку показників. Результати розрахунків мають бути оформлені у вигляді таблиці, в якій необхідно привести алгоритм розрахунку показників. Наприклад,

Після таблиці студент повинен навести висновок щодо оцінки кожного з розрахованих показників шляхом порівняння їх з нормативними значеннями, вивчення відхилення на кінець періоду порівняно з початком періоду та визначення причин таких відхилень.

Контрольна робота має бути виконана у вигляді комп'ютерного набору на одній стороні аркуша білого паперу формату у межах від 203х288 до 210х297 мм (формат А4). Комп’ютерний набір контрольної роботи виконується шрифтом Times New Roman розміром 14 пунктів через 1,5 інтервала.

Текст контрольної роботи розміщується на сторінці, яка обмежується стандартними полями: ліве - не менше 25 мм, праве - не менше 10 мм, верхнє, нижнє - не менше 20 мм.

Нумерація сторінок контрольної роботи наскрізна. Номер сторінки проставляється арабськими цифрами в правому верхньому кутку. На титульній сторінці номер сторінки не ставиться.

Мова дипломної роботи державна, стиль науковий, чіткий, без орфографічних і синтаксичних помилок; послідовність логічна. Пряме переписування у роботі матеріалів з літературних джерел неприпустиме.

У кінці контрольної роботи необхідно вказати дату виконання контрольної роботи, поставити особистий підпис автора.

При виникненні незрозумілих питань слід звертатися за кон­сультацією до викладача курсу „Фінансовий аналіз”.

Варіант теми реферату та практичного завдання обирається у відповідності з останньою цифрою номера залікової книжки. На титульному аркуші контрольної роботи слід обов’язково вказати номер залікової книжки.

Тематика теоретичної частини контрольних робіт

  1. Значення та зміст фінансового аналізу в умовах переходу до ринкової економіки, його основні завдання.

  2. Основні напрями і види фінансового аналізу.

  3. Прийоми фінансового аналізу.

  4. Методи і моделі фінансового аналізу.

  5. Показники та фактори у фінансовому аналізі, їх класифікація.

  6. Фінансова звітність як джерело фінансового аналізу, її характеристика.

  7. Еволюція підходів до аналізу звітності.

  8. Особливості фінансового аналізу в умовах інфляції.

  9. Аналіз кредитоспроможності позичальника.

  10. Оцінка інвестиційної привабливості підприємства.