Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Економіка як наука

.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
39.94 Кб
Скачать

Економіка як наука

Економіка та економічна теорія перебувають у взаємодії і впливають одна на одну. Економіка є предметом економічного вчення. Вона існує об'єктивно, тобто незалежно від волі та свідомості людей. Економічна теорія відображує дію об'єктивних законів економічного життя. Для того щоб виявити ці закони, недостатньо просто спостерігати та описувати явища. Потрібна наука, яка здатна проникнути у сутність економічного життя, з'ясувати його причинно-наслідкові зв'язки і рушійні сили. Такою наукою є економічна теорія.

Економічна теорія — це фундаментальна (від лат. fimdamentum — основа) економічна наука, яка вивчає загальні закономірності господарського життя, основа економічних наук

Також економічна наука представляє собою мислене,узагальнене відображення господарської діяльності. Розкриття або становлення закономірностей. Вона не лише пояснює, як відтворюється суспільство, а й сприяє його розвитку, запобігає повторенню деяких негативних економічних явищ, дає можливість прогнозувати майбутній розвиток економіки.

Нині у різних країнах фундаментальну економічну науку називають по-різному: в англомовних країнах — економікс, у Франції, Іспанії, Греції— економіка, у Німеччині — вчення про народне господарство.

В різні часи економічна наука зосереджувалась на двох економічних питаннях:

1)Як країна багатіє?

2)Як справедливо розподілити багатство?За якими правилами?

Історія економічної науки

Можна виділити дуже тривалий донауковий етап з найдавніших часів і до XVIII століття.

Економічне знання,ідеї,думки чи теорії є складовою частиною творів видатних філософів,мислителів релігійних та державних;вона проявляється в державних законах,указах.

Етап періоду зародження економічної науки відповідає періоду розвитку капіталізму в Європі. В цей період економічна наука отримала назву «Політична економіка» в 1615 році. Мистецтво управління господарством на рівні всієї держави. Формування єдиної системи політичної економіки пов’язана з ім’ям видатного англійського економіста, якого звали Адам Сміт(батько політичної економіки).

Йому належить така праця:«Дослідження про природу та причини багатства нації».1776 рік – дата виходу праці.

Предметом політичної економіки було дослідження джерел багатства нації, способів його примножити та розподіл, а також загальних об’єктивних закономірностей ринкової економіки. Цей період тривав кінець XVII- до середини XIX ст.

Формування —марксистської теорії.

Середина XIX століття. Засновником є Карл Маркс. Теорія Маркса є яскравим прикладом того,яким чином політичні ідеї автора можуть вплинути на характери його наукових досліджень. Політекономія Маркса є упередженою теорією – вона спрямована на підтвердження його політичних ідей,що порушує її науковість.

Предметом марксистської політекономії було дослідження за негативних сторін капіталізму і ворожих суспільних відносин .З метою обґрунтувати необхідності знищення капіталізму пролетаріату і побудови нового безкласого суспільства. Ідея Маркса виявилась утопічною.(Утопія-це щось нездійсненне).Сьогодні це вчення перебуває у кризі через розпад СРСР.

70-ті роки ХІV ст. Формується новий напрямок економічної науки –неокласична економіка. Економіка отримала більш практичне сприйняття,менше стало філософського підходу. Поширились математичні методи досліджень.

Предмет економічної науки – це був найефективніший спосіб використання економічних ресурсів і раціонального господарювання, з метою задоволення потреб людини і суспільства. Також неокласики прагнули, щоб економіка була соціально-нейтральною(ідеологічно упереджена наука).Також змінилася назва з політекономії на економіку.

На заході економіка або неокласична економіка стала основою.

Економічна теорія вивчала закони раціонального господарювання і поведінку економічних суб’єктів на різних рівнях в різні історичні епохи.

Макроекономіка вивчає закономірності функціонування економіки країни.

Мікроекономіка вивчають закономірності поведінки окремих одиниць.

Мезоекономіка дослідження окремих галузей національної економіки.

Мегаекономіка досліджує функціонування світової економіки,як єдиного організму.

Допоміжні частини

1)Економічна історія. Вивчає розвиток формування господарства в історії людства.

2)Історія економічної науки. Досліджує як формувались наукові економічні знання в історії людства.

Економіка є історичною наукою.

Економіка – це наука, яка вивчає поведінку людини з точки зору відношення між цілями та обмеженими засобами , які допускають альтернативне використання.

Предметом основ економічної науки представляє собою вступ до економічної теорії,створює базу оволодіння всіма частинами економічної теорії. Предметом дослідження економіки є також розміщення та використання ресурсів (корисні копалини, земля, праця людей та їхні знання, обладнання та устаткування). Якби не було обмеження ресурсів, то не було б потреби в економічній науці. Адже в такому разі можна було б задовольнити необмежені потреби людей. Бажання людей зводяться до того, щоб якомога повніше та якісніше задовольнити всі свої потреби, проте вони наштовхуються на межу виробництва, зумовлену у кожний конкретний історичний період кількістю наявних ресурсів.

Економічна наука займається дослідженням економічної поведінки людей в умовах обмежених ресурсів. Вивчивши можливості ресурсного забезпечення країни, певного регіону, міста, галузі (докладніше про це йтиметься далі), економісти пропонують варіанти розміщення виробництв для якнайкращого використання ресурсів.

Отже, економічна наука сприяє оптимальному використанню обмежених ресурсів, зростанню асортименту товарів та послуг, є чинником економічного розвитку, допомагає якомога повніше задовольнити потреби суспільства

Функції економічної науки

*Теоретико-пізнавальна функція полягає в тому, щоб розкрити зміст економічних законів і категорій, істотні причинно-наслідкові зв'язки економічних процесів, форми їхнього вияву, об'єктивні внутрішні суперечності, подолання яких забезпечує поступальний розвиток суспільства. Вона є методологічним фундаментом для інших економічних дисциплін.

Процес пізнання розпочинається з розгляду фактів, масових економічних спостережень, вивчення поведінки господарських суб'єктів. На основі аналізу цього матеріалу відбираються сталі, типові явища. Це дає змогу перейти до пізнання економічних законів і категорій.

* Практична функція полягає в обґрунтуванні практичного застосування економічних законів для вирішення господарських завдань, здійснення економічної політики, яка б якомога повніше відповідала інтересам людини, колективу, суспільства; раціональних форм управління господарством; здійсненні практичних заходів щодо розв'язання економічних суперечностей, досягнення ефективних результатів розвитку виробництва і зростання добробуту населення.

*Прогностична функція економічної теорії — це передбачення напрямів розвитку економічних процесів для запобігання економічним втратам, пом'якшення перебігу деяких негативних процесів, прогнозування дій, які сприятимуть подоланню економічних криз, зменшенню інфляції, скороченню безробіття, зростанню реальних доходів населення тощо.

Отже, прогностична функція економічної теорії — це, по суті, складання наукових прогнозів розвитку виробництва, становлення ринкової економіки з урахуванням істотних економічних закономірностей, явищ, теоретичних висновків.

Цю функцію економічної теорії можна розглядати на макро- та мікроекономічному рівнях. Макроекономічне передбачення полягає у розробленні економічних програм уряду, відповідних загальногосподарських заходів щодо розвитку економіки країни в цілому.

*Прогностична функція економічної теорії може стосуватися також приватних підприємців, яким потрібно приймати конкретні рішення з урахуванням вигод і продуктивних витрат як наслідків їхніх дій.

Сутністю методологічної функції економічної теорії є використання економічних знань для здійснення досліджень у галузі не тільки економіки, а й соціології. Вона спрямована на формування сучасного економічного мислення людей, дає змогу об'єктивно і всебічно оцінювати економічну політику держави, а також економічні програми різних політичних партій і рухів.

Економічна теорія, будучи базою для різних економічних дисциплін, водночас використовує їхні здобутки. Тільки спираючись на досягнення інших наук, таких як соціологія, політологія, право, історія тощо, економічна теорія може робити висновки і розробляти рекомендації, які сприятимуть оптимальній організації економічного життя суспільства.