Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lab1.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
71.17 Кб
Скачать

Лабораторна робота № 1

на тему “Робота з клавіатурою’’

Мета роботи – ознайомитися з складом клавіатури, основними групами клавіш, їх розташуванням та призначенням. Навчитися вводити з клавіатури текст різними мовами, переключати розкладки клавіатури.

ПЛАН

Теорія

  1. Поняття розкладки, переключення мов в операційних системах

  2. Склад клавіатури

  3. Налагодження клавіатури

  4. Правила введення тексту з клавіатури

Хід роботи

Контрольні запитання

ТЕОРІЯ

Клавіатура - клавішний пристрій управління персональним комп'ютером. Служить для введення алфавітно-цифрових (знакових) даних, а також команд управління. Комбінація монітора і клавіатури забезпечує найпростіший інтерфейс користувача. За допомогою клавіатури управляють комп'ютерною системою, а за допомогою монітора одержують від її відгук.

1. Поняття розкладки, переключення мов в операційних системах

Для різних мов існують різні схеми закріплення символів національних алфавітів за конкретними алфавітно-цифровими клавішами. Такі схеми називаються розкладками клавіатури. Переключення між різними розкладками виконуються програмним способом - це одна з функцій операційної системи. Відповідно, засіб переключення залежить від того, у якій операційній системі працює комп'ютер. Наприклад, у операційній системі WINDOWS для цієї цілі можуть використовуватися такі комбінації: ліва клавіша ALT+SHIFT або CTRL+SHIFT. При роботі з іншою операційною системою засіб переключення можна з’ясувати по довідковій системі тієї програми, що виконує переключення.

Загальноприйняті розкладки клавіатури мають свої корені в розкладках клавіатур друкарських машинок. Для персональних комп'ютерів IBM PC типовими вважаються розкладки QWERTY (англійська) і ФЫВАПРОЛДЖ (російська). Розкладки прийнято іменувати за символами, які закріплені за першими клавішами одного рядка алфавітної групи.

2. Склад клавіатури

Стандартна клавіатура має більш 100 клавіш, функціонально розподілених на такі 5 груп:

Група алфавітно-цифрових клавіш призначена для введення знакової інформації і команд, що набираються по символах. Кожна клавіша може працювати в кількох режимах (регістрах) і, відповідно, може використовуватися для введення кількох символів. Переключення між нижнім регістром (для введення рядкових символів) і верхнім регістром (для введення прописних символів) виконують утриманням клавіші SHIFT (нефіксоване переключення). При необхідності постійно застосовувати верхній регістр використовують клавішу CAPS LOCK (зафіксоване переключення). Якщо клавіатуру використовують для введення команд, клавішею ENTER завершують введення команди і починають її виконання. Якщо клавіатура використовується для введення даних, застосовують відділення одного абзацу від іншого клавішею ENTER. Перехід тексту з одного рядка на наступний в більшості редакторів відбувається автоматично.

Група функціональних клавіш включає дванадцять клавіш (від F1 до F12), розміщених у верхній частині клавіатури. Функції, закріплені за даними клавішами, залежать від властивостей конкретної працюючої в даний момент програми, а в деяких випадках і від властивостей операційної системи. Загальноприйнятою для більшості програм є угода про те, що клавіша F1 викликає довідкову систему, у якій серед іншого можна знайти довідку і про дію інших клавіш.

Службові клавіші розташовуються поруч із клавішами алфавітно-цифрової групи. У зв'язку з тим, що ними доводиться користуватися особливо часто, вони мають збільшений розмір. До них відносяться розглянуті вище клавіші ENTER, SHIFT і CAPS LOCK, клавіші ALT і CTRL (їх використовують у комбінації з іншими клавішами для формування команд), клавіша ТАВ (для введення позицій табуляції при наборі тексту), клавіша ESC (від англійського слова Escape - втеча) для відмови від виконання останньої введеної команди і клавіша BACKSPACE для видалення щойно введених знаків (вона знаходиться над клавішею ENTER і часто маркірується стрілкою, направленою вліво).

Службові клавіші PRINT SCREEN, SCROLL LOCK і PAUSE/BREAK розміщуються праворуч від групи функціональних клавіш і виконують специфічні функції, що залежать від операційної системи. Загальноприйнятими є такі дії:

PRINT SCREEN - друк поточного стану екрану на принтері (для MS-DOS) або збереження його в спеціальній області оперативної пам'яті, що називається буфером обміну (для Windows).

SCROLL LOCK - фіксація стану екрану в деяких програмах.

PAUSE/BREAK - припинення/переривання поточного процесу.

Група клавіш управління курсором розташовані праворуч від алфавітно-цифрової панелі. Курсором називається екранний елемент, що вказує місце введення знакової інформації. Курсор використовується при роботі з програмами, що виконують введення даних і команд із клавіатури. Клавіші управління курсором дозволяють управляти позицією введення.

Чотири клавіші зі стрілками виконують зсув курсору в напрямку, зазначеному стрілкою.

PAGE UP/PAGE DOWN - переведення курсору на один екран вгору або вниз. У графічних операційних системах (наприклад, Windows) цими клавішами виконують «прокручування» вмісту в поточному вікні. Дія цих клавіш у багатьох програмах може бути модифікована за допомогою службових клавіш, у першу чергу SHIFT і CTRL. Конкретний результат модифікації залежить від конкретної програми і/або операційної системи.

Клавіші НОМЕ та END переводять курсор відповідно у початок або кінець поточного рядка тексту. Їхня дія також модифікується клавішами SHIFT та Ctrl.

Традиційне призначення клавіші INSERT полягає у переключенні режиму введення даних між режимами вставки і заміни. Якщо текстовий курсор знаходиться усередині існуючого тексту, то в режимі вставки відбувається введення нових знаків без заміни існуючих символів (текст розсовується). У режимі заміни нові знаки заміняють текст, що був раніше в позиції введення. У сучасних програмах дія клавіші INSERT може бути іншою. Конкретну інформацію можна отримати в довідковій системі програми.

Клавіша DELETE призначена для видалення знаків, що знаходяться справа від поточного положення курсору. При цьому положення позиції введення залишається незмінною.

Група клавіш додаткової панелі дублює дію цифрових і деяких знакових клавіш основної панелі. У багатьох випадках для використання цієї групи клавіш варто попередньо включати клавішу-перемикач NUM LOCK (про стан перемикачів NUM LOCK, CAPS LOCK і SCROLL LOCK можна судити по світлодіодних індикаторах, звичайно розташованих у правому верхньому куті клавіатури).

Поява додаткової панелі клавіатури відноситься до початку 80-х років. У той час клавіатури були дорогими пристроями. Початкове призначення додаткової панелі полягало в зниженні зношуваності основної панелі при проведенні розрахунково-касових обчислень, а також при управлінні комп'ютерними іграми (при виключеному перемикачі NUM LOCK клавіша додаткової панелі можуть використовуватися в якості клавіш управління курсором). У наші дні клавіатури відносять до малоцінних пристроїв, і істотної необхідності оберігати їх від зносу немає. Однак, за додатковою клавіатурою зберігається важлива функція введення символів, для яких відомий розширений код ASCII, але невідомо закріплення за клавішею клавіатури. Так, наприклад, відомо, що символ «§» (параграф) має код 0167, а символ «є» (кутовий градус) має код 0176, але відповідних їм клавіш на клавіатурі немає. У таких випадках для їх введення використовують додаткову панель.

Порядок введення символів за відомим ALT-кодом:

1. Натиснути й утримати клавішу ALT.

2. Переконатися в тому, що включений перемикач NUM LOCK.

3. Не відпускаючи клавіші ALT, набрати послідовно на додатковій панелі ALT-код символу, наприклад: 0167.

4. Відпустити клавішу ALT. Символ, що має код 0167, з'явиться на екрані в позиції введення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]