Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
194 / Лайша военка / Т№3 ТВПС(У).doc
Скачиваний:
92
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
279.55 Кб
Скачать

Заняття 1."організація і склад впс сша і нато". Введення

Американське військове керівництво вважає, что кожен вид Збройних Сил має свої достоїнства і сильні сторони. Разом з цим визнається, що ВПС відіграють особливу роль у сучасній війні, оскільки властиві їм мобільність, маневреність, дальність дії і гнучкість застосування роблять їх унікальним і універсальним засобом рішення широкого кола задач у глобальному масштабі.

Основною доктриною, відповідно до якої здійснюється розвиток ВПС США, є доктрина "Глобальний розмах -глобальна міць" прийнята в 1990 р. і, що визначила, роль і задачі цього виду збройних сил у новій стратегічній обстановці, що склалася у світі після закінчення "холодної війни" і в перспективі до 2005-2010 років.

Сучасна нестабільна і важко прогнозована обстановка у світі вимагає наявності в американських ЗС здатності швидко реагувати на погрози з боку різних держав, що знаходяться на значному видаленні від територій США. У цих умовах найважливішою якістю військової авіації стає здатність вчасно зосереджувати необхідні сили і засоби у вилучених районах земної кулі. Застосування військової сили буде відбуватися переважно у формі короткочасних, цілеспрямованих і ефективних операцій.

В інтересах реалізації основних принципів розвитку ВПС американське керівництво розробило розраховану на 15 років програму модернізації авіаційно-космічної техніки, що передбачає створення і придбання нових, а також удосконалювання існуючих систем озброєння.

1. Призначення і задачі впс сша.

ВПС США приділяється роль основної ударної сили для здійснення стратегічного ядерного настання. Вони є основною ударною силою і засобом підтримки військ в обмежених і локальних війнах, найважливішим засобом забезпечення високої стратегічної й оперативної мобільності військ.

Відповідно до статуту ВПС США AFM 1-1 Сановна повітряно-космічна доктрина ВПС США" 1992 р.). Головними задачами ВПС є:

- завоювання й утримання переваги в повітряно-космічному просторі;

- нанесення стратегічних ударів;

- ізоляція району бойових дій;

- безпосередня авіаційна підтримка;

- здійснення повітряних перекидань і дозаправлень паливом;

- радіоелектронна боротьба;

- розвідка;

- проведення спеціальних операцій.

1. Завоювання й утримання переваги в повітряно-космічному просторі.

Вважається найважливішою задачею ВПС США у всіх видах бойової діяльності військ, особливо в без'ядерній війні. Це означає досягнення такого положення , при якому власна авіація може ефективно виконувати свої задачі, нанося удари по різних об'єктах супротивника і не допускати нанесення ударів по своїх військах.

Перевага в повітряно-космічному просторі завойовується нанесенням ударів по аеродромах авіації, космічним засобам, а також у повітряних боях.

2. Нанесення стратегічних ударів.

Одна з важливих стратегічних задач розв'язуваних ВПС США досягається знищенням ядерних сил стратегічного призначення, що включають МРБ і ракети середньої дальності. ПЛАРБ і стратегічні бомбардувальники.

Об'єкти виробництва спорядження, зборки і збереження ядерних боєприпасів. Нанесення масованих ударів МРБ і стратегічною авіацією по підприємствах різних галузей військового й економічного характеру з метою підірвати здатність супротивника до подальшого продовження збройної боротьби.

До рішення цієї задачі можуть залучатися оперативно-тактичні засоби чи нападу стратегічні, а також балістичні ракети з атомних підвідних човнів.

Соседние файлы в папке Лайша военка