Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практичне завдання з української мови про стилі текстів.doc
Скачиваний:
142
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
110.59 Кб
Скачать

Верзуна Андрія феп 210 група Практичне завдання Тема 3

1.Доповніть таблицю поділом стилів на підстилі.

СТИЛІ СУЧАСНОЇ УКРАЇНСЬКОЇ ЛІТЕРАТУРНОЇ МОВИ

художній

науковий

офіційно-діловий

публіци-стичний

розмовний (побутовий)

конфесійний

епістоляний

Епічні

Ліричні

Драматичні

Комбіновані

Власне науковий

Науково-популярний

Науково-навчальний

Виробничо-технічний

Науково-інформативний

Законодавчий

Дипломатичний

Юридичний

Адміністративно-канцелярський

Стиль ЗМІ

Художньо-публіцистичний стиль

Есе

Науково-публіцистичний стиль

Розмовно-побутовий

Розмовно-офіційний

Власне конфесійний

Конфесійно-популярний

Конфесійно- навчальний

Конфесійно-обрядовий

Конфесійно-публіцистичний

Офіційний

Неофіційний

2.Визначте, до яких стилів і підстилів належать подані нижче тексти. Аргументуйте свою думку (назвіть мовні засоби, характерні для цих стилів).

  1. Рожева мальва (роза), що прийшла до нас з Китаю, прикрашувала хіба й найбіднішу українську хатину. До лікування вживаємо чорно-червоних пелюстків її цвіту, збираних звичайно в липні, серпні. Сушити делікатно. Напар з пелюстків добрий для полоскання перестудженого горла (Юрій Липа).

Відповідь:

Науковий стиь – науково-популярний

  1. Мальва мавританська – дворічна трав’яниста розсіяно-волосиста або майже гола рослина мальвових. Те саме, що й калачики мавританські; ...просвирник мавританський Маlva mauritiana... Стебло прямостояче, циліндричне, просте або від основи розгалужене, 50-150 (250) см заввишки. Листки чергові, двочерешкові, 5-7 лопатеві, округлі, при основі густоопушені, по краю зарубчасто-зубчасті. Квітки правильні, двостатеві… (Лікарські рослини).

Відповідь:

Науковий стиль – науково-інформативний підстиль

  1. Палахкотять біля вікон животрепетним вогнем розвихрені мальви, шугають червоними язиками багаття під самісіньку стріху, того й гляди, від їхнього полум’я загориться хата. Ніхто не знає, коли й хто посадив їх на сонячному причілку. Мати кажуть, що ті рожі посадила колись давним-давно ще бабуся в свої дівочі літа…(І. Цюпа).

Відповідь:

Художній стиль – епічний

  1. Мабуть, на все життя запам’ятають школярі день, коли в присутності найвищих посадових осіб держави, відомих культурних і громадських діячів, численних представників преси й телебачення в Колонній залі Національної філармонії їм потис руки сам Президент України. Цим щасливцям Леонід Кучма вручав відзнаки першого Міжнародного конкурсу знавців української мови, започаткованого Освітньою фундацією Петра Яцика, Міністерством освіти і науки України та Лігою українських меценатів.

Відповідь:

Публіцистичний стиль – стиль ЗМІ

  1. Підтверджуємо отримання Ваших пропозицій, викладених у листі № 524 / 141 віл 24.05.99. Рішення ради з цих питань буде прийняте 25.06.99. та повідомлене Вам.

Відповідь:

Офіційно-діловий стиль – юридичний підсстиль (оскільки данний текст є послідовним, точним, документальним, а також має емоційно-експресивну нейтральність вислову і є стандартизованим)

  1. Слово «суржик» давно відоме в Україні, насамперед у млинарстві. Суржиком називали мішанину зерна – жита, пшениці, ячменю, вівса, а також муку з такого зерна; це були не першосортне зерно та низького сорту мука.

Відповідь:

Публіцистичний стиль – науково-публіцистичний підстиль

  1. Суржик – перен., розм. Елементи двох або кількох мов, об'єднані штучно, без додержанні норм літературної мови; нечиста мова.

Відповідь:

Науковий стиль – науково-інформативний

  1. Вступаючи в атрибутивні семантико-синтаксичні відношення з підметом, напівпредикативна дієприслівникова конструкція одночасно може виражати додаткові значеннєві відтінки обставини. За таких умов між головною і другорядними діями встановлюються відношення мотиваційної предикації, подібні до тих, які поєднують дії в складнопідрядних реченнях із підрядними обставинними, тому дієприслівниковий зворот легко трансформується в підрядне речення часу, причини, мети, умови, наслідку.

Відповідь:

Науковий стиль – власне науковий підстиль

  1. Доповідна записка – документ, адресований керівникові даної чи вищої установи з інформацією про ситуацію, що склалася, про наявні факти, явища, про виконану угоду з висновками та пропозиціями автора.

Відповідь:

Науковий стиль – науково-навчальний підстиль