Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма ДЕК спец.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
2.47 Mб
Скачать

Система менеджменту якості.

Програма кваліфікаційного екзамену випускників освітньо-кваліфікаційного рівня «Спеціаліст»

Шифр

документа

СМЯ НАУ

НП 15.01.04 – 01-2012

Стор. 15із15

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Національний авіаційний університет

Інститут міжнародних відносин

ЗАТВЕРДЖУЮ

Проректор з навчальної роботи

_____________ А Полухін

"_____"__________2013р.

Система менеджменту якості

ПРОГРАМА

кваліфікаційного екзамену випускників

освітньо-кваліфікаційного рівня «Спеціаліст»

Напрям: 030301 "Журналістика"

Спеціальність: 7.03030101 "Журналістика"

(за кредитно-модульною системою)

Індекс РС-12-7.03030101/12

СМЯ НАУ НП 15.01.04-01-2013

Програма кваліфікаційного екзамену розроблена на основі освітньо-професійної програми та навчального плану № РС -12-7.03030101/11 підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня "Спеціаліст" за напрямом 7.030301 "Журналістика", "Тимчасового Положення про організацію навчального процесу за кредитно-модульною системою (в умовах педагогічного експерименту)" та "Тимчасового Положення про рейтингову систему оцінювання", затверджених наказом ректора від 15.06.2004 №122/од, та наказу ректора від 12.04.2005 №81/од.

Програму розробила доцент кафедри журналістики

_________________________ Т.Мартинова

Програма обговорена та схвалена на засіданні випускової кафедри напряму 7.030301 "Журналістика" – кафедри журналістики, протокол № 4 від "26" лютого 2013 р.

Завідувач кафедри __________________________________ я.Козачок

Навчальна програма обговорена та схвалена на засіданні науково-методично-редакційної ради Інституту міжнародних відносин, протокол №_____ від "_____"___________2013 р.

Голова нмрр ________________________________________о.Іваницька

УЗГОДЖЕНО

Директор імв _______________ а.Фоменко

"____"____________2013 р.

Рівень документа – 3б

Плановий термін між ревізіями – 1 рік

Контрольний примірник

Програма кваліфікаційного екзамену випускників освітньо-кваліфікаційного рівня 7.03030101 «Спеціаліст» за напрямом 030301 «Журналістика» містить перелік питань за дисциплінами «Авторське право», «Зв'язки з громадськістю», «Публіцистика», «Управління персоналом», «Зарубіжна журналістика», «ЗМІ у формуванні громадської думки», «Актуальні проблеми міжнародної журналістики», «Методика організації оперативної інформації з місць екстремальних подій», «Проблемно-тематичний аналіз сучасної періодики».

Метою проведення кваліфікаційного екзамену є підтвердження формування у студентів комплексних знань, необхідних для успішної діяльності в галузі журналістики, в ЗМК різної форми власності. наявність таких знань студенти мають довести через уміння викладати матеріал чітко, послідовно, логічно, професійно аналізуючи та оцінюючи факти та події, застосовуючи відповідні наукові методи та прикладні методики, використовуючи основні нормативно-правові документи у сфері журналістики.

На кваліфікаційному екзамені за спеціальністю 7.03030101 «Журналістика» студенти повинні засвідчити своє розуміння фундаментальних питань теорії журналістики, уміти висвітлювати особливості національної журналістики в контексті світових ЗМК, визначати оптимальні шляхи розвитку вітчизняної журналістики як однієї з найбільш актуальних сфер комунікаційної діяльності.

Студенти мають показати знання і практичні навички щодо організації журналістської діяльності, зокрема, в екстремальних умовах, та роботи редакції, уміння забезпечити ефективну комунікацію з громадськістю. Складання державного кваліфікаційного екзамену має також виявити уміння студентів застосовувати теоретичні знання для вирішення практичних ситуацій, використання новітніх технологій в сучасній журналістській діяльності. Також державний кваліфікаційний екзамен має на меті перевірити уміння студентів аналізувати сучасний стан ринку медіа-послуг з огляду на необхідність моделювання найефективніших форм журналістської діяльності в ринкових умовах.

Загалом програма кваліфікаційного екзамену передбачає перевірку уміння студенів пояснювати необхідність і цілі державної інформаційної політики, розвитку медіа-простору, забезпечення свободи слова та розвитку ЗМК; обґрунтовувати важливість функціонування різних форм і видів ЗМІ, мотивувати необхідність забезпечення належних умов для виконання журналістами своїх професійних функцій.