Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
пример.doc
Скачиваний:
69
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
3.68 Mб
Скачать

4.3. Висновки

Біоплато – це інженерно-біологічна споруда, яка використовується для очистки і доочистки господарсько-побутових, виробничих стічних вод, забруднених дощових та талих вод, поверхневих вод.

В основу технології покладені природні процеси самоочищення, властиві водним та новколоводним екосистемам. Принцип технології „біоплато" полягає у використання вищих водяних рослин (ВВР).

Дослідженнями було оцінено здатність трьох видів вищих водних рослин (комиш, очерет і рогіз) видаляти із забруднених вод азот і знижувати БСК. При середній концентрації амонію у стоках 24,7 мг/л, після очистки з використанням ВВР його концентрація становила (мг/л): для комишу – 1,4, для очерету – 5,3, для рогозу – 17,7. Ефективність зниження БСК також була вище у комишу і очерету. Експериментально встановлено, що ступень очистки води від фосфору та азоту відповідно складає 98; і 92,9%, при цьому БСК та ХСК зменшилось на 98,6 і 91%.

Також встановлено, що ВВР (очерет звичайний, рогоз широколистий, рогоз вузьколистий, лепеха болотяна), як в експериментальних, так і в промислових умовах здатні ефективно пригнічувати інфекційність патогенних бактерій і окремих представників вірусів із родини Picornaviridae.

Переваги «Біоплато»: - будівництво споруд не потребує висококваліфікованих працівників і виконується місцевими будівельними організаціями з традиційними технічними засобами;

-  експлуатація не потребує  витрат електроенергії, хімреактивів;

- строк роботи біоплато без капітального ремонту до 30 років і більше, так як це - самовідновлюча система;

-  в період експлуатації споруд та нагляду за ними може виконувати 1 працівник з середнім рівнем  кваліфікації;

-  термін введення в дію біоплато через 2-6 місяців після початку будівництва.

Економічна ефективність очевидна: так витрати за 5 років на біоплато складають 418000грн,а при використанні біопрепаратів – 757000 грн. Різниця – 339000 грн. Термін окупності біоплато – 2,5 роки.

Розділ V охорона праці

    1. Небезпечні та шкідливі виробничі фактори при роботі в гідрохімічній лабораторії.

Розглянемо небезпечні та шкідливі виробничі фактори, які впливають на людину відповідно до класифікації, наведеної у ГОСТ 12.0.003-74. Робоче місце знаходиться у гідрохімічній лабораторії. Відповідно до цього на працівника діють такі небезпечні виробничі фактори:

1. Фізичні:

- підвищене значення напруги в електричному ланцюзі, замикання якого може відбутися через тіло людини;

- підвищений рівень електромагнітних випромінювань;

- лабораторний посуд, що може у процесі роботи руйнуватися (наприклад скляний посуд).

- підвищена температура повітря робочої зони;

- підвищена вологість повітря.

2. Хімічні:

- хімічні речовини, що проникають в організм людини через органи дихання, кишково-шлунковий тракт і слизові оболонки.

3. Психофізіологічні:

- нервово-психічні перевантаження (перенапруга аналізаторів. монотонність праці, зоровий дискомфорт).

Підвищене значення напруги в електричному ланцюзі, замикання якого може відбутися крізь тіло людини. Джерелами є електронагрівальні пристрої, комп’ютер, спеціальні пристрої. Підвищена вологість і висока

температура повітря під час роботи з технічним електрообладнанням хімічних лабораторій, пари кислот і лугів можуть руйнувати ізоляцію проводів, різко погіршуючи її діелектричні властивості, і, отже, сприяють переходу напруги на неструмопровідні частини електроустаткування. Небезпека – протягом усього робочого часу.

Підвищений рівень електромагнітних випромінювань. Джерелом є комп'ютер. Використовується для обробки та аналізу наукових даних. Хоча зараз сучасні комп'ютери випускають із захисними екранами або спеціально нанесеним на дисплей захисним шаром, це не вирішує проблеми впливу електромагнітного випромінювання на користувача комп'ютером. Є випромінювання, яке йде із задніх стінок комп’ютера при його роботі, якщо ця частина комп’ютера не захищена. Також додатковими джерелами служать периферійні пристрої комп'ютера - принтери, сканери та ін. Відмінною ж особливістю сучасних комп'ютерів є збільшення робочих частот центрального процесора і периферійних пристроїв, а також підвищення споживаної потужності до 400 - 500Вт. У результаті цього рівень випромінювання системного блоку на частотах 40 - 70 ГГц за останні 2 - 3 роки збільшився в тисячі разів і став набагато більш серйозною проблемою, ніж випромінювання монітора. Тривалість дії фактора – близько 20 год/ тиждень (половина робочого часу).

Лабораторний посуд, що може у процесі роботи руйнуватися ( наприклад скляний посуд). Джерело – скляний посуд. Тривалість роботи зі скляним посудом – близько 15 год/тиждень.

Хімічні речовини, що проникають в організм людини через органи дихання, кишково-шлунковий тракт і слизові оболонки. Джерело – випари хімічних речовин, що знаходяться в лабораторії. Також під час проведення дослідів в лабораторії з хімічними речовинами, внаслідок недотримання правил охорони праці та невиконання прийнятих методик можуть при контакті з організмом людини викликати травми. Тривалість – протягом всього робочого часу, 40 год/тиждень.

Нервово-психічні перевантаження (перенапруга аналізаторів. монотонність праці, зоровий дискомфорт). Джерело – робота на комп'ютері. Тривалість дії фактора – близько 20 год/ тиждень (половина робочого часу), що вкладається в норму (не більше 6 год/день).

Підвищена температура повітря робочої зони. Джерело – електронагрівальний прилад – колбонагрівач. Тривалість дії фаткора – 4 год/тиждень.

Підвищена вологість повітря. Джерело - випари води при визначенні сухого залишку пробита інших дослідів, що потребують нагрівання проби. Тривалість дії фактора – 4 год/тиждень.