Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Rozdil_3 (1)

.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
248.83 Кб
Скачать

Розділ 3. Шляхи щодо покращення еміссії пластикових карток в ПАТ КБ «Приватбанк»

3.1 Удосконалення цінової політики пов'язаної з використанням пластикових карток ПАТ КБ «Приватбанк»

Одним з найважливіших механізмів забезпечення конкурентоспроможності підприємства є його товарна політика, основною метою якої є формування такого номенклатурного і асортиментного складу товарного випуску, який здатний забезпечити підприємству стійку ринкову позицію, економічну стабільність і стратегічний розвиток [6, c. 56].

Питання формування системи ефективного управління товарним портфелем та розробки маркетингової товарної політики не є новим для економічної науки в цілому. Окремі питання формування товарної політики підприємства розглядаються в роботах багатьох вітчизняних та зарубіжних науковців: Г. Асселя, С.С. Гаркавенка, Е. Діхтля, Ф. Котлера, В.Я. Кардаша, А.М. Романова, І.В. Заблодської, Л.С. Лаврентьєвої, С.Ю. Хамініча, О.М. Бєлєнова, К.В. Одинцової, Н.С. Кубишиної та ін.

На сьогодні банк обслуговує 355 тисяч корпоративних клієнтів, 345 тисяч приватних підприємців і понад 9 мільйонів рахунків фізичних осіб.

Щодня послугами ПАТ КБ «ПриватБанк» користується понад 1 мільйон осіб.

Інноваційна політика «ПриватБанк» орієнтована на впровадження на українському ринку принципово нових, передових банківських послуг, які надають клієнтам нові можливості управління своїми фінансами.

«Приватбанк» першим в Україні запропонував своїм клієнтам послуги інтернет-банкінгу «Приват-24» і GSM-банкінгу, а також послуги з продажу через мережу своїх банкоматів і POS-терміналів електронних ваучерів провідних операторів мобільного зв’язку та IP-телефонії.

ПАТ КБ «ПриватБанк» – лідер у сфері впровадження передових банківських послуг. ПАТ КБ «ПриватБанк» залишається визнаним лідером ринку пластикових карток. Люди уже звикли користуватися пластиковими картками, одержуючи зарплату, пенсії, різні соціальні виплати.

Все більшу популярність завойовують і кредитні картки, яких торік було випущено понад 60 тисяч, а цього року майже 150 тисяч. Активно розвивається мережа банкоматів. Запроваджуються нові цікаві банківські продукти, нові форми роботи. Так, вперше в Україні ПриватБанк запровадив картку «Миттєва», аналіз політики стосовно якої і проведено в рамках нашого дослідження. Як відомо, товарний асортимент характеризується: шириною, яка визначає кількість запропонованих асортиментних груп; глибиною, яка відображає кількість позицій у кожній асортиментній групі. Ширина асортименту пластикових карток «ПриватБанк» складає 3 позиції, глибина –

20 позицій.

Для даного виду товару найбільш важливою є ширина асортименту,

адже саме по ширині відбувається поділ асортименту на 3 головні групи пластикових карток: особисті, корпоративні, зарплатні. Якщо в асортименті не буде хоча б однієї з цих груп, і навіть буде дуже глибокий асортимент двох інших, то «ПриватБанк» втратить цілий сегмент споживачів карткової продукції. Що стосується глибини, то тут багато подібних продуктів, які дещо відрізняються, і скорочення хоча б на пару позицій не буде таким фатальним, як у випадку з шириною асортименту «ПриватБанк».

Серед основних проблем, пов’язаних з використанням марочних назв банківських платіжних карток, можна виділити такі: назва має бути дуже короткою і водночас інформативною – а цього досягти нелегко; назва не повинна співпадати з аналогічним продуктом іншого банку, бо можливі судові тяганини. Вивчення процесів здійснення покупок платіжних карток дозволяє чітко виділити наступну послідовність: спершу відбувається «інформаційна покупка» або інформаційне рішення, а потім здійснюється фізичне придбання продукту. Отже, очевидно, що інформаційній складовійдіяльності підприємства треба приділяти не менш уваги, ніж виробничій.

Платіжна кредитна картка «Миттєва» від ПАТ КБ «ПриватБанк» відноситься за типом нових товарів до докорінно вдосконаленого товару, що задовольняє потреби, які раніше задовольняли інші товари-аналоги, подібні за способом застосування, оскільки ця картка дасть змогу споживачу одночасно використовувати її як платіжну, так і кредитну.

Переваги, що отримує «ПриватБанк» від пластикової картки «Миттєва»: індивідуальність і несхожість продукту; з назви стає зрозуміло про спосіб оформлення платіжної картки – протягом 15 хвилин; можливість легкого рекламування – відсутність довгих і складних незрозумілих фраз; назва торгової марки сприяє запам’ятовуванню і асоціації з банком.

Переваги, що отримує користувач платіжною карткою «Миттєва»: легкість запам’ятовування назви дозволить клієнту рекомендувати картку іншим знайомим; у разі втрати картки клієнт пам’ятатиме принаймні одну особливість – її назву. Політика позиціонування ПАТ КБ «ПриватБанк» в рамках його маркетингової товарної політики спрямована на формування, утримання та збільшення клієнтської бази: банк цікавиться, що потрібно споживачу для задоволення його потреб. Банк також проводить опитування населення і своїх клієнтів щодо послуг, які вони надають.

ПриватУниверситет – це перший в Україні Корпоративний університет, створений банком в грудні 2003 року.

У 2007 році увійти до 10 кращих повчальних компаній України.

Приватбанк – це єдиний великий банк, що не має іноземних інвестицій, і, при цьому, що є лідером українського ринку. Технології успіху банку – це практики, що розроблені в Україні і повністю відповідають реаліям українського бізнесу і менталітету. Бізнес-тренерами Учбового центру розроблені кейси на основі впроваджених в Приваті технологій, за допомогою яких учасники програм ПриватУниверситета зможуть отримати досвід рішення реальних кейсів з практики банку і проаналізувати власні бізнес-завдання.

А для того, щоб з'явилася можливість реалізувати заявлену місію, в січні 2008 року було прийнято рішення про вихід на зовнішній ринок. ПриватУниверситет готовий ділитися з бізнес-співтовариством накопиченим досвідом і успішними практиками реалізації банківських проектів і проектів компаній-партнерів.

У свою чергу, Приватбанк зацікавлений в поповненні своєї «бази знань» новими технологіями і кейсами з інших галузей бізнесу, акумуляції досвіду інших компаній, що працюють на українському ринку.

ПриватУниверситет планує створити «банк успішних вітчизняних бізнес-технологій» і зробити його відкритим інформаційним ресурсом для усіх компаній-партнерів цього проекту і своїх майбутніх клієнтів.

У вільний від роботи час (наприклад, після роботи) кожен працівник ПриватБанку повинен здати відповідну кількість тестів онлайн. Це дає можливість підвищити рівень теоретичних знань.

Щоб здати тести на хорошу оцінку, працівники повинні вчитися у свій час по onlinе програмі«Прометей».

СДО (що означає «система дистанційного навчання»)– один з форматів навчання постійних співробітників банків-партнерів: Приватбанку, Москомприватбанка, А-Банка, ТаоПриватБанка AS «PrivatBank» і ЗАТ «Телесистеми України».

Про можливості СДО:

– В Бібліотеці розміщено більше 600 книг на 4-х мовах: російській, українській, грузинській і латиській. Сайт СДО доступний для Вас в будь-який час, з внутрішньої корпоративної мережі і із зовнішнього інтернету

– Програма навчання для кожного співробітника визначається залежно від посади. Разом з посадою змінюється і Ваша програма навчання: з'являються нові тести, рекомендовані книги, тренінги

– Для легкості сприйняття курсів вони наповнені картинками,схемами, кольоровим шрифтом.

Програма навчання оновлюється один раз в рік.

3.2 Удосконалення політики з приводу нарощування обсягу еміссії пластикових карток

Стимулювання збуту ПАТ КБ «Приватбанку» є засобом короткотермінового впливу на ринок, інструменти якого призначені для підсилення відповідної реакції цільової аудиторії на різноманітні заходи в рамках стратегії маркетингу і комунікаційної стратегії банку [10, c.165].

Методи стимулювання збуту охоплюють три сфери об'єктів:

  • стимулювання споживачів;

  • стимулювання посередників;

  • стимулювання персоналу банку.

Для стимулювання споживачів своїх послуг банк широко використовує наступні інструменти:

1. Надання права безкоштовного користування послугою протягом визначеного терміну. Це дає можливість клієнту осягнути реальну цінність послуги і краще зрозуміти порядок її використання. Зазначений метод є найбільш ефективним, але водночас і найбільш дорогим.

2. Цінові методи стимулювання потенційних клієнтів. Можуть здійснюватися у формі встановлення більш сприятливої ціни на банківські послуги, а також дисконтних, клубних карток, що дають можливість безкоштовно скористатись автозаправкою, або отримати безкоштовний ланч у кафе. Такі методи мають найбільше поширення і застосовуються для розширення долі ринку.

3. Експозиції в точках продажі. Служать для підвищення інформованості клієнтів про послуги і переконання їх у необхідності придбання певних продуктів банку. Демонстрації - показ банківських продуктів перед конкретними аудиторіями у формі семінарів, що робить їх достатньо цікавими і сприяє притоку клієнтів.

Серед інструментів стимулювання сфери посередників виділяють наступні:

1. Надання спеціальних знижок. Цим прийомом користуються багато банків для стимулювання збуту своїх послуг. Спільна реклама, надання рекламних та інших знижок, пов'язаних із стимулюванням. Застосування цього засобу має своєю метою частково або повністю компенсувати витратитретьої сторони, пов'язані з рекламою і заходами по стимулюванню збуту продуктів банку.

2. Премії, сувеніри та інші подарунки посередникам. Конкурси посередників. Можуть організовуватися за різними напрямками і мають своєю метою підвищення зацікавленості посередників у реалізації продуктів банку.

До інструментів стимулювання банківського персоналу відносяться:

1. Грошові премії. Їх слід виплачувати конкретним працівникам за виконання визначених дій в інтересах банку і досягнення високих показників в роботі. Це забезпечує високий рівень якості послуг, розширення збуту і збільшення прибутку банку. Премії повинні носити стимулюючий характер, а не форму підвищення заробітної плати [3, c. 245].

2. Подарунки. Ними можуть нагороджуватися службовці, які подали цінну пропозицію або досягли високих якісних і кількісних показників діяльності.

Додаткові відпустки.

3. Проведення конкурсів професійної майстерності, переможці яких нагороджуються призами.

Можливості кар'єрного росту.

Методи морального стимулювання.

Надання окремих послуг на більш вигідних умовах.

Можна запропонувати для стимулювання збуту пластикових карток «Приватбанку» проведення різноманітних конкурсів, лотерей, ігор. Особливий успіх такі методи мають серед молоді і представників старшого покоління. Переможцям у якості призів пропонуються певні банківські продукти на пільгових або безплатних умовах.

3.3 Дослідження та використання міжнародного досвіду з приводу еміссії пластикових карток

На міжбанківському ринку ПАТ КБ «ПРИВАТБАНК» є одним із найбільших операторів України, встановлює кореспондентські відносини з відкриттям і без відкриття кореспондентських рахунків (проведення документарних операцій, операцій з торгового фінансування, казначейські операції).

У 2013 році в умовах політичних та економічних ризиків, що впливають на роботу з інвесторами, наступні експортні кредитні агентства продовжували співпрацю з ПАТ КБ «ПРИВАТБАНК»:

  • EULER-HERMES (Німеччина),

  • US-EXIM (США),

  • EDC (Канада),

  • ONDD (Бельгія),

  • SACE (Італія),

  • COFACE (Франція),

  • EGAP (Чехія),

  • ERG (SERV) (Швейцарія),

  • FINNVERA (Фінляндія),

  • EKF (Данія).

В той же час китайськими Банками було встановлено ліміти на проведення короткострокових операцій по торговому фінансуванню та погоджена можливість фінансування довгострокових операцій під страховку SINOSURE (КНР).

ПАТ КБ «ПРИВАТБАНК» здійснює наступні операції на міжбанківському валютному ринку:

  • з готівковою валютою,

  • з Банківськими металами,

  • приймає участь у Торговій сесії по валютах 1-ої та 2-ої груп Класифікатора НБУ,

  • на міжнародному валютному ринку з валютами 1-ої та 2-ої груп Класифікатора НБУ.

Добре розвинута мережа кореспондентських рахунків Банку забезпечує максимально швидке проведення розрахунків з контрагентами - резидентами та нерезидентами. Також Банк має найбільшу кількість кореспондентських рахунків серед українських Банків як з банками-резидентами, так і нерезидентами. Станом на кінець дня 31.12.2010 року загальна кількість лоро і ностро рахунків склала близько 500. Кореспондентські рахунки ПАТ КБ «ПРИВАТБАНК» відкриті в 58 Банках 26 країн, у т.ч. у 11–х Банках України ( 20 рахунків), у 3-х Банках США (3 рахунки) і в 23 Банках Євросоюзу (39 рахунків). У грудні 2010 року було відкрито прямий кореспондентський рахунок в китайських юанях ренмінбі.

1. Сполучені Штати Америки:

- JP Morgan Chase Bank;

- The Bank of New York Mellon;

- Deutsche Bank Trust Company Americas.

2. Країни - члени Євросоюзу:

Австрія: UniCredit Bank Austria AG.

Італія: Intesa Sanpaolo; UniCredit S.P.A.

Чехія:Ceskoslovenska Obchodni Banka A.S.; Ceska Exportni Banka AS.

Литва: SEB Bankas

Польща: Bank Pekao S.A.

Німеччина: Commerzbank AG; Deutsche Bank; DZ Bank;

Landesbank Berlin AG; JP Morgan Chase Bank AG; BHF-Bank.

Швеція: Skandinaviska Enskilda Banken; Svenska

Велика Британія Handelsbanken JP Morgan Chase Bank

Португалія: Сaixa Central de Credito Agricola Mutuo

Іспанія: Caixa d`Estalvis I Pensions de Barcelona

Люксембург: Commerzbank; East-WEST UNITED BANK

Угорщина: MKB Bank ZRT

3. Китай:

- Standard Chartered Bank (China) Limited

ПриватБанк є визнаним лідером вітчизняного ринку платіжних карток. На сьогоднішній день банком випущено більше 18,5 млн. пластикових карт (близько 40% від загальної кількості карт, емітованих українськими банками). У мережі обслуговування пластикових карт банку працює 6 837 банкоматів, пластикові картки банку приймають до оплати понад 46,6 тисяч торгово-сервісних точок по всій Україні. Наявність широкої мережі обслуговування карткових продуктів дозволяє ПриватБанку активно впроваджувати послуги з автоматизованої видачі корпоративним клієнтам заробітної плати із використанням пластикових карт. Інноваційна політика ПриватБанку орієнтована на впровадження на українському ринку принципово нових, передових банківських послуг, які надають клієнтам нові можливості управління своїми фінансами. ПриватБанк першим в Україні запропонував своїм клієнтам послуги інтернет-банкінгу «Приват24» і GSM-банкінгу, а також послуги з продажу через мережу своїх банкоматів і POS-терміналів електронних ваучерів провідних операторів мобільного зв'язку та IP-телефонії.

Будь-яка організація, у тому числі і банк, діє в постійно змінних умовах, які характеризують середовище маркетингу. Аналіз цього середовища зводиться до спостереження за змінами макросередовища, яке непідконтрольне банку і дослідженням ринку, на якому працює банк.

Метою аналізу ринку є отримання інформації про нові ринкові можливості, а також потенційні проблеми і погрози, з якими може зіткнутися банк. Дослідження ринку дозволяє визначити конкурентні переваги банку на даному ринку і розробити маркетингову стратегію, основану на використанні цих переваг. Отже, інформація про ринок необхідна працівникам банку для ухвалення ефективних управлінських рішень [5, c.52].

Зазвичай процес дослідження ринку включає наступні складові:

1. Загальні характеристики ринку банківських послуг.

2. Стан конкуренції на ринку банківських послуг.

3. Основні споживачі.

4. Тенденції розвитку зовнішнього середовища, непідконтрольні банку.

Загальні характеристики ринку банківських послуг

При описі загальної ситуації на ринку банківських послуг необхідно врахувати наступні чинники:

  • перспективи і тенденції зміни даного ринку;

  • умови роботи іноземних банків на даному банку;

  • співвідношення банківської і небанківської сфери;

  • потенційну ємкість ринку банківських послуг;

  • географічні (регіональні) межі ринку, на якому працює даний банк, перспективи розширення;

  • ступінь монополізації даного ринку;

  • інші важливі характеристики.

ПриватБанк є одним із найбільших операторів міжбанківського ринку України, встановлює кореспондентські відносини з відкриттям і без відкриття кореспондентських рахунків (проведення документарних операцій, операцій з торгового фінансування, казначейські операції).

ПриватБанк у 2013 році мав змогу проводити операції по торговельному фінансуванню в лімітах понад 500 млн. доларів США з відомішими банками світу: JP Morgan Chase Bank, Bank of Tokyo-Mitsubishi, Commerzbank AG, The Bank of New York, BNF-Bank AG, Bank Austria Creditanstalt, UBS AG, Dresdner Bank, Hypo Vereinsbank, Bank Gesellschaft Berlin, Fortis, UniCredit, Credit Suisse, Banka UBAE, Bayerische Landesbank, Deutsche Bank, SEB Bank та інші.

На ПриватБанк встановили ліміти на проведення довгострокових операцій по торговельному фінансуванню такі страхові агентства світу як EULER-HERMES (Німеччина), COFACE (Франція), SACE (Італія), OeKB (Австрія), CESCE (Іспанія), EGAP (Чехія), US-EXIM (США), GIEK (Норвегія), EKF (Данія), KUKE (Польща), EDC (Канада).

На міжбанківському валютному ринку ПриватБанк здійснює наступні операції:

- приймає участь у Торговій сесії по валютам 1-ої та 2-ої груп Класифікатора НБУ;

- на міжнародному валютному ринку з валютами 1-ої та 2-ої груп Класифікатора НБУ;

- з готівковою валютою;

- з банківськими металами.

ПриватБанк має найбільшу кількість кореспондентських рахунків серед українських банків як з банками-резидентами, так і нерезидентами. Добре розвинута мережа коррахунків забезпечує максимально швидке проведення розрахунків з контрагентами - резидентами та нерезидентами.

Станом на кінець дня 31.12.2013 року загальна кількість лоро і ностро рахунків склала понад 500. Кореспондентські рахунки ПриватБанку відкриті в 66 банках 28 країн, у т.ч. у 12–х банках України (27 рахунків), у 3-х банках США (3 рахунки) і в 15 банках Євросоюзу (40 рахунків).

Також в процесі своєї діяльності ПриватБанк взаємодіє з багатьма зовнішніми організаціями.

Розділ 4. Охорона праці та безпека праці в надзвичайних ситуаціях

Охорона праці – це система правових, соціально-економічних, організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних і лікувально-профілактичних заходів і засобів, направлених на збереження здоров'я і працездатності людини в процесі праці.

Складовою частиною системи управління охороною праці є навчання і інструктаж працівників з питань охорони праці, яка проводиться зі всіма працівниками в процесі їх трудової діяльності[29,c.152].

Для того, щоб людина могла плідно працювати, йому необхідно створити оптимальні умови для виконання його виробничих обов'язків. Існує цілий ряд норм, виконання яких дозволяє багато в чому забезпечити такі умови, продовжити життя даному конкретному індивіду і зберегти його дорогоцінне здоров'я.

Весь процес роботи в комерційному банку ведеться на комп'ютері.

Розміри приміщення повинні відповідати кількості працюючих в ньому людей. Згідно існуючим "Санітарним нормам проектування підприємств" (СH-245-71) об'єм виробничого приміщення на одного працюючого повинен складати не менше 15 кубічних метрів, а площа - 4.5 квадратних метрів.

Бухгалтерія та кредитний відділ банку знаходиться в триповерховому будинку, на першому поверсі. Загальна площа бухгалтерії 85 м2, висота 3,8 м. На одного працюючого припадає в середньому 7,1 м2 площі. Об’єм помешкання на одного працюючого 26,9 м2. Що відповідає нормам Держстандарту (площа виробничого помешкання на одного працюючого 4,5 м2, обсяг виробничого помешкання на одного працюючого 15 м3, висота помешкання від підлоги до виступаючих конструкцій перекриттів 2.2). Інтер'єр оформлений у світлих тонах: стіни - білі, та шумопоглинаючі пластикові панелі, підлога - паркет світло-коричневого кольору, вікна - жалюзі білого кольору, двері і бар’єри пофарбовані у білий колір, офісна меблі - чорного кольору.

Для успішної роботи дуже важливо правильно спланувати робоче місце, яке повинне задовольняти вимогам зручності виконання робіт, економії енергії і часу користувача, раціонального використовування площ і об'ємів, дотримання правил техніки безпеки. При плануванні робочого місця необхідно враховувати зручність розташування дисплеїв, принтерів, системного блоку, клавіатури, робочого столу користувача, а також зони досяжності рук оператора. Ці зони встановлені на підставі антропометричних даних людського тіла і приводяться у відповідних довідниках.

Умови експлуатації обчислювальної техніки також накладають ряд умов на параметри мікроклімату, оскільки перегрів апаратури може привести до виходу її з ладу а дуже низька температура приводить до проблем при запуску вінчестерів і помилкам читання на гнучких дисках [30, c.36].

Важливо, щоб робоче місце було добре освітлене. Краще всього якщо світло падає зліва. Hеобходимо також передбачити штучне освітлення, наприклад, у вигляді люмінесцентних ламп. У будь-якому випадку, пряме світло не повинне потрапляти на екран монітора, що дуже сильно знижує контрастність (при цьому зображення практично не видно - його закриває освітлена поверхня екрану). Крім того, шкідливими є різкі перепади освітленості - коли екран стоїть в тіні, а за спиною оператора знаходиться вікно або яскраво освітлена стіна - в цьому випадку екран перетворюється на дзеркало, на якому видно все, що відбувається за спиною оператора, але не видно те, що відбувається на самому екрані. При цьому набагато швидшає стомлюваність очей, хоча, на відміну від першого випадку і можна абияк працювати.

Для боротьби з вредностямі подібного роду застосовуються захисні екрани, які непогано працюють, коли потрібно підвищити контрастність, але, на жаль, більшість з них дає сильніші відблиски, ніж сам екран. Рекомендується після кожних двох годин роботи за дисплеєм робити п'ятнадцятихвилинну перерву, а після чотиригодинної - вартовий. Цей режим дозволить уникнути перевтоми.

Роботи, виконувані в приміщенні відділу відносяться до категорії легких робіт, оскільки в даному приміщенні виконуються операторські роботи. Це приміщення по теплозбиткам відноситься до приміщень з незначними надлишками тепла, оскільки сучасні ПЕВМ, виконані за технологією «SL Enhanced» практично не вироблять тепла, крім того мають вбудовані системи вентиляції. Згодне ГОСТ 12.1.005-88 Повітря робочої зони [29, c.102].

Санітарно-гігієнічні умови у нашому банку відповідають встановленим нормам. У будинку відсутні які-небудь токсичні і пожежно-небезпечні речовини і матеріали. Умови і чинники, що несприятливо впливають на організм людини зустрічаються трьох видів: фізичні, хімічні і біологічні захворювання.

Метеорологічні умови у закладі або мікроклімат визначають такі параметри: температура повітря в помешканні, %, відносна вологість повітря, %, рухливість повітря, м/с, теплове випромінювання. Ці параметри окремо й у комплексі впливають на організм людини, визначаючи його самопочуття (див. таблицю 4.1).

Таблиця 4.1 Метереологічні показники

Параметр

Фактичне

Значення

Норматив по ДГСТ 12,1005-88

і др. держстан-дартам

Відповідність стандартам параметрів

Шум, дБа

60

60

Відповідає

Освітленість, лк

400

400

Відповідає

Значення КЕО, %

0,9

0,9

Відповідає

Загазованість, м23

-

-

-

Запиленість, мг/м3

Температура повітря,

0 С, взимку

21

22-24

Припустимо

влітку

23

23-25

Відповідає

Відносна вологість повітря, %

40

40-60

Відповідає

Швидкість руху повітря, м/с

0,1

0,1

Відповідає

Вентиляція повітря у приміщенні звичайна - у зимовий час, за рахунок різниці питомої ваги теплого повітря, що знаходиться у середині приміщення, і більш холодного зовні, а також за рахунок вітру природна вентиляція створює необхідний повітряний обмін. У літню пору використовуються кондиціонери, (тобто примусова вентиляція) які забезпечують постійність температури, відносної вологості, рухливості і чистоти повітря.

Рівень шуму відповідає нормі в середньому, але іноді може досягати 80 дБа. У бухгалтерії робітничі місця освітлюються як природним, так і штучним способом. Природне освітлення - віконне, штучне - лампи. Освітлення в приміщенні природне бічне і штучне загальне. Нормування природного і штучного освітлення здійснюється СНіП II-4-79 «Природне і штучне освітлення» залежно від характеру зорової роботи. Якнайменший розмір об'єкту розрізнення з яким може працювати бухгалтер при експлуатації системи складає 0,3 - 0,5 мм (розмір крапки, друкованої на папері), що дозволяє віднести даний вид роботи з III-му розряду згідно СНіП II-4-79.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]