Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ (1).doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
474.62 Кб
Скачать

Міністерство інфраструктури України

Державний економіко-технологічний університет транспорту

Кафедра «Управління процесами перевезень»

Р.С. Щербина Методичні рекомендації

до виконання контрольної роботи

з дисципліни «Загальний курс залізничного транспорту»

для студентів заочної форми навчання

Київ – 2012

УДК 656.2

Щербина Р.С.

Загальний курс залізничного транспорту: Методичні рекомендації до виконання контрольної роботи для студентів заочної форми навчання. – К.: ДЕТУТ, 2012 – 19 с.

Методичні рекомендації до виконання контрольної роботи відповідають навчальній програмі дисципліни «Загальний курс залізничного транспорту».

У методичних рекомендаціях сформульоване завдання контрольної роботи, порядок її виконання, навчальний матеріал, форма подання пояснювальної записки та рекомендована література. Виконання контрольної роботи формує у студентів розуміння залізничного транспорту, як комплексу взаємозалежних споруд, пристроїв та господарств, що безупинно розвиваються на базі науково-технічного прогресу, і сприяє засвоєнню дисципліни.

Призначені для студентів напряму підготовки 1004 «Транспортні технології» спеціальності «Організація перевезень і управління на транспорті (залізничний транспорт)» заочної форми навчання та відповідають програмі курсу «Загальний курс залізничного транспорту».

Рекомендовано до друку рішенням засідання кафедри «Управління процесами перевезень» (протокол №9 від 11.05.2010 р.) та рішенням засідання методичної комісії факультету «Управління залізничним транспортом» (протокол №7 від 01.06.2010 р.).

Автор: Р.С. Щербина, доцент кафедри УПП, кандидат технічних наук

Рецензенти: В.В. Габа, проректор з профорієнтаційної роботи ДЕТУТ, к.т.н., доцент, професор кафедри УПП;

Б.І. Торопов, заступник директора з науково-дослідної роботи Науково-дослідного та проектно-вишукувального інституту транспортного будівництва «Київдіпротранс»

Зміст

Вступ

4

1.

Завдання до виконання контрольної роботи

5

2.

Задача 1. Розрахунок обігу вагона

11

3.

Задача 2. Тягові розрахунки. Визначення маси та довжини вантажного поїзда

14

4.

Критерії оцінювання знань

17

Список рекомендованої літератури

18

Вступ

Провідне місце в транспортній системі України займає залізничний транспорт. Він має важливе державне та економічне значення. Залізничний транспорт повинен забезпечувати своєчасне, якісне та повне задоволення потреб населення та економіки, вантажовідправників та вантажоотримувачів в перевезеннях. Будь-яка, навіть короткотривала, затримка виконання заявки на перевезення завдає шкоди нормальній роботі підприємств, підриває договірні основи управління економікою, знижує конкурентоспроможність залізниць.

В основу дисципліни «Загальний курс залізничного транспорту» покладено принцип взаємодії та злагодженості роботи всіх підприємств та підрозділів залізничного транспорту.

За останні роки на залізничному транспорті України відбулися значні зміни в методах експлуатації, технічному та технологічному забезпеченні та економіці залізничного транспорту. В підрозділах залізничного транспорту вживаються заходи з ресурсозбереження, скорочення експлуатаційних витрат, з збільшення прибутків від розвитку допоміжної діяльності. Все це спрямовано на забезпечення рентабельної роботи галузі, отримання коштів для розвитку технічного стану залізниць та покращення соціально-побутових умов працівників залізничного транспорту.

За останні роки з’явились нові керівні та нормативно-технічні документи щодо забезпечення безперебійної роботи та безпеки руху поїздів на залізницях. Розроблені та набули чинності нові Правила технічної експлуатації залізниць України, Інструкція з руху поїздів і маневрової роботи на залізницях України, Інструкція з сигналізації на залізницях України. В нормативних документах посилені вимоги до працівників залізничного транспорту щодо ефективного використання технічних засобів, забезпечення безпеки руху, схоронності вантажів, що перевозяться, та охорони навколишнього середовища.

Метою дисципліни є вивчення комплексу пристроїв, технічного оснащення, техніко-економічних показників, основ будівництва та експлуатації залізниць і взаємодії їх з іншими видами транспорту. В результаті вивчення цієї комплексної дисципліни студенти повинні отримати цілісне уявлення про залізничний транспорт, взаємозв’язки його підрозділів, про роль обраної ними спеціальності в роботі залізничного транспорту.