Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Руденко.docx
Скачиваний:
23
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
106.14 Кб
Скачать

Характеристика ПТО вантажних вагонів

План:

1. Вступ

2. Призначення ПТО його обладнання та характеристика

3. Технологічний процес огляду і поточного без відчіпного ремонту вагонів у парках сортувальної станції

4. Заповнення технічної документації при технічному обслуговувані рухомого складу

5. Визначення чисельності працівників ПТО складання штатного розкладу

6. Розрахунок експлуатаційних витрат на обслуговування одного вагону

7. Заходи з техніки безпеки та охорони праці на ПТО

8. Висновок

9. Перелік використаної літератури

Вступ

Транспортна політика України тісно пов’язана з загальною політикою Європейського Союзу.

Залізничний транспорт є однією з базових галузей економіки. Стабільне та ефективне функціонування залізничного транспорту є необхідною умовою забезпечення обороноздатності, національної безпеки, і цілісності держави, підвищення рівня населення.

Залізничний транспорт – виробнично – технологічний комплекс організацій і підприємств залізничного транспорту загального користування, призначений для забезпечення потреб суспільного виробництва і населення країни в перевезеннях у внутрішньому і міжнародному сполученнях та надання інших транспортних послуг усім споживачам без обмежень за ознаками форм власності та видів діяльності.

Залізниця - статусне територіально – галузеве об’єднання, до складу якого входять підприємства, установи та організації залізничного транспорту і, яке при централізованому управлінні здійснює перевезення пасажирів та вантажів у визначеному регіоні транспортної мережі.

Статистичні показники:

  • Експлуатаційна протяжність головних колій – 22300 км, в тому числі 9978 км ( 44,7% ) електрифіковано.

  • Ширина колії – 1920 мм, вузькоколійні – 750 мм, і прикордонні ділянки Європейського стандарту - 1435 мм.

  • Кількість залізничних станцій – 1648 ( 126 основних вокзалів ).

  • Парк вантажних вагонів – 174939 од.

  • Парк пасажирських вагонів 8429 од.

  • Чисельність працівників – 375.900 осіб.

  • Обсяг пасажиропотоку – 500 млн. пасажирів.

  • Обсяг вантажопотоку – 300 млн. тонн.

  • Кількість фірмових пасажирських поїздів 62 од.

  • Послугами скористалися 520 млн. пасажирів.

На кінець 2015 року є найрозвинутішою галуззю в Україні, але на жаль і в цієї галузі є проблеми , які потрібно вирішувати, тобто:

  • Недостатні умови праці для працівників.

  • Низькій рівень заробітної плати.

  • Недостатній рівень комплексної модернізації і автоматизації в Україні.

На мою думку одна з найважливіших проблем є дуже висока собівартість і мала швидкість руху поїздів, звичайно ж і якість ремонту вагонів і колій.

  • Якщо б наприклад, нашим коліям зменшити ширину до 1435 мм, а не 1520, до Європейського стандарту, то збільшиться швидкість і зменшиться собівартість.

  • Якщо б наприклад, ввести повну комплексну механізацію і автоматизацію, то якість ремонту й виготовлення нових деталей, вузлів збільшилась в разів 100.

  • Якщо б наприклад покращити умови праці і підняти заробітну плату, і залишити усі пільги залізничникам, а не забрати, то працівники, то працівники будуть більш відповідально ставитися до роботи і кількість і якість виготовленої продукції збільшиться.

Але перед цим треба змінити фінансову систему,тому, що вона в нас прозора.

До попередження появи дефектів, своєчасної їх ліквідації , пасажирські вагони підлягають технічному обслуговуванні і ремонту. В депо для ремонту пасажирських вагонів широке розповсюдження одержала комплексна механізація ремонту електрообладнання, установок кондиціонування повітря, корпусу автозчепу, колісних пар, візків, роликових бус….

Тобто ТО відіграє дуже важливу роль, воно є невід’ємною частиною в роботі під час в роботі під час ремонту і експлуатації вагонів на залізниці.

Технічне обслуговування – певний комплекс заходів, коли певний спеціаліст чи бригада визначає фронти робіт на залізниці, дефекти виявляє і ремонтує. ТО на сучасній залізниці покращилось завдяки прогресивним технологіям, деякий потокових ліній на депо, а також ввели нові технології завдяки яким покращила якість і швидкість праці.

Наприклад, на 1 потокової лінії – стоїть вагон майже готовий , а на 2 – не готовий, то той , що готовий здвигають вперед, до того який не готовий, бригада переміщується на цей вагон і допомагає прискорити процес роботи. ( Обслуговування бригадою паралельні позиції при надходженні на кожну позицію 2, а щоб ще покращити, то треба, щоб все виконувалося синхронно.

Метою курсового проектування є розробка технологічного процесу безвідчіпного ремонту вагонів і калькуляція собівартості ТО вантажних вагонів.

Призначення пто, його обладнання та характеристика

Пункти технічного обслуговування (ПТО) призначено для технічного обслуговування вагонів, зовнішнього огляду перевірки дії механізмів автозчепу. Технічне обслуговування вантажних вагонів здійснюється оглядачами.

При технічному обслуговуванні перевіряють такі несправності:

  • Спрацьованість кузова для перевезення вантажів.

  • Стан і занос візків, деталей та їх відповідальність установлених норм.

  • Справність перехідних площадок, спеціальних поручнів.

Для виконування працездатностей вагонів, відчіпних від складів на технічних несправностях на ПТО створені пункти не відчіпного ремонту вагонів.

Перелік обладнання на спеціалізованих коліях ПТО приведений в Таблиці 1.

Таблиця № 1

Найменування

Тип марка

К-

сть

Потужність

1

Кран козловий

Q= 5т

1

50

2

Електродомкрат

Q=30т

8

80

3

Електрокара

ЕПК-750

2

4

Вертикально – свердлильний

верстат

2170

1

10,25

5

Заточний верстат

Універсал

1

1,75

6

Зварювальний трансформатор

ТМ-320/6-10

1

65

7

Самохідна ремонтна установка

РУ-6

12

45,6

8

Пульт централ, огородження

составів

ЦО

1

2,5

9

Пульт централ, випробування

автогальм

ЦПА-1

1

2,2

10

Вузькоколійна колія

5

11

Поперечний тунель з

транспортування візків

ПКБ ЦВ

1

4,5

12

Двосторонній зв'язок оповіщення

13

Повітропровід з розбірними

колонами

1

14

Тельфер

Q=1т

1

5,7

15

Зарядна камера для

акумуляторних ліхтарів

1

10

16

Промислова телевізійна

установка

ПТУ-143

2

4,6

17

Автоматизований пристрій для

закріплення составів

Разом

283,1

1.Виробничо-побутові приміщення;

2.Виробничі установки слюсарно - виробничі

3.Котельня (при відсутності теплопередач)

4.Насосна станція з інжектором комунікаціями технічного призначення

5.Кладовка.

6.Комплекс обладнання АСУ ПТО

7.Спеціалізовані колії для поточного відчіпного ремонту вагонів з необхідним тех. оснащенням, в тому числі для зберігання запасних деталей та вузлів.

8.Пристрій для централізованого огородження обробляючих вагонів і випробування тормозів з автоматичною регістрацією параметрів.

9.Переносні радіостанції або двохсторонній сповіщувальний зв'язок з переговорними колонками між коліями.

10.Освітлення повздовж колії.

11.Вагон – тренажер

Технічне обслуговування вагонів на ПТО сортувальної станції починається в парку прибуття із перевірки технічного стану вагонів і виявлення несправностей, котрі можуть бути усунені тільки при відчіпному ремонті і з подачею вагонів на спеціально виділену колію або в депо. На вході станції розміщуються прилади автоматичного контролю ДИСК-БКВ-Ц, ПОНАБ, КРАП, а також комплексна система КТСМ-0,1 котра є модернізацією ПОНАБ-3.

В парку відправлення виконують роботи по ремонту і заміні несправних вузлів і деталей вагонів без відчеплення від состава по крейдовим відміткам, що зроблені оглядачами в парку прибуття та сортувальному, а також при контрольному огляді в парку відправлення. В ньому розміщуються самохідні вагоноремонтні установки, стелажі, тунелі та естакади призначені для транспортування матеріалів та запчастин.

Стаціонарні сигнали централізованого огородження составів установлюють із правої сторони кожного кінця колії по напрямку ймовірного під'їзду составів.

Централізовані пости випробування автогальм розміщуються по середині парку, якщо потяги відправляються в обох напрямках, або зі сторони вихідних стрілок коли потяги відправляються в одному напрямку. Ці пости мають компресори, повітропровідну сеті із розбірними колонками і пульт для централізованого випробування автогальм.

На ПТО прибуття необхідно мати службові приміщення для оглядових приладів сповіщення зв’язку прямий з черговим по станції парку, загально станційний зв'язок з службового приміщення.

Автоматична система контролю технічного стану рухомого складу. Диск складається з наступних систем ДИСК-В-для автоматичного обігрівання деталей рухомого складу і виявлення перегріву букс ДИСК-5 (будова) – для автоматичного виявлення нагріву букс: