Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВАЖНО.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
213.89 Кб
Скачать

63

Розділ 1. Загальне ознайомлення з організаційно-правовими основами діяльності банку. ………………………………………………………………….4

    1. Інформація про банк………………………………………………...4

    2. Характеристика банківської діяльності та нормативна база……...7

1.3 Опис кожного сегмента контрагентів …………… …………………14

Розділ 2. Розрахунково-касові операції банку………….........................16

2.1 Видів розрахунково-касових операцій……………………………...16

2.2 Порядок відкриття і режим функціонування рахунків у

банку……………………………………………………………………….17

2.3 Види платіжних карт ПАТ «Фінбанк»……………………………....21

Розділ 3. Кредитні послуги ПAT «Фінбанк»…………………………...24

3.1. Оформлення та видача кредиту……………………………………..24

3.2. Особливості надання та повернення окремих видів кредитів……25

Розділ 4. Депозитні oпepaцiї банку……………………………………...31

Розділ 5. Oпepaції з цінними паперами…………………………………39

5.1 Сутність, поняття та види цінних паперів…………………………..39

5.2. Види професійної діяльності на фондовому ринку………………..41

5.3. Положення ПАТ «ФІНБАНК» в сфері формування портфелю

цінних паперів…………………………………………………………….44

5.4. Інвестиційна політика Банку………………………………………...48

Розділ 6. Oпepaцiї в іноземній валюті…………………………………...50

6.1 Відділ валютного контролю………………………………………….50

Розділ 7. Аналіз показників діяльності банку…………………………..54

Висновок…………………………………………………………………..60

Список використаної літератури………………………………………62

Додатки…………………………………………………………………….64

Вступ

Виробнича практика – складова частина навчального процесу і його продовження у виробничих умовах.

На сучасному етапі розвитку економіки існує потреба у досвідчених кадрах, спеціалістах з базовою економічною освітою.

Виробнича практика має комплексний та послідовний характер, коли студентом на другій вищій ступені навчання при визначенні змісту практики береться до уваги все те, що було вивчено на попередньому ступені для забезпечення переходу умінь та навичок в найбільш складні умови.

Практика відкриває студентові очі на реальне життя. Коли до рук потрапляють реальні документи, знання набувають іншого значення. Дає змогу виконати на практиці завдання, які випливають із вивчених дисциплін, зібрати і проаналізувати достатній матеріал. При проходженні практики набувається на тільки досвід але й виробляється інтуїція в області фінансового бізнесу, а також вміння робити конструктивні управлінські висновки щодо поліпшення фінансового стану установ.

Таким чином, одними з цілей практики є набуття навичок практичної діяльності з напрямку своєї майбутньої професії.

Метою практики є подальше поглиблення теоретичних знань отриманих в навчальному закладі та закріплення практичних навичок шляхом виконання функцій окремих спеціалістів. Так, як я проходжу практику в банку, то я повинна ознайомитись з законодавчими актами, структурою державних органів,що регулюють ринки цінних паперів та товарів,ознайомитись з комунікаційною політикою банку,вивчити порядок встановлення валютних курсів,облік доходів банку,його капіталу,облік операцій з цінними паперами,ознайомитись з фінансовою та податковою звітністю,ознайомитись з оцінною діяльністю.

В процесі проходження практики, виконуючи передбачену в програмі практики роботу, ознайомилась з діяльністю банківської установи, функціями усіх структурних підрозділів, характером роботи, вивчила ведення бухгалтерського обліку в конкретних умовах, навчилася самостійно вирішувати економічні завдання і набула відповідні навички. Поглибила теоретичні знання, отримані під час вивчення курсів з банківських дисциплін у розрізі технології виконання конкретних операцій та послуг. А також навчилася користуватися нормативною базою щодо здійснення банківських операцій, оформляти операції документально, аналізувати інформацію та практичні матеріали.

- у l- мy розділі розповідається про загальне ознайомлення з організаційно правовими основами діяльності банку;

- у 2-му розділі розповідається про розрахунково-касові oпepaцiї банку;

- у 3-му розділі розповідаєтъся про кредитні послуги

ПАТ «ФІНБАНК»

- у 4-му розділі йдеться про депозитні oпepaцiї банку;

- у 5-му розділі розповідається про oпepaцiї банку з цінними паперами;

- у б-му розділі йдеться про oпepaцiї банку в іноземній валюті;

ПАТ «ФІНБАНК»

Розділ 1. Загальне ознайомлення з організаційно-правовими основами діяльності банку

    1. Інформація про банк

Банківська система будь-якoї держави відіграє головну роль у формуванні грошово-кредитної політики и економіки в цілому. Банківська система України має дворівневий характер: на верхньому рівні — Національний Банк України. Biн виконує функції регулювання фінансово-кредятної діяльності в країні, емісійну функцію, є кредитором банків i держави. Другий рівень складасться з комерційних банків з різними формами власності. Комерційні банки — основна ланка кредитної системи країни, у яку входять кредитні установи, що здійснюють різноманітні банківські oпepaцiї для cвoїx клієптів на основах комерційного розрахунку.. Розглянемо роль та значення комерційних банків на прикладі ПАТ «Фінбанка», ажде саме він був місцем проходження моєї практики.

Повне найменування банка ПУБЛІЧНЕ АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО "ФІНБАНК"

Скорочене найменування ПАТ "ФІНБАНК"

ЄДРПОУ банка 20041917

Юридична адреса: Україна, 65032, м. Одеса, проспект Шевченка, 4А.

Місцезнаходження: Україна, 65032, м. Одеса, проспект Шевченка, 4А.

Міжміський код та телефон:

(0482) 300-111

Серія і номер свідоцтва про державну реєстрацію емітента: 15561200000002033

Електронний поштовий адрес nsl@finbank.ua

Веб сайт - www.finbank.ua

Організаційно-правова форма: відкрите акціонерне товариство

Ліцензії: Ліцензії Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку на здійснення професійної діяльності на ринку цінних паперів -діяльності з торгівлі цінними паперами серії АВ №533827 від 30.04.2010р. - брокерська діяльність; серії АВ № 533828 від 30.04.2010 р. - дилерська діяльність; серії АВ № 533829 від 30.04.2010р. - андеррайтинг; на здійснення депозитарної діяльності серії АВ № 533830 від 30.04.2010 р. - депозитарна діяльність зберігача цінних паперів; серія АВ № 533831 від 30.04.2010 р. - діяльність з ведення реєстру власників іменних цінних паперів.МФО Банку 328685

Дата внесення запису про державну реєстрацію 24.12.1993

Орган реєстрації Державний реєстратор Виконавчого комітету Одеської міської ради

Код території 5110137500

Банк є публічним акціонерним товариством, що здійснює банківську діяльність і створене на підставі угоди між юридичними та фізичними особами шляхом об’єднання належних їм коштів.

Юридичні особи:

Фірма з іноземною інвестицією у розмірі 100 відсотків “ТрансЮг” (код за ЄДРПОУ 14345168), місцезнаходження: 21 км Старокиївської дороги, м.Одеса, м.Одеса, Одеська, , 65000. Засновнику/учаснику належить 0,2552% від загальної кількості акцій (часток, паїв).

Товариство з обмеженою відповідальністю Фірма “Одесінтерсинтез ЛТД” (код за ЄДРПОУ 13887536), місцезнаходження: Героїв Сталінграда 92, м.Одеса, м.Одеса, Одеська, , 65117. Засновнику/учаснику належить 0,0049% від загальної кількості акцій (часток, паїв).

Акціонерне товариство закритого типу “Одеса-чай” (код за ЄДРПОУ 00382177), місцезнаходження: Єврейська 3, м.Одеса, м.Одеса, Одеська, , 65000. Засновнику/учаснику належить 0,0014% від загальної кількості акцій (часток, паїв).

Товариство з обмеженою відповідальністю ВКФ “РОНТ” (код за ЄДРПОУ 21034888), місцезнаходження: Михайлівська 25 оф.301, м.Одеса, м.Одеса, Одеська, , 65005. Засновнику/учаснику належить 0,0008% від загальної кількості акцій (часток, паїв).

Фізичні особи:

Станом на 01.01.2012 учасниками емітента є 79 фізичних осіб, яким належить 73,1649% у статутному капіталі емітента та 24 юридичні особи, яким належить 26,8351% у статутному капіталі емітента.

Істотна участь у банку належить фізичним особам, які прямо та опосередковано володіють 10% і більше відсотками статутного капіталу банку:

  • Кауфман Борис Рафаїлович - 30, 1384% - пряма участь, 0,1052 – опосередкована участь;

  • Кауфман Ганна Ілллівна - 0,1052- пряма участь, - 30, 1384%- опосередкована участь;

  • Грановський Олександр Геннадійович – 15,3247- пряма участь, 3,0476 - опосередкована участь;

  • Грановська Олена Яківна - 3,0476- пряма участь, 15,3247- опосередкована участь;

Статутний капітал ПАТ «ФІНБАНК» становить 135050 тис. грн.

Організаційна структура банку: Загальні збори акціонерів; Ревізійна комісія; Наглядова рада; Правління; Служба внутрішнього аудиту банку.

При правлінні банку функціонують:

Тарифний комітет; Комітет з питань управління активами та пасивами; Кредитний комітет.

Система Банку має матричну організаційну структуру, яка складається з самостійних управлінь та відділів, секторів у складі управлінь, а саме:

Наглядова рада; Правління; Служба внутрішнього аудиту, Управління бухгалтерського обліку; Фінансове управління; Головне операційне управління; Управління ризиків; Управління забезпечення; Управління методології роботи банку; Управління платіжних карт; Управління по роботі зі стратегічними клієнтами; Управління розвитку та впровадження бізнес систем; Управління інформатизаційних технологій; Юридичне управління; Управління маркетингу та реклами; Управління безпеки; Управління корпоративного бізнесу; Відділ кадрового діловодства; Організаційний відділ; Відділ фінансового моніторингу; Казначейство; Сектор підтримки операцій казначейства; Відділ цінних паперів; Відділ ведення реєстрів; Відділ депозитарних операцій; Регіональні дирекції та відділення.

Відділення банку розташовані в місті Одесі. В Одеській області, в місті Києві, а також в місті Умань Черкаської області, в місті Миколаїв, в місті Херсон, в місті Запоріжжя, в місті Дніпропетровськ та в місті Донецьк.

Стратегічною метою діяльності банку є задоволення інтересів акціонерів банку, отримання оптимального розміру прибутку від використання власних та залучених коштів для забезпечення виплати дивідендів акціонерам банку і розвитку банківської справи.

Спеціалізація банку — універсальний банк.

1.2 Характеристика банківської діяльності та нормативна база

Головними завданнями банку є акумуляція та ефективне використання фінансових ресурсів, сприяння стабільному розвитку підприємств, об'єднань, організацій, установ, розширенню послуг, прискоренню вирішення інших фінансово-комерційних питань.

Виробництвом та реалізацією банк не займається. Наукових досліджень не проводилось. Економічні нормативи, встановлені Національним банком України, дотримуються, що свідчить про фінансову стабільність банку.

Факторами ризику, що можуть впливати на діяльність банку, є недосконале законодавство України та непередбачувана політика Уряду України щодо діяльності комерційних банків, погіршення загальноекономічного стану в державі та негативний вплив зовнішнього економічного середовища.

Банк здійснює свою діяльність з метою отримання прибутку та участі в економічному та соціальному розвитку України шляхом сприяння підприємству, залучення вітчизняних та іноземних інвестицій, банківських технологій і техніки, удосконалення кредитно–фінансових та зовнішньоекономічних відносин.

Фінансова політика ПАТ «ФІНБАНК» ґрунтується на принципах надійності, ефективності, прибутковості, оперативності, доступності та максимальної зручності для клієнтів.

ПАТ «ФІНБАНК» має право здійснювати деякі види операцій на підставі ліцензії Національного банку України на здійснення банківських операцій № 121 від 03 січня 2002 року. Ліцензія НБУ на здійснення банківських операцій дає право виконувати такі банківські операції:

  • Залучення на депозити коштів та банківських металів;

  • Відкриття та ведення поточних рахунків;

  • Факторинг;

  • Лізинг;

  • Послуги з зберігання та надання в оренду сейфів;

  • Випуск, купівля, продаж і обслуговування чеків, векселів та ін. ;

  • Випуск банківських платіжних карток і здійснення операцій з використанням цих карток;

  • Надання консультаційних та інформаційних послуг;

  • Операції з валютними цінностями;

  • Неторговельні операції з валютними цінностями;

  • Операції з готівкою, іноземною валютою та чеками ( купівля, продаж, обмін) ;

  • Ведення рахунків клієнтів (резидентів та нерезидентів) в іноземній валюті та клієнтів-нерезидентів у грошовій одиниці України;

  • Ведення кореспондентських рахунків банків (резидентів та нерезидентів) в іноземній валюті;

  • Відкриття кореспондентських рахунків уповноважених банках України в іноземній валюті та здійснення операцій за ними;

  • Відкриття кореспондентських рахунків у банках (нерезидентах) в іноземній валюті та здійснення операцій за ними;

  • Залучення та розміщення іноземної валюти на валютному ринку України;

  • Залучення та розміщення іноземної валюти на міжнародних ринках;

  • Торгівля іноземною валютою на валютному ринку України

  • Залучення та розміщення банківських металів на валютному ринку України;

  • Емісія власних цінних паперів;

  • Організації купівлі та продажу цінних паперів за дорученням клієнтів;

  • Здійснення операцій на ринку цінних паперів від свого імені;

  • Здійснення інвестицій у статутні фонди та акції інших юридичних осіб;

  • Перевезення валютних цінностей та інкасація коштів;

  • Операції за дорученням клієнтів або від свого імені :

  • З інструментами грошового ринку;

  • З інструментами, що базуються на обмінних курсах та відсотках;

  • З фінансовими ф’ючерсами та опціонами;

  • Довірче управління коштами та цінними паперами за договорами з юридичними та фізичними особами;

  • Депозитарна діяльність зберігача цінних паперів;

  • Діяльність з ведення реєстрів власників іменних цінних паперів.

Під час виконання операцій банк керується наступними нормативно-правовими актами України (зі змінами та/або доповненнями):

  1. Постанова Правління Національного банку України від 31 серпня 2001 року №375 „Про затвердження Положення про порядок створення і державної реєстрації банків, відкриття їх філій, представництв, відділень”;

  2. Закон України „Про банки і банківську діяльність”;

- за напрямком діяльності „Платіжні системи та переказ коштів”:

  1. Закон України „Про платіжні системи та переказ коштів в Україні»;

  2. Постанова Правління Національного банку України від 8 квітня 2005 року №123 „Про затвердження Правил бухгалтерського обліку операцій з використанням платіжних карток у банках України”;

  3. Постанова Правління Національного банку України від 10 грудня 2004 року №620 Про затвердження Правил Національної системи масових електронних платежів;

  4. Постанова Правління Національного банку України „Про організацію розрахунків за банківськими платіжними картками” від 23 березня 1999 року №135;

  5. Постанова Національного банку України від 21 січня 2004 року №22 “Про затвердження Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті”;

  6. Постанова Правління Національного банку України від 19 квітня 2005 року №137 „ Про затвердження Положення про порядок емісії платіжних карток і здійснення операцій з їх застосуванням”;

- під час здійснення операцій в іноземній валюті:

  1. Декрет Кабінету міністрів України „Про систему валютного регулювання і валютного контролю”;

  2. Закон України „Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті”;

  3. Закон України „Про режим іноземного інвестування”;

  4. Постанова Правління Національного банку України від 12 грудня 2002 року №502 „Про затвердження Інструкції про порядок організації та здійснення валютно-обмінних операцій на території України та змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України”;

  5. Постанова Правління Національного банку України від 29 грудня 2000 року №520 „Про затвердження Положення про порядок здійснення операцій з чеками в іноземній валюті на території України”;

  6. Постанова Правління Національного банку України від 12 липня 2000 року №283 ”Про затвердження Інструкції про переміщення валюти України, іноземної валюти, банківських металів, платіжних документів, інших банківських документів і платіжних карток через митний кордон України”;

  7. Постанова Правління Національного банку України від 28 липня 2008 року №216 „Про затвердження Положення про порядок виконання банками документів на переказ, примусове списання і арешт коштів в іноземних валютах та банківських металів”;

  8. Постанова Правління Національного банку України від 17 листопада 2004 року №555 „Про затвердження Інструкції з бухгалтерського обліку операцій в іноземній валюті та банківських металах у банках України”;

  9. Постанова Правління Національного банку України від 10 серпня 2005 року №281 „Правила функціонування Системи підтвердження угод на міжбанківському валютному ринку України Національного банку України та перерахування (зарахування) коштів за окремими операціями з іноземною валютою і банківськими металами”;

-кредитні, вкладні (депозитні) операції та формування і використання резервів під кредитні ризики:

  1. Постанова Правління Національного банку України від 6 липня 2000 року №279 „Про затвердження Положення про порядок формування та використання резерву для відшкодування можливих втрат за кредитними операціями банків”;

  2. Постанова Правління Національного банку України від 27 грудня 2007 року №481 „Про затвердження Інструкції з бухгалтерського обліку кредитних, вкладних (депозитних) операцій та формування і використання резервів під кредитні ризики в банках України”;

- операційна діяльність банку, кореспондентські рахунки:

  1. Постанова Правління Національного банку України від 18 червня 2003 року №254 „Про затвердження Положення про організацію операційної діяльності в банках України”;

  2. Постанова Правління Національного банку України від 30 грудня 1998 року №566 „Про затвердження Положення про організацію бухгалтерського обліку та звітності в банківських установах України”;

  3. „Про затвердження Порядку передачі банками інформації про відкриття (закриття) власних кореспондентських рахунків, закриття та зміну рахунків клієнтів - платників податків і зборів (обов'язкових платежів) до органів державної податкової служби електронними засобами та заповнення розрахункових документів у разі сплати (стягнення) платежів

до бюджету або повернення платежів з бюджету. Наказ Державної податкової адміністрації України від 1 липня 2002 року №301;

  1. Постанова Правління Національного банку України від 26 березня 1998 року №118 „Про затвердження Положення про відкриття та функціонування в уповноважених банках України рахунків банків-кореспондентів в іноземній валюті та в гривнях”;

  2. Постанова Правління Національного банку України від 21 січня 2004 року №22 „Про затвердження Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті»;

  3. Постанова Правління Національного банку України від 12 листопада 2003 року №492 „Про затвердження Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах”;

-операції з цінними паперами:

  1. Закон України „Про господарські товариства” від 19 вересня 1991 року №1576-XII;

  2. Закон України Про цінні папери та фондовий риноквід 23.02.2006 № 3480-IV;

  3. Постанова Правління Національного банку України від 16 грудня 2002 року №508 „Про затвердження Положення про порядок здійснення банками операцій з векселями в національній валюті на території України”;

  4. Постанова Правління Національного банку України від 3 жовтня 2005 р. №358 „Про затвердження Інструкції з бухгалтерського обліку операцій з цінними паперами в банках України”;

- фінансовий моніторинг:

  1. Закон України „Про протидію легалізації (відмиванню) коштів, набутих злочинним шляхом”;

  2. Постанова Правління Національного банку України від 14 травня 2003 року №189 „Про затвердження Положення про здійснення банками фінансового моніторингу”;

- доходи та витрати банку:

  1. Постанова Правління Національного банку України від 18 червня 2003 року №255 „Про затвердження Правил бухгалтерського обліку доходів і витрат банків України”;

- касові операції:

  1. Постанова Правління Національного банку України від 17 листопада 2004 року №547 „Про затвердження Правил визначення платіжності та обміну банкнот і монет Національного банку України”;

  2. Постанова Правління Національного банку України від 14 серпня 2003 року №337 „Про затвердження Інструкції про касові операції в банках України”;

- інкасація коштів клієнтів банку на підставі укладених договорів:

  1. Постанова Правління Національного банку України від 14 лютого 2007 року №45 „Про затвердження Інструкції з організації перевезення валютних цінностей та інкасації коштів в установах банків України”.

    1. Опис кожного сегмента контрагентів

ПАТ «Фінбанк» здійснює свою діяльність з підприємствами та організаціями промислових, фінансових та інших секторів економіки України, які працюють на ринковій основі. Банк орієнтується на середні та великі виробничі, торгові структури різних галузей економіки, які мають певний досвід роботи на ринку України або на міжнародних ринках. Насамперед, це підприємства харчової промисловості та оптової торгівлі, підприємства будівництва, компанії-експортери промислової та сільськогосподарської продукції, підприємства, які здійснюють страховий бізнес, підприємства поліграфічної промисловості та інші.

З метою залучення тимчасово вільних коштів інших банків, збільшення обсягів операцій з іноземною валютою та отримання додаткових доходів банком відкриті та діють кореспондентські рахунки в банках - контрагентах (резидентах/нерезидентах) - АБ "Південний", ПАТ «Банк «Фінанси та Кредит», ВАТ «Укрексімбанк», Сбербанк Росії, АСУБ "Грант", ВАТ "Родовід Банк", ПАТ «Дочірний Банк Сбербанку Росії», ВАТ «Український Професійний Банк», АБ «Укргазбанк», ВАТ КБ «Хрещатик», ВАТ КБ «Надра», АТ «Райффайзен Банк Аваль».

Для здійснення розрахунків за платіжними картками міжнародної платіжної системи Visa International банк відкрив кореспондентський рахунок в ЗАТ «Перший Український міжнародний банк».

З метою регулювання поточної діяльності (підтримки ліквідності, дотримання нормативів обов'язкових резервів, задоволення потреб банку та клієнтів в готівковій та безготівковій національній та іноземній валюті) банком підтримувались партнерські відносини з банками-резидентами. Це дало змогу банку активно працювати з банками-резидентами на грошовому ринку та на ринку МБК по залученню та розміщенню тимчасово вільних коштів в національній та іноземній валютах. Серед партнерів банку — ВАТ КБ “Надра”, АТ “Банк Богуслав”, Банк “Фінанси та Кредит”, АКБ “Форум”, АТ “Златобанк”, ВАТ Селянський КБ ”Дністер” (м.Львів), ВАТ АБ “Укргазбанк”, АТ “Комінвестбанк”, АКБ “Імексбанк”, АТ “Фінростбанк”, АКБ “Порто-Франко”, ВАТ КБ “Промекономбанк”, ТОВ “Укрпромбанк”, КБ “Приватбанк”, ВАТ “ЕРДЕ Банк” та інші.

Розділ 2. Розрахунково-касові операції банку.

    1. Види розрахунково-касових операцій

У кожному з відділень надаються різноманітні банківські послуги залежно від специфіки відділення. Але на будь-якому відділенні банку надаються так звані «базові послуги», тобто розрахунково-касове обслуговування (відкриття та ведення поточних та пенсійних рахунків, прийом комунальних та інших платежів), операції з платіжними картками (VISA), обмін валют та ін. Найбільш повний спектр послуг клієнт може отримати в центральному відділенні ПАТ «Фінбанк». Саме в даному відділенні ходила моя практика.

До основних видів розрахунково-касових операцій належать:

  1. Відкриття поточних рахунків та їх обслуговування;

  2. Обмін валюти;

  3. Сплата комунальних платежів;

  4. Видача та поповнення платіжних карт;

  5. Виплата та відправка переказів ( по Україні тільки в гривнях) ;

  6. Поповнення депозиту;

  7. розрахункове обслуговування за системою електронних платежів «Клієнт-банк»; 

  8. консультаційне і інформаційне обслуговування; 

  9. видача готівки з каси; 

  10. зарахування готівкових засобів на рахунки; 

  11. безготівкові платежі із зданої в касу готівки в день здачі; 

  12. безкоштовна перевірка купюр національної валюти на достовірність і платоспроможність.

Розрахунково – касові операції банку регламентуються такими нормативними та законодавчими актами: Положення «про касові операції в національній валюті на території України» Законами України „Про банки і банківську діяльність ”. Касовий відділ в своїй роботі використовує такі документи: меморіальний ордер, прибуткові і видаткові касові ордери (додаток 14), чеки (додаток 12) на отримання готівкових коштів, видатковий позабалансовий ордер (додаток15) , супровідна відомість, що додається до сумки з готівкою (додаток 16). В результаті здійснення касових операцій формується меморіальний касовий ордер.