Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
завдання для практ. МС 2012-2013.docx
Скачиваний:
36
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
123.85 Кб
Скачать

Плани практичних занять

Практичне заняття № 1

Тема: Трудові ресурси

Мета: Розрахувати численність персоналу

План:

Тестові завдання.

1. Сукупність постійних працівників, що мають не­обхідну професійну підготовку та певний досвід практич­ної діяльності - це:

а) трудовий колектив;

б) персонал підприємства;

в) кадри підприємства;

г) трудовий потенціал.

2. З метою характеристики соціальних та мораль­них потреб працівників підприємства їх особливих цілей та економічних інтересів використовують термін:

а) трудові ресурси;

б) трудовий колектив;

в) кадри підприємства;

г) трудовий потенціал.

3. За характером участі в господарській діяльності підприємства персонал підрозділяється на:

а) виробничий і невиробничий;

б) робітників, службовців, спеціалістів, керівників;

в) висококваліфікований, кваліфікований, малокваліфікований, декваліфікований;

г) усі відповіді правильні.

4. Які із зазначених категорій працівників не відно­сяться до виробничого персоналу:

а) працівники дитячого саду та бази відпочинку;

б) робітники інструментального цеху;

в) робітники транспортного цеху;

г) працівники складу заводу.

5. До категорії «службовець» відносяться працівники, що:

а) займаються інженерно-технічними, економічними й іншими роботами;

б) зайняті безпосередньо в процесі виробництва та на­дання матеріальних благ;

в) здійснюють підготовку й оформлення документації, облік і контроль, господарське обслуговування;

г) обіймають посади керівників структурних підрозділів підприємства.

6. До якої категорії персоналу підприємства слід відне­сти економіста?

а) керівники;

б) спеціалісти;

в) службовці;

г) робітники.

7. До основних робітників не відноситься:

а) наладчик карусельних верстатів;

б) токар-розточник механічного цеху;

в) робітниця відділу технічного контролю;

г) жодної правильної відповіді.

8. Кваліфікація - це:

а) вид трудової діяльності, здійснення якої потребує відповідних спеціальних знань;

б) вид трудової діяльності, здійснення якої потребує практичних навичок;

в) більш вузький різновид трудової діяльності в межах професії;

г) сукупність спеціальних знань і практичних навичок, що визначають ступінь підготовленості працівника до виконання професійних функцій обумовленої складності.

9. Вид трудової діяльності, здійснення якої вимагає відповідної підготовки, називається:

а) професією;

б) спеціальністю;

в) кваліфікацією;

г) категорією.

10. Чим відрізняється професія від спеціальності?

а) те саме;

б) спеціальність фіксує одну зі сторін професії;

в) професія фіксує одну зі сторін спеціальності.

Задача 1.

Середньооблікова чисельність працівників за звітний період склала 400 чоловік. На протязі року прийнято на роботу 300 чоловік, звільнено 45 чоловік, в тому числі за порушення трудової дисципліни 17 чоловік, за власним бажанням 15 чоловік. Визначити коефіцієнти прийому, вибуття та плинності кадрів.

Задача 2.

Втрати робочого часу через плинність на одного робітника склали 4 дні, а плинність по підприємству – 85 чоловік. Плановий виробіток на людино-день становить 80 тис. грн.. Розрахувати економію робочого часу і можливий додатковий випуск продукції у результаті усунення плинності.

Задача 3.

Підприємство почало працювати з лютого.Середньооблікова чисельність робітників у лютотому складала 820, а в березні-880 чоловік. Далі підприємство було розформовано. Визначити середньооблікову чисельність робітників за 1 квартал і за рік.

Задача 4.

Визначити середньооблікову чисельність робітників у лютому, березні, 1 кварталі, за рік, якщо підприємство чисельністю 100 чоловік почало роботу з 1 лютого та було ліквідовано з 1 березня.

Задача 5.

Станом на 1 жовтня облікова чисельність робітників на підприємстві складала 800чоловік; 13 жовтня 2 чоловіки було звільнено за порушення трудової дисципліни, 18 жов­тня було прийнято 10 чоловік, а 22 жовтня 7 чоловік було звільнено за власним бажанням. Визначити середньооблі­кову чисельність робітників у жовтні, чисельність робіт­ників станом на 1 листопада, коефіцієнти вибуття, прийо­му та плинності кадрів.

Задача 6.

У звітному році середньооблікова чисельність праців­ників підприємства становила 1056 чол., а чисельність звільнених за власним бажанням протягом року склала 4 2 чол. Сукупні витрати часу на заміщення звільнених робіт­ників - 2 5 днів. Виробіток на одного працюючого плануєть­ся на наступний рік у розмірі 450 тис. грн. /рік, і кількість відпрацьованих людино-днів - 175,3 тис Визначити ко­ефіцієнт плинності на підприємстві та можливий додатко­вий випуск продукції у зв'язку з усуненням плинності.

Задача 7.

Середньооблікова чисельність робітників будівельно-монтажного тресту у звітному році становила 2300 чоловік. Упродовж року було звільнено за власним бажанням 295 чоловік, за порушення трудової дисципліни - 50 чоловік. Визначити втрати тресту від плинності кадрів і зменшен­ня обсягів будівельно-монтажних робіт із цієї причини, якщо середньоденний виробіток одного працівника склав 120 грн., фактична кількість робочих днів у звітному році дорівнювала 230, а середня кількість робочих днів одного робітника до звільнення -116.

Задача 8.

На плановий період визначено обсяг виробничої програ­ми 5685,5 тис, грн. Виробіток на одного працюючого в ба­зовому періоді становив 8,3 тис. грн. За рахунок кращої організації виробництва чисельність промислово-виробни­чого персоналу передбачено зменшити на 46 чол. Визна­чити відсоток зростання продуктивності праці за плано­вий період і чисельність працюючих у ньому.

Задача 9.

У звітному рощ обсяг випуску товарної продукції скла­дав 7500 тис грн., середньообліковачисельністьпрацівників 150 чоловік, У рощ, що планується, обсяг товарної про передбачається в сумі 8100 тис. гри., продуктивність праці на одного працівника повинна збільшитись на 7% проти ми­нулого року. Визначити продуктивність праці одного праці­вника у звітному і плановому роках і середньооблікову чи­сельність працівників уроці, що планується.

Задача 10.

За звітний період обсяг валової продукції склав 3500 тис. грн., чисельність робітників - 50 чоловік. У плані на рік обсяг валової продукції збільшиться на 15%, продук­тивність праці - на 7%. Визначити в плані на наступний рік обсяг валової продукції, продуктивність праці, чи­сельність робітників підприємства.