Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
13
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
36.73 Кб
Скачать

Тема 1.2: «Грошовий обіг і грошові потоки»

1. Поняття грошового обороту і грошових потоків.

2. Структура грошового обороту за економічним змістом та формою платіжних засобів.

3. Грошова маса та показники, що її вимірюють.

4. Швидкість обігу грошей та закон грошового обігу

5. Механізм зміни маси грошей в обороті. Поняття про грошово – кредитний мультиплікатор.

1. Поняття грошового обороту і грошових потоків

При вивченні даного питання слід звернути увагу на різницю між грошовим оборотом як безперервним процесом руху грошей між суб'єктами економічних відносин у суспільному відтворені та грошовим обігом як складовою частиною грошового обороту.

Потрібно усвідомити, що грошовий оборот як явище макроекономічного порядку слід відрізняти від обороту грошей у межах кругообороту окремого індивідуального капіталу.

Грошовий оборот обслуговує кругооборот усього сукупного капіталу суспільства на всіх стадіях суспільного відтворення: у виробництві, розподілі, обміні і споживанні. Тому нерідко його називають сукупним грошовим оборотом.

Оборот грошей у межах кругообороту окремого індивідуального капіталу, тобто на мікрорівні є однією з функціональних форм капіталу, його складовою та елементом багатства, яким володіє власник цього індивідуального капіталу. У цьому випадку гроші являють собою капітал, вони вимагають для себе відповідної норми прибутку (доходу) подібно до інших форм капіталу. Чим більшою масою грошей володіє даний власник, тим він багатший, тим більші його можливості «заробити» прибуток чи дохід.

Зовсім іншу роль відіграють гроші в сукупному грошовому обороті. Тут вони функціонують виключно як гроші і не є функціональною формою капіталу. Тому їх масу в обороті не можна вважати частиною багатства країни, тобто її зростання не збільшує сукупного капіталу суспільства подібно до капіталу окремого індивіда.

Вивчення закономірностей та особливостей руху грошей у процесі суспільного відтворення неможливе без побудови моделі грошового обороту.

Суб'єктів грошового обороту слід групувати у чотири укрупненні групи:

  • домашні господарства - суб'єкти (усі сімейні одиниці, які мають самостійні грошові доходи та витрати), які забезпечують виробництво валового національного продукту основними факторами (робочою силою, засобами виробництва тощо) і є кінцевими його споживачами;

  • фірми - суб'єкти (фізичні та юридичні особи), що забезпечують створення та реалізацію валового національного продукту;

  • державні структури - суб'єкти (державні управління, уряд), які забезпечують розподіл та перерозподіл вартості створення національного доходу та національного продукту, здійснюючи вплив на реалізацію та споживання останнього;

  • фінансові посередники - суб'єкти (банки, страхові компанії, інвестиційні фонди тощо) грошового ринку, які спрямовують потік грошових коштів від їх власників до позичальників.

Тобто, суб'єктами грошового обороту є всі юридичні та фізичні особи, які беруть участь у виробництві, розподілі, обміні та споживанні валового суспільного продукту.

Під час аналізу грошових потоків як частин грошового обороту слід розібратися у відповідній моделі, що відображає рух коштів між економічними суб'єктами і різними видами ринків. Важливо пояснити, як відбувається збалансування потоку національного продукту та потоку національного доходу через внутрішній та зовнішній ринки.

Розглянемо загальну характеристику грошового потоку:

Групування грошових платежів у потоки

потоку

Характеристика грошового потоку

1

Оплата фірмами придбання необхідних їм ресурсів (робоча сила, земля, нерухомість тощо)

2

Доходи домашніх господарств від реалізації ресурсів (заробітна плата, рентні платежі тощо)

3

Витрати домашніх господарств на споживання

4

Формування заощаджень, які спрямовуються на грошовий ринок

5

Мобілізація фірмами на грошовому ринку коштів, необхідних для виробництва товарів та послуг

6

Доходи фірм від реалізації товарів та послуг

7

Оплата товарів, що надходять до країни по імпорту

8

Надходження до країни грошей в оплату експорту

9

Чистий приплив грошових коштів зі світового ринку на внутрішній

10

Чистий відплив грошових коштів з внутрішнього ринку на світовий

Таким чином, грошовий потік це сукупність платежів, які обслуговують окремий етап процесу розширеного відтворення. Кількість грошових платежів, які здійснюються економічними суб’єктами, становлять у сукупності грошовий оборот

Соседние файлы в папке деньги и кредит