Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ з НВС (лаб раб) 2 курс (укр).doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
210.94 Кб
Скачать

ЗМІСТ

Вступ ………………………………………………………………...……........

4

Лабораторна робота №1. МАКЕТУВАННЯ ………………………………...

4

Лабораторна робота №2. ТЕКСТ ……………………………………………..

7

Лабораторна робота №3. ІЛЮСТРАЦІЇ ………………………………...….

9

Лабораторна робота №4. КОЛІР ……………………….....………………….

12

Лабораторна робота №5. ТАБЛИЦІ, ШРИФТИ …………………………....

15

Лабораторна робота №6. ВЕРСТКА …………………………………………

19

Лабораторна робота №7. Алфавітний покажчик, зміст і пагінація …………………………………………………………………...

22

Лабораторна робота №8. Імпорт, експорт і зв’язки ………….……..

26

КОМБІНАЦІЇ КЛАВІШ У Page Maker …………………....………….…

28

Таблиця 1. Робота з макетом. Загальні команди верстки …………………..

28

Таблиця 2. Графічні і текстові об'єкти ……………………………..………..

29

Таблиця 3. Перегляд публікації ………………………………………………

29

Таблиця 4. Форматування тексту ………………………………………….…

30

Таблиця 5. Редактор матеріалів ………………………………………………

31

Таблиця 6. Переміщення курсору і кернінг ……………..…………………...

32

Таблиця 7. Палітри …………………………………………………………....

33

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ ……………………………………………………...

35

Вступ

Підготовка публікацій до видання – складний і тривалий процес. Він складається з довгого ланцюга взаємозалежних етапів. Донедавна кожний етап виконував професіонал вузької спеціалізації: редактор, коректор, художник, укладач, друкар. Поява настільних видавничих систем (Desktop Publishing = DTP) сприяло стиранню граней між окремими етапами підготовки видань. Потужність засобів автоматизації видавничої праці, включених до DTP, така велика, що практично весь процес підготовки публікації до видання може виконувати одна людина. Поза всяким сумнівом, що такий «професіонал широкого профілю» повинен добре орієнтуватися в технологічних особливостях окремих етапів.

Сам же процес підготовки макета також складається з низки взаємозалежних етапів: макетування; підготовка тексту; підготовка ілюстрацій; вибір шрифтів; верстка; друкування оригінал-макета.

Лабораторна робота №1

МАКЕТУВАННЯ

Завдання

Ознайомитись з палітрою інструментів. Опанувати можливі операції і функції вікна PageMaker. Створити макет публікації.

Теоретичні відомості

Створення макета. Для одержання макета необхідно розпочинати з ескізу, який приблизно відбиває кінцевий вид документа.

Насамперед, уявіть як саме буде виглядати документ у готовому вигляді, і зробіть декілька ескізів на папері. Наприклад, необхідно створити 8-сторінковий інформаційний бюлетень зі стандартними смугами розміром 210х297 мм (формат А4). Для створення зменшеного макета 8-сторінкового бюлетеня беруть 2 аркуші чистого паперу розміром 210х297 мм, складають їх один на один і згинають по ширині аркуша. Потім вирішують, який вигляд буде мати шапка, оформлення обкладинки, рисунки, тексти, верхні і нижні колонтитули. Задають ширину верхнього, бічного і нижнього поля та позначають це на смугах. Крім того, на кожній смузі позначають рисунки та текст.

Зміни можна вносити на будь-якій, навіть самій останній, стадії підготовки документа. Ескіз документа можна зробити і у PageMaker.

Вибір формату. У Європі формати паперу, що використовуються у типографіях, укладаються в так називану А-серію, яка визначена стандартом Міжнародної Організації Стандартизації (ISO). У Німеччині цей стандарт відомий під іншим ім'ям – DIN (Deutsche Industrie-Norm) – Німецький промисловий стандарт. Німецький стандарт DIN постулює ряд форматів, що об'єднані у DIN-Ax-серію.

Усі формати низки являють собою похідні від основного формату DIN А0, що має розміри 1189х841 мм. Якщо розрізати такий аркуш навпіл поперек довгої сторони, то отримують два аркуші формату DIN A1. Якщо повторити цю операцію, то отримують аркуші формату DIN А2 та ін. Найменшим форматом із широко розповсюджених є формат поштової картки – формат А6. Найбільш відомі формати DIN A5, A4 і A3.

Формат (DIN)

Міліметри

Дюйми

А0

841х1189

33,1х46,8

A1

594х841

23,4х33,1

A2

420х594

16,5х23,4

A3

297х420

11,7х16,5

A4

210х297

8,3х11,7

A5

148х210

5,8х8,3

A6

105х148

4,1х5,8

Орієнтація сторінки. Рядки на сторінці можуть бути розташовані по-різному. Розташування рядків уздовж короткої сторони аркуша називається поздовжньою (книжковою або портретною – від англ. portrait) орієнтацією сторінки, у протилежному випадку поперечною (альбомною або ландшафтною – від англ. landscape).

Поля. Ширина полів, які відокремлюють текст на сторінці від країв аркуша, залежить від характеру тексту, що верстається, і може бути різною з різних сторін аркуша. Щодо єдиної сторінки, яка містить текст цілком, то ліве і праве поля повинні бути досить вузькими і мати однакову ширину. Верхнє поле повинно бути ширше лівого і правого, а нижнє – ширше верхнього. Рекомендується наступна ширина (у відносних одиницях): 3 для лівого і правого поля, 5 для верхнього, 8 для нижнього.

Поля на книжкових сторінках. Правила для вибору розміру полів книжкових сторінок дещо відрізняються від наведених вище правил для окремих сторінок тексту. При розвороті книги текст на суміжних сторінках повинен бути симетричним. Аналогічні проблеми виникають при верстці будь-яких багатосторінкових документів, якщо друкування виконується на обох сторонах аркуша. Поряд з вимогами естетичного характеру до оформлення таких документів висуваються і технічні вимоги. Необхідно пам'ятати, що частина внутрішнього поля «поглинається» при підшивці (плетінні). Якщо не враховувати цієї технологічної особливості, то текст буде «стягнутим» до корінця книги, що утруднить читання або зробить його взагалі неможливим.

Для установки розмірів полів сторінки існує наступний алгоритм. Необхідно визначити ширину частини сторінки, яка надана під текст (ширину набору), включивши до неї при багатоколонковому наборі ширину між колонних інтервалів. Різниця між шириною сторінки (без врахування ширини палітурки) і шириною набору необхідно поділити на три рівні частини. Одна з цих частин відокремлюється на внутрішнє (або палітурне) поле, розташоване з тієї сторони аркуша, що буде підшиватися. Дві, що залишилися – на зовнішнє поле, розташоване з протилежної обрізної сторони аркуша. Далі необхідно провести діагональ з лівого нижнього до правого верхнього кута сторінки. Провівши горизонтальні лінії через точки перетинання цих діагоналей із межами лівих і правих полів можна одержати межі верхнього і нижнього полів.

Іншим розповсюдженим способом визначення полів є розподілення сторінки на дев'ять рівних частин.

Елементи дизайну. При роботі над дизайном майбутньої публікації можна використовувати велику кількість різних елементів. Найбільш розповсюджені з них наведені нижче.

Випуск за обріз. Цей елемент макета являє собою текст, рисунок або лінію, які виходять за межі смуги після її обрізання. Подібні елементи є дуже ефективним засобом дизайну.

Буковиця (Drop cap). Це велика заголовна буква, що знаходиться нижче на кілька рядків. При цьому текст обтікає її. Використовується як елемент оформлення, що підкреслює початок тексту або його підрозділів.

Виворотка (Reversed out text). Наприклад білий текст на чорному фоні.

Куля (Bullet). Мітка пункту списка. Коло розміром у напівкруглу шпацію, квадрат, трикутник або ромб використовують в якості мітки пунктів списка. Стрілки підсилюють основне призначення мітки: «дивись сюди!». У деяких гарнітурах шрифтів, наприклад, у гарнітурах Zapf Dingbats і Wingdings, є ще низка інших геометричних фігур.

Оборка. Оборкою називається текстова виїмка. Якщо рисунки або інший текст вставляють в стовпчик, то його межі змінюються таким чином, що текст розташовується навколо вставки. Оборки можуть бути прямокутними, багатокутними або криволінійними в залежності від цілей дизайнера і можливостей програми макетування.

Лінійки (Rules). Елементи оформлення видання, що являють собою горизонтальні або вертикальні лінії, які відокремлюють елементи макета один від одного. Лінійки додають смузі закінчений вигляд. Для привертання уваги можна підкреслити заголовок або провести лінію там, де закінчується один розділ тексту і починається інший. Лінійки застосовуються також для поділу самостійних частин смуги.

Рамка (Printing rule) – лінія, яка обмежує растровий фон, частину тексту або ілюстрації.

Модульна сітка. Модульна сітка визначає дизайн майбутнього макета і задає місця розміщення колонцифр, тексту, ілюстрацій, заголовків і рядків із прізвищем автора на початку або кінці статті та ін. Сітка розробляється художником. Сітки іноді називають шаблонами або трафаретами. Вона слугує каркасом, що визначає, де на сторінці будуть розміщені елементи. Сітка являє собою систему недрукованих вертикальних і горизонтальних ліній, які розділяють сторінку.

Чотири поради макетування.

1. Створіть банк зразків. Коли ви читаєте журнали, книги, газети, річні звіти, переглядаєте рекламні листівки і брошури збирайте зразки особливо вдалих і невдалих рішень.

2. Складайте план майбутнього документа за принципом – “Чим простіше, тим краще”. Дотримання цього правила приведе до меншої кількості помилок. Крім того, прості макети виглядають чіткіше, краще читаються і забезпечують концентрацію уваги читачів.

3. Не намагайтесь охопити неосяжне. Наприклад, ви можете розмістити на одній смузі 30 стовпчиків тексту, але хто стане їх читати? Загальне правило: не використовуйте більше трьох спеціальних типографських ефектів на розвороті з двох смуг.

4. Ваш макет повинен створювати чітке уявлення про характер документа. Якщо ви компонуєте рекламне повідомлення про продукт, то нехай ваш макет виглядає як реклама, а не як науковий трактат.