Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1812.doc
Скачиваний:
129
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
2.24 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДВНЗ УКРАЇНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ХІМІКО-ТЕХНОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Методичні вказівки до лабораторного практикуму з курсу „ Аналітична хімія та інструментальні методи аналізу ” для студентів II курсу спеціальності

6.0929 „ Промислова біотехнологія ”

Дніпропетровськ УДХТУ 2008

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДВНЗ УКРАЇНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ХІМІКО-ТЕХНОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Методичні вказівки долабораторного практикуму з курсу „ Аналітична хімія та інструментальні методи аналізу ” для студентівII курсу спеціальності

6.0929 „ Промислова біотехнологія ”

Затверджено на засіданні

кафедри аналітичної хімії

протокол № 10 від 08.07.2008 р.

Дніпропетровськ УДХТУ 2008

Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт з курсу “Аналітична хімія та інструментальні методи аналізу” для студентів II курсу спеціальності 6.0929 “Промислова біотехнологія” / Укл.: О.Ю. Вашкевич, Я.В. Степневська, Н.В. Панасюк. – Дніпропетровськ: ДВНЗ УДХТУ, 2009. – 97 с.

Укладачі: О.Ю. Вашкевич

Я.В. Степневська, кандидати хім. наук

Н. В. Панасюк

Відповідальний за випуск В.І. Ткач, д-р хім. наук

Навчальне видання

Методичні вказівки долабораторного практикуму з курсу „Аналітична хімія та інструментальні методи аналізу” для студентівII курсу

Спеціальності 6.0929 „Промислова біотехнологія”

Укладачі: ВАШКЕВИЧ Олена Юріївна

СТЕПНЕВСЬКА Яна Валеріївна

ПАНАСЮК Неля Володимирівна

Редактор Л.М. Тонкошкур

Коректор Л.Я. Гоцуцова

Підписано до друку 12.10.09. Формат 60×84 1/16. Папір ксерокс. Друк різограф. Умовн.-друк. арк. 4,45. Облік.-вид. арк 4,54. Тираж 40 прим. Зам. № 42. Свідоцтво ДК № 303 від 27.12.2000.

ДВНЗ УДХТУ,49005, м. Дніпропетровськ–5, просп. Гагаріна,8.

Видавничо-поліграфічний комплекс ІнКомЦентру

ВСТУП

Аналітична хімія – наука про методи визначення хімічного складу та хімічної будови речовин.

Склад речовин має якісну та кількісну характеристики. Встановити склад речовин – це визначити які компоненти (елементи, іони, молекули і т. ін.) утворюють цю речовину і в яких співвідношеннях.

Будова речовини – це порядок атомів та їх хімічні зв´язки між молекулами або іонами речовин. Визначити будову – це розкрити цей порядок та виявити хімічний зв´язок між компонентами речовини.

Визначення якісного та кількісного складу речовин, їх будови проводять методами хімічного аналізу. Отже, аналітична хімія – наука яка створює методи хімічного аналізу.

Хімічний аналіз в залежності від аналітичних завдань можна поділити на якісний, кількісний та структурний.

Якісний аналіз – це процес ідентифікації речовини, що дозволяє встановити з яких хімічних елементів складається досліджувана проба, які іони, функціональні групи або молекули входять до її складу.

Кількісний аналіз – це визначення кількісного вмісту компонентів або їх співвідношення один до одного. При вивченні невідомої речовини спершу виконують якісний аналіз, а потім кількісний.

Структурний аналіз – це дослідження структури речовини.

Хімічний аналіз здійснюють за допомогою хімічних, фізичних та фізико-хімічних методів.

Хімічні методи основані на використанні хімічних реакцій, які супроводжуються наглядним зовнішнім ефектом (наприклад, зміна забарвлення розчину, розчиненням або утворенням осаду, виділенням газу).

Фізичні та фізико-хімічні методи також називають інструментальними, тому що для проведення аналізу використовують аналітичні прилади або апарати, які реєструють фізичні властивості або зміни цих властивостей.

В залежності від складу досліджуваної суміші розрізняють: аналіз неорганічних речовин, який включає визначення катіонів та аніонів; аналіз органічних речовин, що підрозділяється на елементний аналіз - відкриття і визначення елементів та функціональний аналіз - аналіз функціональних груп, які складаються з декількох хімічних елементів і мають певні властивості; молекулярний - аналіз окремих хімічних сполук.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]