Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка MathCAD.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
3.2 Mб
Скачать

YВведення

Mathcad універсальна програма що дозволяє робити математичні розрахунки будь-якої складності, дана програма застосовується для розрахунків у будь-якій області. Відмінною рисою даної програми є висока візуалізація процесу уведення даних у програму. Рішення рівнянь і різних задач у програмі Mathcad не становить великої праці навіть для недосвідченого користувача. Рівень візуалізації процесів на стільки високий, що процес роботи в Mathcad дуже схожий з роботою стандартного редактора формул у програмі Word.

Програма Mathcad знайшла застосування в різних галузях науки, вона дозволяє робити символьні й аналітичні обчислення, робить операції з матрицями, системами рівнянь, функціями, а так само будувати графіки й діаграми за отриманими результатами.

Лабораторна робота №1 найпростіші обчислення й операції в mathcad

Текстові фрагменти

Текстові фрагменти являють собою частини тексту, які користувач хотів би бачити у своєму документі.

  • текстова область призначена для невеликих фрагментів тексту - підписів, коментарів і т.і. Вставляється за допомогою командиInsert Text Region або комбінації клавіш Shift + " (подвійні лапки);

Обчислити значення арифметичних виразів і.

    1. Клацніть мишею по будь-якому місцю в робочому документі - у полі з'явиться хрестик, що позначає позицію, з якої починається уведення.

    2. Уведіть із клавіатури символи в наступній послідовності: 31+7/5.

    3. Уведіть із клавіатури знак рівності, нажавши клавішу =. Mathcad обчислює значення виразу й виводить праворуч від знака рівності результат.

    4. Клацніть мишею праворуч унизу біля цифри 5 і натисніть клавішу <Backspace>. Тепер значення виразу не визначено, місце уведення позначене чорним маркером й обмежено кутовою рамкою

5. Уведіть із клавіатури цифру 4 і клацніть мишею поза рамкою.

Обчислити значення виразу, що містить змінні: при t = 0.7, а = 4.

  1. Клацніть мишею по вільному місцю в робочому документі й уведіть із клавіатури символи а :=

  2. Уведіть із клавіатури символ 4 і клацніть по вільному місцю поза полем уведення.

  3. Клацніть мишею по вільному місцю в робочому документі й уведіть із клавіатури t:=0.75.

  4. Клацніть мишею по вільному місцю в робочому документі й уведіть із клавіатури формулу в такий спосіб: . Поставте знак = і клацніть по вільному місцю поза полем уведення.

Якщо при уведенні виразу була допущена помилка, виділите неправильний символ кутовою рамкою (клацніть мишею праворуч унизу біля символу), видалите виділений символ (натисніть клавішу <Backspace>) і введіть у позначеній позиції виправлення.

Mathcad читає й виконує уведені вирази зліва направо і зверху вниз, тому стежите, щоб вирази для обчислення розташовувалося зправа або нижче певних для нього значень змінних.

Визначити функцію, обчислити її значення при х =1.2 і побудувати таблицю значень функції для х [0, 10]     із кроком 1.

  1. Клацніть по вільному місцю в робочому документі, уведіть із клавіатури .

  2. Клацніть по вільному місцю в робочому документі нижче формули й уведіть із клавіатури f(1.2)=. Відразу після уведення знака рівності негайно виводиться обчислене значення функції f(x) при х = 1.2

  3. Задати дискретні значення аргументу х Є [0, 10] із кроком 1 клацнувши по вільному місцю в робочому документі, уведіть із клавіатури х := 0 , 1 ; 10

  4. Клацнувши по вільному місцю в робочому документі, уведіть із клавіатури f(x)=.

У результаті під ім'ям функції з'явиться таблиця значень функції

Перетворення алгебраїчних виразів

В Mathcad можна виконати наступні символьні перетворення алгебраїчних виразів:

    simplify (спростити) виконати арифметичні операції, привести подібні, скоротити дріб, використати для спрощення основні тотожності (формули скороченого множення, тригонометричні тотожності й т.п.);

    expand (розгорнути) розкрити дужки, перемножити й привести  подібні;

    factor (розкласти на множники) представити, якщо можливо,  вираз у вигляді добутку простих співмножників;

   substitute (підставити) замінити в алгебраїчному виразі  букву або вираз іншим виразом;

   convert to partial fraction розкласти раціональний дріб на  найпростіші дроби.

Спростити вираз

Для цього потрібно увести даний вираз, виділити його й у меню Symbolics вибрати пункт Simplify.

Розкрити дужки й привести подібні у виразі x(z+1)2 - 2z(x+z).

Уведіть вираз для перетворення, виділите його й клацніть по рядку Expand у меню Symbolics. Результат (перетворений вираз) відображається в робочому документі праворуч від вихідного виразу.

Розкласти на множники вираз а2b + ab2 + 2abc + b2c+ +a2c+ ас2 + bc2

Уведіть вираз для перетворення, виділите його й клацніть по рядку Factor у меню Symbolics. Результат відображається в робочому документі праворуч від вихідного виразу. При уведенні вираза не забувайте вводити знак множення (<*>), а після уведення показника ступеня натискати клавішу <пробіл>.

Розкласти на найпростіші дроби раціональний дріб

Уведіть вираз для перетворення, виділите змінну х і клацніть по рядку Convert to Partial Fraction у пункті Variable меню Symbolics.