Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KR_SAPR.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
840.19 Кб
Скачать

Группа 22

Вступ

Сучасні САПР застосовуються для наскрізного автоматизованого проектування, технологічної підготовки, аналізу і виготовлення виробів в машинобудуванні, для електронного управління технічною документацією.

В даний час при продажу виробництва якої-небудь продукції в інші країни необхідно подання всієї документації в електронному вигляді. Продукт, що продається, як і його виробництво, повинен пройти міжнародну сертифікацію, що підтверджує його високі характеристики.

Сертифікування проходить не тільки сам виріб, а й методи його проектування, виготовлення, способи і форми передачі інформації про виріб.Для проходження сертифікації необхідно оснастити робочі місця конструктора і технолога комп'ютерними і програмними продуктами.

Об'єднання САПР з автоматизованою системою управління підприємст-вом (бухгалтерський облік, економічний аналіз і прогноз, питання матеріально-технічного постачання, управління складами, планування і диспетчеризація виробничих процесів) дозволяє створити єдиний інформаційний комплекс.

Впровадження інформаційного комплексу дозволяє:

-скоротити в 1,5-2 рази цикл створення виробу (від проектування до випуску);

-зменшити витрати на виробництво на 15-20%; -знизити матеріаломісткість вироби на 20-25%;

-підвищити якість виробу і конкурентоспроможність підприємства.

За допомогою САПР виконується розробка креслень, проводиться тривимірне моделювання вироби та процесу складання, проектується допоміжна оснастка, наприклад штампи і прес-форми, складається технологічна документація та керуючі програми (УП) для верстатів з числовим програмним управлінням (ЧПУ), ведеться архів.

1. Сапр, які використовуються в машинобудуванні

1.1.Програмний пакет SolidWorks

Проектування складання Проектування складання починається із завдання взаємного розташування деталей однієї щодо іншої, причому забезпечується попередній перегляд просторового зв'язку, що накладається. Для циліндрових поверхонь можуть бути задані зв'язки концентричності, для площин - їх збіг, паралельність, перпендикулярність або кут взаємного розташування.

Система SolidWorks компанії SW Corporation (США) призначена для проектування деталей і складання в об'ємі з можливістю проведення різних видів експрес-аналізу, а також оформлення конструкторської документації.

Моделювання в 2D Креслення SolidWorks мають двонаправлену асоціативність з SD-моделями, завдяки чому розміри моделі завжди відповідають розмірам на кресленні. SolidWorks підтримує креслярські стандарти ANSI, , ISO, DIN, GB, JIS, BSI і GOST.

Побудова SD-моделі Процес побудови SD-моделі ґрунтується на створенні об'ємних геометричних елементів і виконання різних операцій між ними. 3D- модель несе в собі якнайповніший опис фізичних властивостей об'єкта (об'єм, маса, моменти інерції) і дає проектантові можливість працювати у віртуальному SD-просторі, що дозволяє на найвищому рівні наблизити комп'ютерну модель до вигляду майбутнього виробу, виключаючи етап макетування.

Оформлення технічної документації Моделювання й отримання креслярсько-конструкторської документації - це лише один з етапів на шляху від ухвалення рішення про проектування виробу до випуску готової продукції. Основними характеристиками, які ставляться до вимог користувача, є створення й оформлення даної документації, котра включає такі пункти, які виконуються в даному програмному продукті: автоматичне створення креслярських видів за SD-моделлю: розрізи, перетини (прості,

ступінчасті і розгорнені), місцеві види, ізометрія; шаблони креслень із зумовленими креслярськими видами; повна підтримка вимог ЕСКД; допуски і посадки з вбудованої бази даних; створення багатолистових креслень, перенесення і копіювання видів із листа на лист; легковагові креслення; автоматичне відображення розмірів моделі, проставлення довідкових розмірів та іншої інформації (шорсткість, допуски відхилення форм, бази); настроювання на стандарти підприємства з використанням блоків, форматів, написів; автоматичне заповнення основного напису і специфікації (найменування, позначення, матеріал тощо).

Обмін даними з іншими пакетами Для обміну даними з іншими пакетами, тобто їх трансляції, необхідно забезпечити доступ інших додатків CAD/CAM до створення твердотільної моделі. Система підтримує обмін інформацією через такі стандартні формати:

-більше 20 вбудованих трансляторів (IGES, VDAFS, STEP, Parasolid, ACIS, STL, VRML, DXF, DWG, Pro/ENGINEER, CADKEY, Unigraphics, Solid Edge, Inventor, AUTOCAD, Mechanical Desktop, Adobe PDF і т. ін.);

-редагування й автоматичне зшивання імпортованих поверхонь;

-спеціальні можливості для користувачів AUTOCAD (модуль XchangeWorks), імпорт й експорт креслень з AUTOCAD зі збереженням кольору, шрифтів і шарів.

Інтерфейс системи Основною характеристикою системи є її інтерфейс, тобто дані можливості для розрахунку або відтворення розробленого в програмному пакеті, а саме:

-запис і відтворення макросів;

-вбудований редактор проектів Visual Basic for Applications;

-написання призначених для користувача програм на Visual C++, Visual Basic та інших об'єктно-орієнтованих мовах.

Сервісні можливості Значно спрощують роботу такі численні сервісні можливості, як копіювання вибраних конструктивних елементів по лінії або по кругу, дзеркальне відображення як вказаних примітивів або моделі.

Також до сервісних можливостей можна віднести і такі ознаки, які включають в себе перегляд і друк, тобто безкоштовний проглядач SolidWorks Viewer; створення креслень, що автономно проглядаються, і моделей eDrawings.

Великий спектр спеціалізованих модулів Solid Works розширює базову конфігурацію системи і забезпечує вирішення таких прикладних задач в областях CAD/CAM/CAE/PDM, як управління інженерними даними і структурою виробів, електронний архів; маршрутизація документів й управ-ління роботами (потоками завдань); створення УП для вирубних штампів, лазерного і плазмового різання листового металу та багато інших.

Відмінні особливості Відмінними особливостями САПР Solid Works є: твердотільне і поверхневе параметричне моделювання; повна асоціативність між деталями, складанням і кресленнями; багатий інтерфейс імпорту-експорту геометрії; експрес-аналіз міцності деталей і кінематики механізмів; спеціальні засоби по роботі з великим складанням; простота в освоєнні і висока функціональність; гнучкість і масштабованість; стопроцентне дотримання вимог ЄСКД при оформленні креслень; російськомовний, призначений для користувача інтерфейс і документація.

Також однією з основних ознак є проектування виробів з урахуванням специфіки виготовлення, яка включає такі особливості: листовий матеріал, прес-форми і штампи, зварні конструкції. Тобто ці можливості дають змогу виконувати більшість заданої роботи без застосування додаткових САПР.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]