Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2095_сем 3.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
236.03 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту україни

ДЕРЖАВНИЙ ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

„УКРАЇНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ХІМІКО-ТЕХНОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ”

Роздавальний матеріал

З ДИСЦИПЛІНИ“ІСТОРІЯ УКРАЇНИ” НА ТЕМУ:

“УКРАЇНСЬКІ ЗЕМЛІ У ДРУГІЙ ПОЛОВИНІ ХVІІ – ХVІІІ СТ.”

ДЛЯ СТУДЕНТІВ 1 КУРСУ

Затверджено на засіданні кафедри

історії та українознавства

Протокол № 9 від 15.06.2010

Дніпропетровськ ДВНЗ УДХТУ 2011

Роздавальний матеріал з дисципліни „Історія України” на тему: „Українські землі у другій половині ХVІІ – ХVІІІ ст.” для студентів 1 курсу всіх спеціальностей / укл.: Н.А. Ковальова. – Д.: ДВНЗ УДХТУ, 2011. – 26 с.

Укладач: Н.А. Ковальова, канд. іст. наук

Відповідальний за випуск Н.А. Ковальова, канд. іст. наук

Навчальне видання

Роздавальний матеріал з дисципліни „Історія України” на тему: „Українські землі у другій половині ХVІІ – ХVІІІ ст.” для студентів 1 курсу всіх спеціальностей

Укладач: КОВАЛЬОВА Наталія Анатоліївна

Редактор Л.М. Тонкошкур

Коректор Л.Я. Гоцуцова

Підписано до друку . Формат 60х84 1/16. Папір ксерокс. Друк ризограф. Ум.-друк. арк. . Облік.-вид. арк. . Тираж 100 прим. Зам. № . Свідоцтво ДК № 303 від 27.12.2000.

ДВНЗ УДХТУ, 49005, м. Дніпропетровськ-5, просп. Гагаріна, 8.

Видавничо-поліграфічний комплекс ІнКомЦентру

ЗМІСТ

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ 0

1.1 Українська держава після смерті Б. Хмельницького. Початок громадянської війни (1657 – 1663 рр.) 3

3.1 Політика Російської держави щодо Гетьманщини (Лівобережної України) 15

ВСТУП

Українська держава, сформована впродовж Визвольної війни 1648 – 1657 рр., проіснувала до початку 80-х років ХVІІІ ст. Друга половина ХVІІ ст. була періодом активізації національно-визвольної боротьби українського народу, яку сучасні історики оцінюють як Українську національну революцію. Вона супроводжувалася втягненням українського суспільства у громадянську війну, наслідками якої стали розкол України та поділ українських земель між сусідніми державами. У ХVІІІ ст. відбувається обмеження автономії українських земель, посилюється централізаторська політика Російської держави та Речі Посполитої, що знищило залишки української державності. Цей етап в історії українського народу характеризується переплетенням героїчних і трагічних подій, вивчення яких є особливо цінним для усвідомлення українцями власного державотворчого потенціалу та процесів становлення української нації.

Друга половина ХVІІ – ХVІІІ ст. постійно привертає увагу як українських, так і зарубіжних дослідників, які створили низку праць з різних аспектів політичного та соціально-економічного розвитку українських земель. У запропонованому роздавальному матеріалі узагальнено та систематизовано здобутки історичної науки у вивченні історії української державності, що має допомогти студентам при самостійній підготовці та на семінарському занятті проаналізувати політичні та соціально-економічні процеси в українських землях у другій половині ХVІІ – ХVІІІ ст.

Метоюсемінарського заняття є характеристика становища Української держави у другій половині ХVІІ – ХVІІІ ст. (від смерті Б. Хмельницького й аж до ліквідації залишків державності), з’ясування особливостей її розвитку в усіх регіонах України (на Правобережжі, Лівобережжі, Слобожанщині та Запорожжі). Основними завданнями семінарського заняття є висвітлення причин, основних подій та підсумків громадянської війни в Україні; характеристика основних етапів політичного розвитку у ХVІІІ ст.; аналіз основних рис державності на українських землях у другій половині ХVІІ – ХVІІІ ст.: система влади, адміністративний і територіальний устрій, соціально-економічне становище тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]