Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЭКЗАМЕН.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
291.31 Кб
Скачать
  1. Предмет, метод та завдання курсу «Екологічний менеджмент та аудит».

Метою вивчення дисципліни "Екологічний менеджмент та аудит" є формування у студентів стійких знань стосовно сучасних систем екологічного менеджменту, підготовка до практичного застосування цих знань у державних установах та на підприємствах регіонального й локального рівнів. Предметом дисципліни є системи екологічного менеджменту (СЕМ), й сучасні інструменти розробки та впровадження цих систем. Предметом екологічного менеджменту є природоохоронні й ресурсозберігаючі (екологічні) аспекти діяльності підприємства (організації), виробнича продукція та послуги. У результаті вивчення дисципліни студент повинен знати про сучасні тенденції та інструменти екологічного менеджменту й аудиту, теоретичні засади розробки та впровадження системи екологічного менеджменту на підприємстві, мати базові знання про становлення та реалізацію положень Закону України ”Про екологічний аудит”, уміти самостійно складати базову блок-схему впровадження системи екологічного менеджменту, аналізувати стійкість цієї системи екологічного менеджменту на підприємстві. Протягом семестру студент повинен самостійно знайти та обробити матеріал за наданою викладачем тематикою, доповнити конспект лекцій зазначеними викладачем темами. Студенти заочної форми навчання повинні написати розширену контрольну роботу за певною темою і підготуватись до її захисту, що стане частиною заліку.

Предметом навчальної дисципліни «Екологічний менеджмент» є системи екологічного менеджменту (СЕМ), сучасні інструменти розробки та впровадження цих систем, нормативно-правове забезпечення екологічного менеджменту в Україні, вимоги ДСТУ ISO14001:2006 до СЕМ, принципи побудови і функціонування СЕМ на підприємстві, основи екологічного аудиту та сертифікації СЕМ, а також досвід розроблення, впровадження і сертифікації СЕМ підприємства, екологічні аспекти діяльності підприємства, виробничої продукції та послуги

1.2 Основними завданнями вивчення дисципліни "Екологічний менеджмент" є:

- з’ясування особливостей становлення та розвитку екологічного менеджменту в Україні;

- ознайомити зі світовими стандартами екологічного менеджменту;

- вивчення структури та змісту стандартів серії ISO 14000;

- вивчення структури та змісту стандарту ДСТУ ISO 14001:2006;

- опанування термінологією екологічного менеджменту;

- формування навичок тлумачення і застосування вимог стандарту ДСТУ ISO 14001:2006;

- обґрунтування екологічної політики підприємства, завдань та місії підприємства в його екологічній діяльності;- оволодіння основними принципами й елементами системи екологічного менеджменту;

- ідентифікація законодавчих і нормативно-правових вимог функціонування СЕМ;

- аналіз передумов впровадження систем екологічного менеджменту;

- ідентифікація екологічних аспектів підприємства;

- встановлення планових та цільових екологічних показників діяльності підприємства, взаємозв'язку між екологічними аспектами, політикою, плановими та цільовими екологічними показниками та програмою СЕМ;

- розроблення заходів з мінімізації впливу діяльності підприємства на навколишнє середовище;

- розроблення документації планування, впровадження та функціонування, перевірки і аналізування щодо СЕМ.

  1. Роль та місце дисципліни в організаційно-економічній підготовці студентів.

  2. Структура та зміст дисципліни, взаємозв’язок з іншими дисциплінами.

Система экологического менеджмента имеет следующие взаимосвязанные структурные элементы:

  • Утвержденную экологическую политику

  • Персонал, ответственный за поддержание системы экологического менеджмента

  • Контроль за соблюдением нормативно-правовых требований

  • Процедуры идентификации и оценки экологических аспектов

  • Установленные цели и задачи по охране окружающей среды

  • Сформированную экологическую программу

  • Документационное обеспечение системы экологического менеджмента

  • Управление операциями

  • Обучение персонала

  • Экологический мониторинг

  • Корректирующие и предупреждающие действия

  • Периодическую оценку соответствия с помощью экологического аудита

  • Анализ со стороны руководства

  1. Поняття екологічне управління та екологічний менеджмент.

Экологическое управление – это деятельность государственных органов и экономических субъектов, которая направлена на выполнения экологических норм законодательства, а также на разработку соответствующих целей, программ и проектов с последующей их реализацией.

Экологический менеджмент – это инициативная и результативная деятельность экономических субъектов, которая направлена на достижения их собственных экологических целей, проектов и программ, которые разработаны на принципе эффективности и справедливости.

  1. Принципы экологического менеджменту.

- ссылка на экологическую мотивацию,

- своевременность решения проблемы,

- ответственность за экологические последствия,

- приоритетность решения экологических проблем.

  1. Завдання екологічного менеджменту

1)обеспечение экологической совместимости всех подразделений предприятий,

2) налаживание єкологически-безопасных производственных процессов,

3) достижение оптимальних эколого-экономических соотношений,

4) предупреждение негативного антропогенного воздействия на природу в процес се производства, потребления или утилизации продукции, которая производится,

5) обновление продукции согласно предоставленной социальной ответственности перед потребителями, создание определенного имиджа компании,

6) превращение экологических ограничений в нове возможности для роста производственной деятельности,

7) создания зеленого имиджа в глазах общественности,

8) стимулирование природоохранных инициатив.

  1. Ознаки екологічного менеджменту.

1) Наличие экологических целей и задач,

2) эффективное планирование и организация экологической деятельности,

3) привлечение всего персонала организации к экологической деятельности,

4) независимый анализ и оценка результатов, которые были достигнуты.

8,9 Британський стандарт у галузі систем екологічного менеджменту вs 7750. Стадії розробки та впровадження системи екологічного менеджменту.

Лидерами внедрения этого стандарта является Велико Британия в 1990 г. был принят новый экологический акт и уже на основе его в1992 г. был внедрен стандарт в системе экологического менеджмента ВS 7750. Данный стандарт не определял требований касательно природоохранной деятельности, но содержал рекомендации для создания эффективной системы экологического менеджмента.

Внедрение британского стандарта происходит по следующим стадиям:

1) предварительное ознакомление с ситуацией.

2) разработка заявлений о экологической политике,

3) определение структуры распределения ответственности и обязательств, уполномочий,

4) разрабатываются экологические цели и задачи,

5) определяются стадии производства, процессов или видов деятельности, которые могут негативно влиять на ОС,

6) создается программа экологического менеджмента и назначается ответственный за нее выполнение,

7) разработка и выпуск детального руководства по внедрению экологического менеджмента.

8,9 Британський стандарт у галузі систем екологічного менеджменту вs 7750. Стадії розробки та впровадження системи екологічного менеджменту

Одним із лідерів апробації нових ринкових інструментів екологічного менеджменту є Великобританія, де в 1990 р. було прийнято новий "Екологічний Акт", на засадах якого в 1992 р. впроваджено Стандарт у галузі систем екологічного менеджменту BS 7750 (Specification for Environmental Management System), підготовлений і випущений Британським Інститутом Стандартизації відповідно до запиту Британської Конфедерації Промисловості.

Стандарт не визначає вимог до природоохоронної діяльності підприємства, але вмішує рекомендації, корисні для створення ефективної системи екологічного менеджменту, для розвитку ініціативного екологічного аудиту, що впливає на поліпшення екологічних характеристик діяльності організації в цілому. Він передбачає такі стадії розробки та впровадження системи екологічного менеджменту.

• Попереднє ознайомлення із ситуацією. Необхідно визначити всі екологічні нормативні вимоги до діяльності підприємства і встановити, які елементи екологічного менеджменту вже практично використовуються на цьому об'єкті.

• Розробка заяви про екологічну політику, яка б охоплювала всі аспекти діяльності і продукцію підприємства та була б прийнятою до виконання всіма вповноваженими сторонами (підрозділами, особами).

• Визначення структури розподілу зобов'язань і відповідальності в системі екологічного менеджменту. Оцінка міри впливу підприємства на довкілля. Необхідно встановити перелік чинних нормативів, характеристик викидів в атмосферу, викидів у водневі відходи, розміщення відходів, а також опис аспектів впливу на довколишнє середовище підприємств-постачальників.

• Розробка екологічних цілей і завдань підприємства.

• Визначення тих стадій виробництва, процесів і видів діяльності, реалізованих на підприємстві, які можуть впливати на довколишнє середовище та розробка системи контролю їх функціонування.

• Створення програми екологічного менеджменту, призначення відповідального за її виконання старшого менеджера.

• Розробка й випуск детального керівництва, яке б дало змогу аудиторові системи екологічного менеджменту визначити, що система функціонує і враховує всі значущі аспекти дії підприємства на довколишнє середовище.

У 1992 р. в Європейській раді були ухвалені "Вимоги до екоаудиту". Мета цього документа — створити стимули використання прийомів екологічного аудитування для оцінки діяльності підприємств. До того ж, оцінки, яка охоплює не лише перевірку виконання вимог природоохоронного законодавства, а й завдань власної екологічної політики підприємства. Передбачалося, шо впровадження систем екологічного менеджменту сприятиме постійному поліпшенню екологічних характеристик діяльності підприємств шляхом:

• розробки й реалізації екологічної політики та екологічних цілей;

• періодичної об'єктивної і систематизованої оцінки параметрів діяльності всіх підрозділів підприємства;

• надання населенню екологічної інформації про підприємство. Цикл системи екологічного менеджменту відповідно до вимог

EMAS містить п'ять основних компонентів:

• розробку екологічної політики та випуск документа (заяви), що описує спрямованість підприємства на досягнення конкретних екологічно значущих цілей;

• оцінку наявної ситуації, тобто встановлення початкових характеристик діяльності, відносно яких оцінюватиметься;

• ефективність функціонування;

• формулювання конкретних завдань, що відповідають меті екологічної політики підприємства;

• розробка екологічної програми, яка деталізує шляхи і стадії вирішення поставлених завдань;

• проведення екологічного аудитування для того, щоб періодично перевіряти, чи вирішуються організацією завдання й чи сприяє функціонування системи екологічного менеджменту поліпшенню екологічних показників.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]