Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОХРАНА ПРАЦІ.docx
Скачиваний:
23
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
57.44 Кб
Скачать

Зміст

  1. Охорона праці:…………………………………………………………. ..2

    1. Випромінювання…………………………………………………2

    2. Вентиляція………………………………………………………..4

    3. Виробниче освітлення…………………………………………..4

  1. Класифікація небезпечних шкідливих виробничих чинників………….6

  2. Розрахунок штучного освітлення………………………………………...8

  3. Розрахунок звукоізоляції ………………………………………………..10

  4. Список літератури………………………………………………………..12

  1. Охорона праці

Даний розділ присвячений питанням охорони праці працівників, які забезпечують цілодобове, постійне спостереження за станом системи пожежної сигналізації на об'єкті - дитячий садок, спальне приміщення. Використання техніки висуває проблему оздоровлення та оптимізації умов праці співробітників огляду на наступних факторів : висока інтенсивність праці , монотонність , специфічні умови зорової роботи , обмеження рухової активності , наявність електромагнітних випромінювань , електростатичних полів , можливість ураження електричним струмом.

Сукупний вплив на користувача шкідливих факторів знижує біоенергетичний потенціал і опірність організму. При цьому зовсім необов'язково, що у всіх будуть проявлятися одні й ті ж відхилення у стані здоров'я. Швидше за все , відбудеться зрив у найбільш навантаженому або ослабленому органі.

Для забезпечення належних умов праці персоналу, що обслуговує систему пожежної сигналізації на об'єкті , передбачити проведення комплексу заходів щодо поліпшення умов праці .

1.1 Випромінювання

Працюючі монітори є джерелом електромагнітного , рентгенівського та ультрафіолетового випромінювань .

Вплив електромагнітних полів на людину залежить від напруженості електричного і магнітного полів , потоку енергії , частоти електромагнітних коливань , розміру опромінюваної поверхні тіла і індивідуальних особливостей організму.

Для забезпечення безпеки робіт з джерелами електромагнітних хвиль проводиться систематичний контроль фактичних значень нормованих параметрів на робочих місцях.

При роботі відеодисплейного терміналу рівні напруженості , щільності магнітного потоку електромагнітного поля , напруженості електростатичного поля не перевищують допустимих значень наведених у таблиці 1.1 на відстані 50 см від екрана , правої , лівої і тильної поверхонь відео при роботі з ним дорослих користувачів .

Таблиця 1.1 - Допустимі значення параметрів неіонізуючих електромагнітних випромінювань.

Найменування параметра

Допустимі значення

Напруженості електромагнітного поля

Електрична складова не більше:

діапазон частот 5 Гц – 2 кГц

діапазон частот 2 – 400 кГц

Щільність магнітного струму не більше:

діапазон частот 5 Гц – 2 кГц

діапазон частот 2 – 400 кГц

Напруженості електромагнітного поля

не більше:

25,0В/м

2,5В/м

250 нТл

25 нТл

15 кВ/м

Допустимі рівні напруженості (щільності потоку потужності) електромагнітних полів випромінюваних клавіатурою, системним блоком, маніпулятором "миша", бездротовими системами передачі інформації на відстані в залежності від основної робочої частоти вироби, не перевищують значень, наведених у таблиці 1.2.

Таблиця 1.2 - Допустимі рівні електромагнітних полів

Діапазон частот

0,3-300 кГц

0,3-3,0 МГц

3,0-30,0 МГц

30,0-300 МГц

0,3-300 ГГц

Допустимі рівні

25,0 В/м

15,0 В/м

10,0 В/м

3,0 В/м

10 мкВт/см2

Допустимі рівні напруженості електричного поля струму промислової частоти 50 Гц , створювані монітором , системним блоком , клавіатурою , виробом в цілому не повинні перевищувати 0,5 кВ / м.

1.2 Вентиляція

Для забезпечення в приміщенні чистоти повітря і заданих метеорологічних умов використовується приточно -витяжна вентиляція. У такій системі повітря подається припливною вентиляцією , а видаляється витяжною вентиляцією. Рух повітря здійснюється вентиляторами. Враховуючи обсяг даного приміщення 40 м3 на одного працівника необхідно забезпечити подачу свіжого повітря не менше 20 м3 / год на людину , що дозволяє зробити даний тип вентиляції. Температура повітря, що подається в приміщення з приладами, що контролюють роботу системи охоронно -пожежної сигналізації  не нижче 19 ° С.

1.3 Виробниче освітлення

Важливе місце в комплексі заходів з охорони праці і оздоровлення умов праці займає створення оптимальної світлового середовища , тобто раціональна організація природного та штучного освітлення приміщення та робочих місць. У денний час в офісах використовується природне одностороннє висвітлення , у вечірній і нічний час або при недостатніх нормах освітленості  штучне загальне рівномірне освітлення .

Приміщення для роботи з дисплеями та відеотерміналами можна віднести до розряду III зорової роботи ( високої точності) . Нормований рівень освітленості для роботи з дисплеями - 300 лк (див. таблицю 1.4)

Таблиця 1.4 - Параметри природного та штучного освітлення приміщень для роботи з дисплеями

Искусственное освещение

Естественное освещение

Освітленість робочих поверхонь, лк

Показник

Дискомфорту, М

не більше

Коефіцієнт пульсації освітленості, Кņ, % не більше

КЕО,%

при верхньо

му або верхньому бічному

при бічному

освітленні

300

40

5

4

1.5

Вимоги до зниження дискомфортної блескости і дзеркального відображення в екранах задовольняються шляхом використання світильників з комбінованим прямим і відбитим напрямком світла , яке здійснюється за допомогою подвійної хрестової оптики. Частина прямого світлового потоку лампи прямує через параболічний дзеркальний растр таким чином , що обмежується сліпуче дію прямого і відбитого світла; відбита частина випромінювання лампи направляється широким потоком на стелю.

Завдяки такому светораспределению у верхній півсфері яскравість стелі в будь-якому місці , у тому числі і безпосередньо під світильником , не перевищує 200 кд/м2. Габаритна яскравість світильників в зоні кутів випромінювання більше 50 ° від вертикалі обмежується в обох площинах 200 кд/м2 ( кандел на метр квадратний) . Для штучного освітлення приміщень СКБ використовують люмінесцентні лампи білого ( ЛБ ) і темно- білого кольору ( ЛТБ ) потужністю 80Вт .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]