Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОТЧЕТ ПО ПРАКТИКЕ ЗМІСТ - копияvvv.docx
Скачиваний:
27
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
221.11 Кб
Скачать

ЗМІСТ

  1. Історія, структура й перспективи розвитку підприємства………………3

  2. Характеристика сировини й перспективи розвитку підприємства……..8

  3. Опис технологічного процесу……………………………………………19

  4. Норми технологічного процесу й контроль виробництва, автоматизація виробництва……………………………………………………………….21

  5. Специфікація устаткування………………………………………………28

  6. Характеристика будівлі та основних виробничих приміщень………...29

  7. Охорона праці,техніка безпеки та протипожежна техніка……………..33

  8. Охорона навколишнього середовища…………………………………...35

  9. Економіка, організація та планування виробництва……………………39

  10. Права та обов’язки, технолога та начальника зміни……………………44

1 Історія ,структура й перспективи розвитку підприємства

1.1 Історія підприємства

Приватне акціонерне товариство "Фанери та плити" (ПрАТ "Фанплит"), якому у 2013 році виповнюється 105 років, - одне з найстаріших підприємств м. Києва.

В 1908 році брати Гебель,що входили в акціонерне товариство з цукрозаводчиками, вирішили побудувати на лівому березі р. Дніпро біля Києва фанерний завод. Завод введено в експлуатацію в грудні 1909 року. Там було встановлено 2 лущильних верстати з ручним приводом для затискання чурака, клеєвий прес форматом 1300х1300 з 15-ма робочими проміжками, три парових котли, парова машина. До 1940 року завод було достатньо оснащено верстатним та силовим устаткуванням. В 1939 році випуск фанери склав 21735 м3. Загальна чисельність працюючих на 01.01.1940 р. склала 758 чоловік, з них виробничого персоналу - 648 чол. До 50 % продукції, що вироблялася, йшла на експорт.

На початку Великої Вітчизняної війни завод виготовляв бутафорні танки.

Наприкінці 1943 року, при звільненні Дарниці під час відступу німців, завод

був зруйнований та спалений.

З метою забезпечення народного господарства України фанерними виробами, рішенням Державного Комітету Оборони від 22.01.44 року та наказу Наркомлісу СРСР від 27.01.44 року за № 96, запропоновано Наркомлісу УРСР відбудувати Дарницький фанерний завод. Відбудова заводу проводилась з 1944 по 1948 рік.  З року в рік завод нарощував випуск фанери. В 1950 році він склав 10000 м3.  В 1958 році завершено будівництво нового корпусу цеху для виробництва реєчної столярної плити з проектною потужністю 10000 м3, що дало змогу збільшити об'єм її виробництва до 11000 м3. Столярні плити виробляли до 1972 року, а в подальшому цех спеціалізувався на виготовленні гнутоклеєних деталей.

З 1959 по 1962 рік здійснювалась реконструкція фанерного цеху з заміною старого обладнання на нове та перехід на нову, більш вдосконалену, технологію виробництва фанери з сирого гарячого способу склеювання на сухий гарячий спосіб та з використанням карбамідних смол. Було розширено асортимент фанерної продукції, освоєно випуск сидінь та спинок для стільців. В 1959 році випуск фанери складав 16232 м3, а в 1963 році, після реконструкції,- 19642 м3.

З 1969 року завод відновив випуск фанери для поставок на експорт. З метою покращення якості продукції та збільшення її випуску завод постійно реконструюється, впроваджуються нові вітчизняні та імпортні лінії, вводяться нові виробничі дільниці.

Одним з найголовніших досягнень колективу комбінату стало освоєння в 1986 році виробництва деревноволокнистих плит марки ПСТ (MENDE-MDF) сухого безперервного способу виробництва на базі устаткування і за технологією фірми "Бізон-Верке" (Німеччина). Плити деревоволокнисті

призначені для використання в будівельних і меблевих конструкціях, захищених від вологи. Устаткування і зараз працює на рівні проектної потужності і приносить підприємству прибуток, який дає можливість зберегти колектив і розвиватися підприємству сьогодні.

В 2002 році змонтована і введена в експлуатацію подрібнювальна машина МРР8-50 ГН потужністю 50 м3 тріски на годину і лінія потужністю 1000 м2 за зміну по оздобленню фанери та ДВП плівками.

 Окрім основних виробничих цехів, на підприємстві є ремонтні цехи і служби, своя котельня, успішно працює дільниця лазерної технології, де висококваліфіковані майстри виготовляють високохудожні вироби з деревини і фанери. Швидкими темпами на комбінаті розвивається дільниця з виготовлення меблів на замовлення споживачів. Велика увага на комбінаті надається створенню соціальної сфери: працює медпункт, магазин, їдальня, святкова зала, у цехах є кімнати відпочинку.Особливо важливе те, що комбінат будує житло для своїх працівників.

З метою популяризації своєї продукції ЗАТ "Фанплит" демонструє її на багатьох виставках і конкурсах. Про високу якість продукції свідчать численні престижні нагороди. Так, за випуск конкурентоспроможної продукції високої якості, що користується попитом на споживчому ринку України, та за вагомий внесок у розвиток стандартизації, метрології та сертифікації та в зв'язку зі сторіччям УкрЦСМ, у 2002 році підприємство нагороджене дипломом Українського центру стандартизації та метрології, а також грамотою комітету Європейського тижня якості в Україні-2002.

 У 2001 році за міжнародним відкритим рейтингом "Золота фортуна" ПрАТ "Фанплит"було нагороджено Стелою та срібним дипломом.      У 2002 році Міністерство промислової політики України визнало ПрАТ "Фанплит" переможцем Першої Всеукраїнської виставки-рейтингу "Кращий вітчизняний виробник-2002".

У 2004 році плити деревоволокнисті типу ПСТ-40 та фанера клеєна марки ФК за результатами випробувань та оцінки виробництва визнані продукцією найвищого рівня якості, встановленого програмою "Київська якість".

Підприємство також здобуло диплом фіналіста Всеукраїнського конкурсу якості продукції (товарів, робіт, послуг) "100 кращих товарів України-2004" у номінації "Продукція виробничо-технічного призначення".

Зараз виробництво забезпечене автоматичними технологічними комплексами для функціонального системного контролю і управління виробничими процессами.

Дотримання технологій, які надані іноземними фірмами-виробниками устаткування і застосування автоматичного та напівавтоматичного обладнання, зводить до мінімуму вплив людського фактору при виготовленні продукції.

В минулому комбінат мав важливе значення, виготовляючи фанеру для народного господарства та на експорт.

Фанера клеєна є незамінним складником у меблевій, будівельній, машинобудівній промисловості, у виготовленні столярних виробів і тари.   Показники якості деревноволокнистих плит та фанери клеєної контролюються в акредитованій вимірювальній виробничій лабораторії підприємства.

 Нині загальна кількість працівників складає майже 600 чоловік. Робітники постійно підвищують свою кваліфікацію, опановують нову техніку та технологію.

Дотримання технологій, які надані іноземними фірмами-виробниками устаткування і застосування автоматичного та напівавтоматичного обладнання зводить до мінімуму вплив людського фактору при виготовленні продукції. В минулому підприємство мало важливе значення, виготовляючи фанеру для народного господарства та на експорт. Фанера клеєна є незамінним складником у меблевій, будівельній, машинобудівній промисловості, у виготовленні столярних виробів і тари.

Показники якості деревоволокнистих плит та фанери клеєної контролюються в акредитованій вимірювальній виробничій лабораторії підприємства.

В минулому підприємство мало важливе значення, виготовляючи фанеру для народного господарства та на експорт. Фанера клеєна є незамінним складником у меблевій, будівельній, машинобудівній промисловості, у виготовленні столярних виробів і тари.

Показники якості деревоволокнистих плит та фанери клеєної контролюються в акредитованій вимірювальній виробничій лабораторії підприємства.

Велика увага на підприємстві надається створенню соціальної сфери: працює медпункт, магазин, їдальня, святкова зала, у цехах є кімнати відпочинку, душеві. Особливо важливе те, що завод має гуртожиток для своїх працівників.

1.2 Сировина

Підприємство працює на сировині яка постачається з українських лісозаготівель.

Основні поставники сировини: Вище -Дубечанський Держлісгосп; Городянський Держлісгосп;Прилуцький Держлісгосп; Переяслав-Хмельницький Держлісгосп;ЗАО” Чернігівголовпостач”“Чернігівліс” Миргородський Держлісгосп; Малинівський Держлісгосп; Добрянський Держлісгосп;Корюківський Держлісгосп; ООО” Карпатліссервіс” Димерський Держлісгосп; Остерський Держлісгосп.