Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсак мар-мен_Нестерова (1).docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
66.45 Кб
Скачать

Міністерство освіти та науки України

Державний вищий навчальний заклад

«Український державний хіміко-технологічний університет»

Кафедра маркетингу

Представлено на кафедру ____________

Рецензування ______________________

__________________________________

Захист ____________________________

Підсумкова оцінка ________________

_________________

КУрсова робота з дисципліни: “Маркетинг”

На тему: Життєвий цикл товару та урахування його при обґрунтуванні товарної політики РІА «Автор»

Виконала: Прокопіненко О.О.

Студентка групи 4-мр-96

Перевірив: Харкута О.В.

Дніпропетровськ

2013

ЗМІСТ

ВСТУП

РОЗДІЛ 1

1.1. Поняття життєвого циклу товару. Теоретичні аспекти

відстеження життєвого циклу товару………………………..……………4

1.2. Методи відстеження зміни життєвого циклу товару.

Метод Polli -Cook…………………………… …………......…………….6

РОЗДІЛ 2 Аналіз діяльності РІА «Автор

2.1.Загальна характеристика діяльності РІА «Автор» »…………………8

2.2.Послуги та формування комплексу послуг в РІА «Автор»…….….10

2.3. Аналіз ринку аналогічних послуг…………………………………...11

РОЗДІЛ 3 Пропозиції……………………………………………………..20

Висновки

Список використовуваної літератури

ВСТУП

Управління життєвим циклом товару є найважливішою стратегією розвитку господарюючих суб'єктів в умовах загострення ринкової боротьби . Контролюючи наступ певній стадії життєвого циклу , підприємство може добитися тривалого або , навпаки , короткого перебування його товару або послуги на ринку . Життєвий цикл товару ( ЖЦТ ) представляється як певна послідовність різних стадій його просування на ринку , обмежених конкретними часовими рамками. У відношенні кожної з стадій може бути встановлений оптимальний режим комплексних маркетингових зусиль підприємства .

Загострюється конкуренція призводить до необхідності скорочення термінів перебування товару на ринку , які повинні приносити прибуток за дедалі коротші періоди часу. Звідси потреба в удосконаленні управління життєвим циклом товару (технології ) пов'язана , насамперед, з тим , що діяльність підприємств на інформаційному ринку більшою мірою , ніж на інших , орієнтована на задоволення потреб споживачів. Хоча важливість даної проблеми є загальновизнаною , в зарубіжних і вітчизняних джерелах і дослідженнях наводяться лише загальні рекомендації з управління ЖЦТ на споживчих ринках і практично відсутня інформації по рекламному сектору.

У сучасних умовах підходи до управління життєвим циклом товару повинні грунтуватися на гнучкому поєднанні методів економічного регулювання , своєчасної управлінської інформації.

РОЗДІЛ 1

1.1..Поняття життєвого циклу товару. Теоретичні аспекти відстеження життєвого циклу товару.

Життєвий цикл товару. Типи життєвих циклів

Марочна та асортиментна стратегії змінюються впродовж життєвого циклу товару (ЖЦТ), тобто стадій, які він проходить від розробки та появи на ринку до зростання, зрілості та спаду. ЖЦТ складається з п'яти чітко виражених етапів (рис. 5.7)

1. Розробка — упродовж цього періоду підприємство розробляє і втілює в життя нову ідею. У цьому разі обсяг продажу дорівнює нулю, а обсяги інвестицій зростають разом із наближенням до завершальної стадії етапу.

Виведення на ринок починається з першої появи товару на ринку. Завоювання ринку потребує часу, тому обсяг продажу зростає повільно. Прибутки на цьому етапі від'ємні або невисокі через незначний обсяг продажу чи високі витрати на реалізацію маркетингових заходів. Витрати на просування товару порівняно високі, оскільки необхідно проінформувати покупців про новий товар і надати їм можливість випробувати його.

2. Зростання. Якщо новий товар користується попитом, він переходить на етап зростання. На цьому етапі зростає обсяг продажу товару і, відповідно, розмір прибутку. Головним завданням реклами стає не ознайомлення споживачів із товаром, а переконання та підтримка прихильності до товару. У певний момент підприємство може знизити ціну, щоб залучити нових покупців. На етапі зростання виникає потреба у пошуку компромісу між великою часткою ринку та високим поточним прибутком. Витрачаючи великі кошти на вдосконалення товару, просування та розподіл, підприємство може завоювати панівне становище на ринку. У цьому разі, однак, воно відмовляється від максимального поточного прибутку, сподіваючись повернути його на наступному етапі.

3. Зрілість — зростання обсягу продажу сповільнюється, оскільки більшість потенційних покупців уже придбала товар. Рівень прибутку залишається незмінним чи знижується внаслідок збільшення витрат на заходи маркетингу, спрямовані на захист товару від конкурентів. Етап зрілості триває довше, ніж попередні етапи. Сповільнення темпів зростання обсягів продажу відбувається внаслідок появи багатьох виробників і великої кількості товару.

4. Спад — зниження обсягів продажу та скорочення прибутків. Такий стан може пояснюватися багатьма причинами: технічний прогрес, зміна смаків споживачів, посилення конкуренції тощо. Підприємства можуть припинити свою діяльність на ринку після того, як обсяги продажу та прибутку почнуть зменшуватися. Ті підприємства, що залишаються, можуть скоротити бюджет просування, знизити ціни або відмовитися від менших сегментів ринку та другорядних каналів збуту. Підтримка слабкого товару може виявитися надто дорогою. [9, 215 с.]

1.2. Методи відстеження зміни життєвого циклу товару. Метод Полли-Кука.

Життєвий цикл товару - це корисний інструмент , який підказує стратегії , які треба використовувати протягом життя товару ( або марки ) , і моменти , коли стратегії слід міняти , проте продажу товар не обов'язково утворюють типову криву , представлену на рис.1 Тому менеджеру товару не завжди легко визначити місце товару в його життєвому циклі. Продажі можуть , наприклад , зрости на самій ранній стадії , а потім раптово скоротитися. У цьому випадку , поклавшись на концепцію ЖЦТ , менеджер може помилково передбачити перехід до стадії зростання , виділивши більше грошей на рекламу і розподіл у найближчий період. Ще одна складність - мінлива тривалість життєвого циклу . Вкрай важко передбачити , скільки часу пройде від виходу марки товару на ринок до її зростання і зрілості. Нові технології здатні скоротити цикл життя товару , наприклад поява компакт - дисків скоротило термін життя грамплатівок. Успішна стратегія пожвавлення продажів здатна продовжити стадію зрілості , незважаючи на передбачені раніше строки, І навіть забезпечити перехід від зростання до зрілості і знову до зростання.

Модель життєвого циклу застосовується , крім прогнозів збуту , для визначення базисних стратегій на різних етапах розвитку продукту .

Для використання моделі необхідна однозначна ідентифікація окремих фаз життєвого циклу . У цьому зв'язку іноді застосовується метод , запропонований американськими вченими , Polli - Cook і заснований на зміні збуту за період часу. Щоб виключити вплив кон'юнктури , для порівняння використовується зміна збуту всіх продуктів , що входять до групи . Модель не позбавлена ​​недоліків , але за певних умов дає непогані результати.

Припустимо , що до групи входить n товарів Тi , i = 1 , 2 , ... , n . Позначимо величину збуту цих товарів у році t через хi1 , у році ( t +1 ) - через хi2 . Тоді зміна збуту цих товарів порівняно з попереднім роком дорівнюватиме Δ х i = хi2 - хi1 , i = 1 , 2 , ... , n .

Припустимо , що ці зміни розподілені по нормальному закону із середнім m і дисперсією σ2 :

, (1.1)

Тоді товар відноситься до фази спаду , якщо зростання його збуту менше , ніж величина

( μ -0 , 5σ ) . Якщо зростання збуту більше , ніж ( μ +0,5 σ ) , то товар відноситься до фази зростання. Якщо зміна збуту такі, μ -0 , 5σ ≤ Δхi ≥ μ +0,5 σ , то товар зараховується до фази зрілості або насичення. [8, 52 с.]

РОЗДІЛ 2

Аналіз діяльності РІА «Автор»