Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
fizika.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
105.02 Кб
Скачать
  1. Механічним рухом називають зміну положення тіла відносно інших тіл з часом.

Положення тіл у просторі задається тільки відносно інших тіл. Тому положення тіла відносно різних тіл та пов’язаних із ними систем координат буде різним. Так само у різних системах відліку переміщення та швидкість тіла будуть різними. Систе́ма ві́дліку — сукупність нерухомих одне відносно іншого тіл, відносно яких розглядається рух, і годинників, що відраховують час. Система координат — спосіб задання точок простору за допомогою чисел. Кількість чисел, необхідних для однозначного визначення будь-якої точки простору, визначає його вимірність. Ра́діус-ве́ктор r — вектор, проведений з початку координат до даної точки. Радіус-вектор повністю визначає положення точки в системі координат, а компоненти радіус-вектора відповідно дорівнюють координатам точки. Абсолю́тно тверде́ тíло — тіло, яке ні за яких умов не деформується і за всіх умов відстань між двома точками  залишається постійною. Поступальний-при якому всі точки рухаються однаково.

Обертальний – рух по будь-якій траєкторії.

  1. Траєкторія – лінія яку т. описує в просторі під час руху. Відповідно до кожної трак. Розрізн. Прямолінійний рух по колу та криволінійний.Переміщення - вектор проведений з початк.в кінцеву т.руху. Шлях – відстань між початковою і кінц. т. яка відраховується вздовж траєкторії. Середня шв. – відношення переміщення до інтервалу часу за який воно відбувалось r/t=r(t1)-r(t2)/ t2-t1.

Миттєва шв т—швидкість за такий малий відрізок часу, який включає цей момент, що протягом цього відрізка рух тіла можна вважати рівномірним. Приско́рення — векторна фізична величина, похід на швидкості по часу та за величиною дорівнює зміні швидкості тіла за одиницю часу.1) Розбивають траєкторію на N ділянок (частин) кожна з яких має довжинуSi . Якщо N – досить велике, то можна вважати кожну таку частину траєкторії відрізком прямої. Припускають, що швидкість v i матеріальної точки в межах однієї ділянки незмінна й дорівнює, наприклад, швидкості на початку ділянки. 2) Обчислюють довжину кожної ділянкиSiза формулою для шляху при рівномірному русі:Si= Vi*ti ,де ti . – час, за якийматеріальна точка проходитьділянкуSi . 3) Підсумовують по усімділянкам і отримують весь шлях

  1. Прискорення при криволінійному русі

При криволінійному русі завдяки зміні напрямку швидкості тіло має нормальне прискорення, а якщо змінюється модуль швидкості, тіло має тангенціальне прискорення. (более подробно)

Тангенціальним прискорення

Складова вектора прискорення, яка направлена паралельно до вектора швидкості, а, отже, вздовж дотичної до траєкторії.

Нормальне прискорення

Складова прискорення, спрямована до центру кривизни траєкторії, тобто перпендикулярно (нормально) швидкості, називається нормальним прискоренням

Повне прискорення Тангенціальне і нормальне прискорення взаємне, тому модуль повного прискорення

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]