Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсач.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
35.3 Кб
Скачать
    1. Вступ

Автоматизація технологічного процесу є набір методів та інструментів для впровадження системи або систем керування власний робочий процес без прямого втручання людини, або залишаючи людині право найбільш відповідальних рішень. Основою для автоматизації процесу є перерозподіл електроенергії та інформаційних потоків, за прийнятим критерієм (краще значення). Основні цілі автоматизації технологічного процесу:

Підвищення ефективності виробництва.

Підвищення рівня безпеки.

Поліпшення екологічних показників.

Збільшення ефективності.

Автоматизація устаткування збільшує продуктивність праці, знижує вартість матеріалів, палива та енергії та більш раціональне використання, а також зменшує кількість обслуговуючого персоналу і зберігає якість продукту.

Однак, перш ніж ви приступити до розробки систем автоматичного керування, необхідно оцінити, що вона дає для підприємства, які критерії та методи повинні використовуватися як основа для оцінки економічної життєздатності автоматизації і, нарешті, те, що повинно бути для забезпечення максимального економічного ефекту систем автоматичного керування.

Сировина для виготовлення азбестоцементних виробів

Виробництво цементу відбувається двома ступенями: перша - отримання клінкеру, друга - доведення клінкеру до порошкоподібного стану з додаванням до нього гіпсу або інших добавок. У цементній промисловості використовують три способи виробництва цементу, в основі яких лежать різні технологічні прийоми підготовки сировинного матеріалу: мокрий, сухий і комбінований.Мокрий спосіб виробництва цементу використовують при виготовленні цементу з крейди (карбонатний компонент), глини (силікатна компонент) і залізовмісних добавок (конверторний шлам, залізистий продукт, піритні огарки). Сухий спосіб виробництва цементу полягає в тому, що сировинні матеріали перед помелом або в його процесі висушуються. І сировинна шихта виходить у вигляді тонкоподрібненому сухого порошку.Комбінований спосіб виробництва цементу, передбачає використання і сухого та мокрого способу. Для кожного способу виробництва цементу використовується певний вид устаткування і строго певна послідовність операцій. Цемент зберігають у спеціальних пакетах з-за його особливості поглинати вологу з навколишнього повітря і втрачати власні властивості. Можна запропонувати також зберігати цемент у великих обсягах, тому що при такому зберіганні зовнішній шар перетворюється в захисну кірку, яка береже від зволоження весь цемент.Цемент, багатоцільовий продукт і застосовується в різних сферах будівельних робіт, граючи найважливішу роль у виробництві. Він використовується у складі різних видів бетонів, розчинів у будівництві, штучних матеріалів, здійснює з'єднання різних деталей в конструкціях, жароізоляціі. Сировина для отримання азбестоцементних виробів.

Азбест. Для виготовлення азбестоцементних листів, плоских крупнорозмірних та хвилястих конструкційних, використовують хризотил азбест 3 та 4,5 сортів та всіх марок. За хімічним складом хризотилів азбест є водним силікатом магнію. Головна особливість азбесту – волокниста будова. Існує 8 сортів (від 0 до 7) и 39 марок (в залежності від довжини волокна,кількості пилу та галі). Хризотил-азбест має велику питому поверхню азбестового волокна , це зумовлює високу адсорбційну активність. Азбестові волокна здатні адсорбувати вологу з повітря. Величина адсорбції пару води залежить від ступеня розпушки азбесту та складає від 2,68 до 5 %. Також хризотил – азбест має електрокінетичні властивості.

Термостійкість. Азбест не горить, але високі температури викликають у ньому процеси розпаду, при 110 близько 67 % адсорбційної води видаляється, що пояснює на термограмах перший ендотермічний ефект. Короткочасний підігрів азбесту при 600 – 700 призводить до видалення структурної води та прояву ендотермічного ефекту. При 800 - 820азбест переходить в форстерит. При температурі 1550асбест плавиться.

Теплопровідність. Коефіціент теплопровідності кускового азбесту складає 0,35 – 0,41 Вт/(м).

1.2 Характеристика технологічного процесу.

Об’єктом автоматизії є листоформувальна машина у виробництві азбестоцементних виробів. Листоформувальна машина складається з наступних частин.

Сіткова частина машини має три ванни з розташованими у них сітчастими циліндрами. У ваннах є лопатні мішалки, які перемішують азбестоцементну суспензію, яка надходить у ванну через відсік, відокремлений перегородкою, котра захищає від змиву шар, який утворюється на поверхні циліндра. До поверхні сітчастих циліндрів віджимними валами, розташованими на рамі, притиснюється сукно. Тиск валів на сітчастий циліндр утворюється їх власною вагою і гідроциліндрами. Попереду віджимних валів встановленні вологовідгінні валіки, які не припускають розтікання води по сукні, яка віджимається валами.

Ванни та сітчасті циліндри нумеруються за ходом сукна:перші ванна і циліндри приймають сукно, а над третім циліндром сукно проходить через віджимний вал і йде до вакуум-коробки. За вакуум-коробкою встановлено центруючий пристрій, який автоматично притримує сукно в потрібному положенні.

Після вакуум-коробки сукно рухається до форматного барабану і проходить три ступеня віджимання: додатковими пресовими валами та основним пресовим валом . Тиск поміж пресовими валами та форматним барабаном утворюється гідроциліндрами.

Після основного пресового валу сукно підходить до сукноочищувального пристрою, який складається із розгінного валіка, сукнобійки та промислових трубок. Промите вологе сукно рухається до натяжного пристрою, потім віджимається між валіками та надходить до першої ванни, щоб почати новий робочий цикл.

Рух машини здійснює головний привод, який з’єднаний з пресовим валом. Останній передає обертання форматного барабану, а він в свою чергу – пресовим валом. Технічне сукно виконує роль приводного ременю , який приводить до руху сітчасті циліндри і віджимні вали.

Працює листоформувальна машина наступним чином. На холостому ходу з включеними промивними трубками змочують сукно, регулюють його натяжіння та перевіряють справність окремих вузлів машини. Потім машину зупиняють, вмикають приводи мішалок у ваннах, і подають до ванни азбестоцементну суспензію.

Після того як вона наповниться до робочого рівня, вмикається машина. Суспензія фільтрується крізь сітки :вода та тонкі фракції азбестоцементу відкладаються на поверхні сітчастого циліндру у вигляді вологого шару. Цей шар утворюється на працюючих циліндрах і знімається з їх поверхні сукном.

Одночасно зі зніманням шарів здійснюється їх ущільнення за рахунок тиску віджимних валів, при цьому вологість шару знижується з 70% до 48-50%. Шари, зняті з циліндрів , сукно транспортує до вакуум – коробки, якій утворюється розрядження 26,6 – 40,0 кПа. Тут із шару видаляється 6 % води.

Останні стадії ущільнення та обезводнення шару азбестоцементу, який знаходиться на сукні,здійснюється форматним барабаном та пресовими валами. Тискміж форматним барабаном та пресовими валами зростає до 100 – 120 Н/см на першому, до 400 – 450 Н/см на основному пресовому валу. В результаті ущільнення вологість азбестоцементу знижується до 23 – 24 %.

Шари , які знімаються з сукна, навиваються на форматний барабан, доки товщина азбестоцементу на його поверхні не досягне заданої товщини листа. Потім вмикається зрізувач, накат на ходу машини розрізається і знімається з форматного барабану на траспортер різального пристрою, а на форматному барабані навивають шари для наступного накату. Середня товщина шару у накаті складає 0,9 – 1,1мм, а зрізування накату здійснюється кожні 37 – 45с. Потім сукно промивається від забруднень під дією валіков сукно бійки та води, яка витікає під напором із трубок.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]