Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Dikun / Дикун / 2. Спеціальна частина. 2.1. Технологічний процес..doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
162.3 Кб
Скачать

2. Спеціальна частина

2.1. Технологічний процес. Норми технологічного режиму

Виробництво порожнистих виробів з поліетилену низького тиску здійснюється методом екструзійно-видувного формування. При даному методі отримання виробу з розплаву полімеру методом екструзії виробляють трубчасту заготівлю, яку потім розміщують в порожнині форми. За рахунок подачі усередину заготівлі стисненого повітря відбувається її роздування і заготівля притискується до холодних стінок форми, набуваючи необхідної конфігурації.

Від режиму переробки, підготування сировини, а також точного дотримання параметрів процесу в часі залежить якість виробів, що виготовляються методом екструзійно-видувного формування.

Технологічний процес виготовлення виробів може бути розбитий на окремі операції (стадії), що виконуються у визначеній послідовності. Для кожної операції визначаються режими її виконання, а також необхідне устаткування.

Технологічними схемами виробництва порожнистих виробів, як правило, передбачається автоматизація процесів, починаючи від отримання сировини і закінчуючи пакуванням готової продукції.

Технологічна схема виробництва об’ємних виробів методом екструзії з роздувом для спеціалізованих виробництв потужністю 1 – 4 тисяч т/рік складається з наступних операцій:

- прийом сировини,транспортування, розтарування та зберігання сировини, вхідний контроль;

- транспортування сировини з заводського до цехового складу за допомогою пневмотранспорту;

- транспортування сировини з цехового складу в цех формування виробів до бункеру екструзійного агрегату для виробництва об’ємних виробів;

- формування виробів;

- механічна обробка виробів;

- контроль готової продукції (ВТК);

- упаковка готових виробів;

- складування і зберігання готових виробів;

- подрібнення відходів;

- грануляція.

Утримання окремих стадій і порядок їх виконання можуть змінюватись і уточнюватись в залежності від обраної технологічної схеми. []

Технологічні схеми варто розробляти, керуючись наступними критеріями:

- рівень автоматизації основного процесу (напівавтоматичний або автоматичний режим роботи основного устаткування);

- форми і засоби відбору готових виробів та вплив на їх формування (виготовлення виробів на автоматичних лініях, ділянках або спеціалізованому робочому місці);

- рівень централізації окремих операцій (механічна обробка, контроль готової продукції, упаковка).

Прийом сировини

Відповідно до умов затарювання сировини підприємствами-виробниками, на підприємствах по переробці полімерних матеріалів методом екструзійно-видувного формування передбачається прийом сировини в одноразових контейнерах, а також мішках по 25 кг. Контейнери разового використання, затарені сировиною найбільш доцільно берегти на контейнерній площадці. Кількість сировини в одному контейнері - 0,5т, площа, що займається контейнером - біля 0,6м2. Кількість рядів контейнерів по висоті - до двох.

Сировина кран-балкою перевозиться до складу або пневмотранспорту. Біля пневмотранспорту сировина розтарюється і за його допомогою завантажується у ємності зовнішнього зберігання. Сировина зберігається на заводському складі, де підтримуються оптимальні умови для її збереження (постійні температура та во-

логість). З заводського складу сировина перевозиться в цеховий, де розтаровується на розтаровочному пристрої. [ ]