Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Makarov_diplom / Диплом 12 июня.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
1.56 Mб
Скачать

ЗМІСТ

Вступ ……………………………………………………………………….. ……

1. Загальна частина ……………………………………………………………….

1.1. Огляд літератури …………………………………………………………..

1.2. Вибір і обгрунтування способу виробництва ………………………........

1.3. Вибір району будівництва цеху ………………………………………. …

1.4. Характеристика матеріалів і готової продукції ..………………………....

2. Спеціальна частина …………………………………………………………….

2.1. Опис технологічного процесу. Норми технологічного режиму ………..

2.2. Контроль якості продукції ………………………………………………...

2.3. Стандартизація і метрологія ….……………………………………..…….

2.4. Матеріальні розрахунки ……………………………………………………

2.5. Технологічні розрахунки …………………………………………………..

2.6. Ресурсозбереження і матеріалоємність ………………………………….

2.7.Охорона праці…………………………………………………………………..

2.8.Охорона навколишнього середовища………………………………………...

2.9. Організаційно-економічна частина ………………………………………….

Висновки ………………………………………………………………………….

Література …………………………………………………………………………

ВСТУП

Вперше термін ‘‘флексографія’’ було введено у 1952 році Комітетом з флексографічного друку при Інституті упаковки (США).

Флексографія (від лат. flexus – зігнутий, і від грец. grapho – малюю, пишу) – це різновид високого друку з використанням гумових або фотополімерних еластичних друкарських форм і швидковисихаючих малов’язких фарб. Як і у високому друці, у флексографії друкуючі елементи розташовуються вище від пробільних елементів форми. До 1952 року цей спосіб друку називали аніліновим.

Починаючи з 1984 року флексографію почали застосовувати для випуску газет в США, Японії, Італії та інших країнах. За останні роки використання флексографії у газетному виробництві поширюється, що пояснюється економічними перевагами й науково-технічними досягненнями у галузі формних і друкарських процесів. Найбільшого прогресу флексографія досягла у друкуванні журналів та обкладинок [1].

Використання флексографії для друкування журналів показує її конкурентоспроможність з такими способами друку, як рулонний і аркушевий офсети, глибокий друк у випуску періодичних видань, проте поліграфісти України цілком ще не реалізують можливості цього способу друку. В Україні за останнє десятиріччя флексографію використовують у поліграфічній та інших галузях промисловості як найекономічнішу технологію у процесі виробництва тари і упаковки [2].

Сучасна флексографія – це універсальний спосіб друку з використанням рельєфних форм і мало липких швидковисихаючих фарб, що дає змогу друкувати на великих швидкостях без використання проти забруднювальних пристроїв. Якщо друкування здійснюється з еластичної флексографської друкарської форми, то остання не тільки переносить фарбу на задрукований матеріал, а й працює як декель.

Ця властивість забезпечує друкування без приправлення. До того ж у зоні друкарського контакту створюється низький тиск, що підвищує тиражестійкість форм, спрощує друкарське обладнання, зменшує його металомісткість та енергоємність. Такі переваги еластичної флексографської друкарської форми дають змогу задрукувати практично будь-які матеріали, у тому числі і ті, що легко деформуються. Для друку малов’язкими швидковисихаючими фарбами можна використовувати порівняно прості конструкції фарбових апаратів [1].

На найближчу перспективу переважаючими напрямами розвитку поліграфії будуть тенденції поліпшення якості продукції, надрукованої на легких сортах паперу. Це досягається завдяки спрощеному регулюванню машин, прискореній їх підготовці до друкуванню тиражу на невеликому відходу паперу. Способом підвищення якості є комп’ютеризація друкарських процесів і застосування анілоксових систем для дозованого подавання фарби на друковану форму.

За допомогою флексографії можливе декорування матеріалів, чутливих до дії тиску (гофрокартон), плівкових матеріалів, які мають невелику граничну розривну здатність (обгортка для печива, цукерок, кави, оболонки для ковбас, маргарину). За типом задрукованої продукції друковані флексографські машини умовно поділяють на:

– агрегати з окремими друкованими парами для друку продукції з великим діапазоном товщини;

– друковані машини з висікальним обладнанням для виготовлення упаковок з гофрованого та гладкого картону;

– машини планетарної будови для багатофарбного друку на синтетичній плівці та інших рулонних матеріалах незначної товщини;

– машини для друку на пакетах та паперових мішках [2].

Останнім часом зростає питома вага флексографії за рахунок зменшення часток традиційного високого й офсетного способів друку. Основна сфера застосування цієї технології – друкування етикетно-пакувальної продукції на папері, поліпропілені, поліетилені, гофрокартоні тощо. Найбільше поширення мають флексографські друкарські форми на основі фото полімерних пластин. З економічних міркувань їх виготовляють в основному фотомеханічним способом з використанням негативів. Для цього виконують такі операції: попереднє експонування, основне експонування, вимивання, сушіння, додаткове експонування та заключну обробку форм.

Найбільш відомими іноземними виготовлювачами флексографічного формного та друкарського обладнання є фірми: ‘‘DuPont’’, ‘‘Unirogat’’, ‘‘Graphicart America’’, ‘‘P. America’’(USA); ‘‘BASF’’, ‘‘Ficher Krecke’’, ‘‘M. A. N. Roland’’, ‘‘Windmoller & Holscher’’ (Німеччина); ‘‘Houstrd’’, ‘‘Anderson en Vreeland Holland’’ (Нідерланди); ‘‘Cerutti’’, ‘‘Bielloni Castella’’ (Італія); ‘‘Cobden Chadwich’’ (Великобританія); ‘‘Holweg’’ (Франція) та інші.

Оскільки розвиток флексографії визначається прогресом у галузі машинобудування, виробництво формних пластин; безстикових циліндрів, фарб; вдосконалення репродукційних процесів. Очевидно, що для якісного стрибка вітчизняної флексографії потрібні практичні напрацювання в усіх цих напрямах [3].

  1. Загальна частина

1.1. Огляд літератури

Додрукове устаткування призначено для виконання технологічних операцій по виготовленню друкарських форм, з яких здійснюється розмноження друкарської продукції поліграфічним шляхом. Суть цього методу для високого та глибокого друку полягає в перенесенні зображення полос майбутнього видання з форми на папір в зоні їх контакту за допомогою фарби та тиску. В офсетному друці зображення з форми переноситься спочатку на гумову полотнину, а з нього на папір. Тому друкарська форма фактично є інтервальним носієм інформації, яка представлена у вигляді різних зображень. Ці зображення можно поділити на дві групи.

До першої групи відносяться стандартні зображення, тобто заздалегідь підготовлені, які не потребують обробки при виготовленні друкарських форм для випуску певного видання. До цього типу зображень відносяться знаки шрифту, які при розташуванні в певному порядку уявляють текстову інформацію в вигляді, придатному для візуального читання. Із шрифтових знаків в процесі обробки текстової інформації формуються строки тексту, заголовки, формули, колонцифри, написи в таблицях та під рисунками та інші текстові елементи полос видання. Характер і параметри зображення шрифтових знаків, які визначають їх належність до тієї чи іншої гарнітури та напису шрифту, відомі і при обробці текстової інформації не змінюються. До першої групи зображень належать і деякі стандартні штрихові графічні елементи: лінійки, орнаменти, логотипи, спеціальні символи, у яких можуть змінюватися лише їх розміри.

Другу групу зображень складають ілюстрації: штрихові, напівтонові для чорно-білого та кольорового друку. Ілюстрації уявляють собою образотворчу

інформацію, зафіксовану в кінцевому результаті на папері та призначену для зорового сприйняття. При підготовці видань до випуску образотворча інформація для отримання зображення ілюстрацій на друкарській формі підлягає обробці. Обробка цих зображень в загальному випадку може мати наступну мету: кадрування (обріз зображення з однієї або декількох сторін), масштабування (зміна розмірів зображення), отримання прямого або дзеркального зображення, зміна оптичних щільностей та контрасту зображення, перетворення напівтонів (оптичних щільностей) в растрові градації, зміна градаційної та частотної характеристик зображення, кольороподілення, кольорокорекція, монтаж зображення.

При друці кольорової продукції необхідно наявність комплекту друкарських форм (як правило, чотирьох), які мають кольороподілене зображення ілюстрацій. Кольорове зображення на папері утворюється шляхом накладання одноколірних зображень, отриманих при послідовному друці різними фарбами з форм цього комплекту. [ 30]

У більшості технологічних процесів для виготовлення друкарських форм потрібно спочатку виготовити фотоформу. Фотоформа – це ще один інтервальним носій текстової та образотворчої інформації у вигляді візуально сприймаємого зображення. Фотоформа уявляє собою негатив або діапозитив, отриманий фотографічним шляхом, має зображення полос видань або їх фрагментів. З фотоформ зображення копіюється на формну пластину, яка після фізико-хімічної обробки стає друкарською формою. Негативи чи діапозитиви можуть бути отримані не лише фотографічним, але й електрофотографічним шляхом, наприклад, при друці зображення на лазерному електрофотографічному принтері з використанням спеціальної прозорої плівки.

В сучасному поліграфічному виробництві находять застосування друкарські форми різних типів. Для характеристики того чи іншого типу друкарської форми можна виділити наступні основні признаки:

–вид друку (форми офсетного, високого, глибокого, флексографського та трафаретного друку);

– метод запису зображення (форми, отримані форматним або по елементним записом, коли всі точки зображення записуються одночасно або послідовно);

– вид матеріалу (форми моно - та поліметалеві, на паперовій або полімерній основі, тверді та упругі форми з твердих або рідких фотополімерізуючихся композицій);

– метод виготовлення (форми, отримані копіюванням фотоформ, прямим форматним або по елементним записом зображення на форму, електронно-механічним та лазерним гравіюванням, вимиванням та іншими способами);

– геометрична форма (гнучкі друкарські форми для ротаційних та плоско друкарських машин, циліндричні форми для ротаційних друкарських машин). [29]

Процес виготовлення друкарських форм є найбільш трудомістким та тривалим етапом поліграфічного виробництва. Саме цей процес забезпечує точність відповідності вихідної та опубліковуємо інформації.

Додруковому устаткуванню надаються дуже високі вимоги, що призводить до його технічної складності. З одного боку, додрукарське устаткування повинно виконувати технологічні операції з великою продуктивністю, від якої, як і від вартості устаткування, залежить собівартість друкарської продукції. З другого боку, додрукарське устаткування повинно забезпечувати високу точність відтворення зображення. Сучасні технологічні процеси виготовлення друкарських форм характеризуються високим ступенем автоматизації за рахунок використання систем додрукарської підготовки видань. При цьому під системою мають на увазі сукупність технічного, програмного, організаційно-технологічного та інформаційного забезпечення, де досягається раціональна взаємодія керуючої технологічним процесом людини та засобів автоматизації, перетворюючих та утворюючих зображення.[25]

Устаткування для виготовлення друкарських форм. В наш час існує дві групи принципово різних технологічних процесів виготовлення друкарських форм. В першій групі виготовлення друкарських форм здійснюється шляхом контактного копіювання на копіювальній установці фотоформ на формну пластину з наступною її обробкою в формному процесорі. При цьому процес виготовлення офсетних форм, як правило, потребує наявності діапозитивної фотоформи, а при виготовленні фото полімерних форм високого та флексографського друку – негативної фотоформи. Копіювальні пристрої для виготовлення офсетних форм називаються контактно-копіювальними установками (або рамами), а для виготовлення фото полімерних форм – експонуючи ми установками.

Процесори для відпрацювання офсетних та фото полімерних форм, не дивлячись на те , що однаково називаються та мають багато спільного, конструктивно відрізняються одне від одного.

Друга група технологічних процесів виготовлення друкарських форм принципово відрізняється від першої тим, що ніяких інтервальних носіїв інформації, якими є фотоформа, не виготовляє, а здійснює запис зображення безпосередньо на формному матеріалі (пластині або циліндрі). Такі процеси прийнято називати „Computer-to-Plate” („комп’ютер-друкарська форма”) або скорочено СtР.[33]

При виготовленні форм офсетного друку використовують записуючий пристрій – рекордер, який керується безпосередньо комп’ютером та утворює зображення на світло – або термочутливих формних пластинах. Після обробки в процесорі такі пластини стають офсетними друкарськими формами.

Для запису зображення на фото полімерні пластини, призначені для форм високого та флексографського друку, також використовують рекордер, конструкція якого в багато чому співпадає з конструкцією рекордерів для виготовлення офсетних форм.

Утворене рекордером приховане зображення на фотополімерній пластині відпрацьовується потім у вимивних процесорах.

Для виготовлення форм глибокого друку по технології СtР використовуються електронно-механічні або лазерні гравіювальні автомати, які на мідному покритті формного циліндру (друкарській формі) утворюють заглибленні друкарські елементи.

Устаткування для контролю якості при виготовленні форм [31]. В СtР технологіях, оскільки фотоформи не виготовляються, використовують цифрову або аналогову кольоропробу. Пристроями цифрової кольоропроби є кольорові принтери різного принципу дії. Для перевірки спуску стрічок

використовуються широкоформатні принтери, які можуть мати невеликий дозвіл, так як на цьому етапі перевіряється не якість зображення, а його розташування.

Для контролю оптичної густини фотоформ та офсетних друкарських форм, вимірювання кольорових характеристик зображень застосовуються високоточні прилади – денситометри та спектрофотометри.

Денситометри – це прилади, які служать для визначення оптичної густини. Сучасний додруковий процес вимагає від денситометра надійність та точність вимірювання густини. Якість вимірювальних приладів вносить свій вклад в результат підготовки видання.

Денситометр повинен відповідати таким вимогам:

– об'єктивність результатів вимірювання: результат вимірювання не повинен залежати від візуального впливу;

– висока точність;

– висока чутливість;

– мінімальна різниця даних, отриманих на різних денситометрах;

  • надійність в усьому діапазоні вимірювань.

Спектрофотометр – прилад, який забезпечує контроль кольору. Головна його задача – розрахунок кольорових координат та побудова спектральної кривої вимірювального об'єкту.

Технологія СtР відома поліграфістам більше 30 років, але тільки останні 5 років вона стала широко використовуватися. Це обумовлено тим, що створені реальні умови для її використання. З'явились достатньо тиражестійкі формні матеріали, придатні для по елементного запису зображення, ефективне устаткування, яке здійснює пряме експонування формного матеріалу з високим дозволом та швидкістю, надійні програмні засоби додрукової підготовки видань.

Новинки СtР – пристроїв [ 33]

1) СtР – пристрій Cobalt-24 канадської компанії Escher-Grad формату VLF. Уявляє собою СtР – пристрій з внутрішнім барабаном, максимальним форматом експонування 1270×1524 мм та роздільноздатністью до 3000 dрі. Для проявки пластин використовується проявочний процесор Glunz&Jensen Inter Ptater HD 135 в спеціальній комплектації, випускається по замовленню компанії Escher-Grad для СtР – систем Cobalt;

2) Компанія „Терем” – СtР – пристрій АGFА Хсаlівur-459 для обробки термальних пластин, розташованих на зовнішнім барабані. Максимальний розмір обробляємих пластин – 1160×820 мм, продуктивністю 20форм/годину;

3) СtР – пристрій з планшетним принципом подачі пластин ЕСRМ Маkо 4. Цей апарат застосовує для експонування фіолетовий лазер, максимальний формат пластин – 645×927 мм;

4) Системи СtР Escher-Grad Cobalt 4 та 8: головна різниця пристроїв – максимальний формат обробляємих пластин: у Cobalt 4 – 615×725 мм, у Cobalt 8 – 810×1070 мм;

5) Лазерний формний автомат Транат 1300 призначений для виготовлення форм офсетного друку методом прямого запису зображення на носіях з

термочутливим покриттям. Експонування друкарської форми, закріпленої на

зовнішній стороні формного циліндру, який безперервно рухається,

здійснюється лазером з довжиною хвилі 1070нм. максимальний розмір друкарської форми – 1315×1145 мм.

Формні пластини для СtР – систем можна умовно поділити на 2 групи:

- світлочутливі – для пристроїв з фіолетовим, аргоновим, зеленим лазерами, тобто чутливі до випромінювання з довжиною хвилі 0,41; 0,48; 0,532мкм; або червоним лазерним діодом (650-670 мкм);

- термочутливі – для приладів з ІЧ-лазерами з довжиною хвилі випромінювання 0,83-1,04мкм.

При роботі зі світлочутливими матеріалами потрібне спеціальне освітлення, а технологія виготовлення форм із світлочутливих пластин передбачає процес проявки для „підсилення” прихованого зображення та його візуалізації. [25 ]

Світлочутливі СtР пластини. В залежності від характеру фізико-хімічних процесів розрізняють 3 типи світлочутливих пластин: фото полімерні (N90, N91 та N91V) фірми АGFА; LРА, LРY та Вrіllіа LР- NV фірми Fuji; Diamand LV-1та LV-2 фірми Plate (Lastra); пластини, які працюють по принципу внутрішнього дифузійного переносу срібла та серія пластин фірми Polychrome, в яких формування зображення відбувається по гібридній технології.

Пластини N91V уявляють собою негативний офсетний формний матеріал, сенсибілізований до випромінювання фіолетового лазерного діода з довжиною хвилі 400-410мкм. [33]

Після СtР пластина потрапляє до проявної машини. Створення автоматичних проявних машин та широке їх застосування в поліграфічній промисловості почалося з кінця 50-х років. Сучасні проявної машини відрізняють високий ступінь автоматизації та нормалізації технологічних режимів обробки матеріалів, застосування мікропроцесорної техніки, оснащення контрольно –

вимірювальними пристроями високої точності.

Засоби автоматики контролюють та стабілізують основні параметри технологічного процесу фотохімічної обробки та сушки матеріалів. [32 ]

Послідовність операцій при виготовлені друкарських форм.

Експонування друкуючих елементів на монометалічній алюмінієвій офсетній пластині, якій попередньо надали чутливість. Вся інформація в електронному виді передається на СtР basys Print. У касету СtР містяться офсетні негативні пластини, що подаються в секцію опромінювання, де за допомогою Уф- випромінювання засвічуються з високою чіткістю растрової крапки з точністю повторення.

Обробка впроекспонованої пластини в процесорі (проявлення, промивання водою).

В установку з каністри заливається готовий проявник. В процесі зміни концентрації виснаження, що визначається досвідченим шляхом, у проявник додається регенератор.

Засвічена пластина закладається в процесор і надходить у секцію проявлення, де піддається обробці проявником. Промивання виявленої форми здійснюється в секції промивання, куди форма надходить, пройшовши через віджимні валики. Вода подається із системи рециркуляції і зливається в неї через фільтр.

Якщо пластина буде піддана тривалому збереженню, її необхідно покрити захисним колоїдом.

Для друкарської продукції, яку вживають в якості упакування, у таблиці 1.1 узагальнені характерні риси способів друку відповідно до використовуваних у друкарських машинах принципам друкування [6].

Таблиця 1.1.

Характерні риси способів друкування на упаковках

Спосіб друку

Принцип друкування

Площина-площина

Площина-циліндр

Циліндр-циліндр

Типографський друк

_

Плоскодрукарська машина, друкування на картонажі

Самоклеючі етикетки

Флексографский друк

_

Безпосереднє друкування тільки на гофрокартоні й картонажах

Гнучке впакування, мішки, складні коробки, плівка для заклеювання, етикетки

Типоофсет

_

_

Книги, сторонки

Ракельний глибокий друк

_

_

Гнучке впакування, картонні коробки для напоїв, обробка складних коробок

Тампонний друк

Кришки пляшок, пляшки зі штучних матеріалів

_

_

Офсетний друк

_

Прободрукарські верстати

Етикетки, складні коробки, друкування на жерсті

Спосіб друку

Принцип друкування

Площина-площина

Площина-циліндр

Циліндр-циліндр

Трафаретний друк

Пластини з дерева або штучних матеріалів, ящики для пляшок

Пляшки, банки, самоклеючі етикетки

Самоклеючі етикетки

Великий асортимент друкарських фарб для спеціальних видів друку класифікують і позначають на кожній фірмі своєю системою індексування [1].

Близько 55 % всієї друкованої продукції відтворюється високим способом друку: газети, журнали, брошури (політичні, художні, технічні), різні бланки. Спосіб плоскої офсетної печатки застосовується для випуску найрізноманітнішої одне- і багатоколірної друкованої продукції, що містить не тільки ілюстрації,але й текст: книги для дітей, підручники для середньої школи, плакати, ілюстровані журнали, картографічні видання, художні альбоми, листівки й т.д. Більше 40 % продукції поліграфічного виробництва друкуються цим способом. Близько 3 % відтворюється глибоким способом печатки, що використається для випуску ілюстрованих журналів [5].

Чим більше товарів, тім більше упакування, гарного та різного. Друк на упакуванні важливий для промисловості у всьому світі, тому що він є первинною рекламою товару. Упакування всюди, і разом з ним флексодрук: цукеркові обгортки, паперові й пластикові пакети, подарунковий папір, шпалери – це далеко не весь перелік виробів, що друкуються флексографським методом.

Для виробництва флексографської продукції одну з головних ролей відіграють фотополімерні друкарські пластини, виробниками яких є дуже багато фірм.

Фірма BASF Drucksysteme – виготовлювач самого широкого у світі асортименту фотополімерних пластин для поліграфії. Нові розробки – фотополімерна пластина nyloflex sprint, спеціально призначена для друку УФ-фарбами. Основні переваги нової пластини:

  1. Вимивання звичайною водою – це дає економію додаткових витрат на вимивні розчини, скорочений час обробки, захист навколишнього середовища. Для тихнув, хто працює з водовимивними nylopint – процесорами для виготовлення форм високого друку, не потрібно придбання додаткового устаткування;

  2. Швидкість виготовленя – весь процес обробки друкарської форми займає 35-40 хвилин;

  3. Відмінна фарбопередача, особливо при друкуванні растру й тонкого штриху;

  4. Високий дозвіл (до 60 лін/див) – це ідеальний друк на всіх гладких матеріалах (пакетах, етикетках, гнучкому упакуванні з плівки) [8].

Від фірми BASF Drucksysteme фотополімерна друкарська пластина nyloflex ACE – призначена для високоякісного растрового друку. Її основні достоїнства: зміна кольору при експонуванні, що робить можливим виконання виробничої експрес оцінки; велика широта експозиції з гарним закріпленням растрових крапок і чистих поглиблень на виворотках без маскування; широкий інтервал тонових градацій на друкарській формі, що дозволяє одночасно друкувати растрові й штрихові елементи; гарний контраст друкарських елементів; рівномірне відтворення растра й плашки; висока твердість при гарній стабільності, що дозволяє передавати високолініатурні растрові переходи при використанні технології «тонких друкарських форм» у сполученні з компресійними підкладками; висока зносостійкість і тиражестійкість» стійкість до озону, що запобігає утворенню тріщин [9].

Фотополімеризуюча пластина nyloflex FAN відповідає самим високим вимогам, пропонованим до растрового флексографського друку. Її переваги зберігаються й при друці штрихових зображень. В основному ці пластини застосовуються для друку з тонких форм, а також для друку УФ-фарбами. Переваги: стійкість до УФ-фарб; оптимальний друк плашок; гарна передача растрових переходів; широкий інтервал тонових градацій; висока тиражестійкість.

Пластина nyloflex FAE I забезпечує високоякісний друк, особливо фарбами на водяній основі. Пластина має високу стійкість до утворення тріщин, у тому числі й під впливом озону. Твердість 53 (по Шору) дозволяє друкувати з тонких форм великі тиражі практично на будь-якому виді матеріалу. Завдяки гнучкій підкладці форма добре прилягає до формного циліндра без відставання країв. Переваги: висока тиражетійкість; озоностійкість; широкий спектр застосування; відмінна фарбопередача, особливо фарб на водяній основі.

Серед різних типів пластин nyloflex FAR II відрізняється самими різнобічними можливостями застосування. Оптимальна твердість 50 (по Шору) і рівномірна фарбопередача сприяють досягненню високих результатів при багатокольоровому растровому друці на матеріалах різного виду. Широкий діапазон експозицій дозволяє однаково чітко відтворювати двопроцентні растрові капки й лінії шириною 55 мкм при глибині рельєфу 0,7 мм. Особливості пластин nyloflex FAR II: дуже гарна й рівномірна фарбопередача; широкий інтервал тонових градацій.

Пластина nyloflex FAC-X була спеціально розроблена для прямого друку на гофрокартоні. Невелика твердість пластини 33 (по Шору) забезпечує її гарний контакт із нерівною поверхнею гофрокартону й зводить до мінімуму ефект «пральної дошки». Одне з головних достоїнств FAC-X – прекрасна фарбопередача, особливо для фарб на водяній, використаних для друку. Рівномірний друк плашок без високого тиску, сприяє зменшенню розтискування при растровому друці й підвищенню контрастності зображення.

Пластина nyloflex ME виділяється серед інших типів пластин своєю багатошаровою структурою. Вона призначена для друку фарбами, що містять складні ефіри, а також для попереднього друку плівок двокомпонентною білою фарбою. Основне застосування форм на основі цієї пластини – друк на ковбасних оболонках. Достоїнства: відмінна фарбопередача; висока тиражетійкість; широкий інтервал експозицій;гарна стійкість до набрякання при використанні фарб на будь-якій основі [9].

Фірма «DuPont» поставляє аналогові фотополімерні пластини вже 25 років. Завісь цей година обсяги продукції й вимоги до її якості беззупинно зростали. Що привело до появи різноманітного асортименту пластин Cyrel, у якому характеристики одних пластин частково перекриваються характеристиками інших. Щоб врахувати всі інтереси, асортимент пластин був переглянутий у такий спосіб. Для сигмента ринку гнучких пакувальних матеріалів з високою якістю друку в новому асортименті продукції залишилися класичні типи пластин: Cyrel PLS, HOS, HIQ. Додатково включена універсальна пластина з підвищеними експлуатаційними показниками Cyrel NOW, що сполучить такі характеристики. Відутні в інших типів, як стійкість до впливу озону й УФ-випромінювання. Ця пластина дуже гнучка, забезпечує високий дозвіл і гарну фарбопередачу. Різновид цієї пластини, що має чорний шар («Capping»), незабаром буде запропонован споживачу [8].

Розширений асортимент цифрових пластин від фірми «DuPont»: Cyrel DPS – цифрова фотополімерна пластина середньої твердості, призначена для штрихових, растрових робіт і друку плашок на гнучких пакувальних матеріалах,пакетах, плівці,папері, складних коробках і етикетках; Cyrel DPN – універсальна цифрова фотополімерна пластина з малим часом сушіння, призначена для високолініатурних растрових зображень, штрихових малюнків і плашок на гнучких пакувальних матеріалах, плівці, коробках,папері; Cyrel DPH – тверда цифрова фотополімерна пластина, що забезпечує високий дозвіл і мінімальне розтискування. Призначена для друку на гнучких пакувальних матеріалах,пакетах, плівці, паперах, складних коробках і етикетках. Розрахована на сумісність з агресивними фарбами й дозволяє надійо виконувати багатотиражні роботи; Cyrel DPC – м'яка цифрова фотополімерна пластина, що дозволяє одержувати гибокий рельєф і призначена для тонких растрових. Штрихових і суцільних зображень на гофрокартоні й папері з грубою поверхнею, на паперових мішках і пакетах, щільному картоні [8].

Фотополімерні пластини EPIS (фірма Polyfibron) вигідно відрізняються від інших полімерів своєю міцністю, довговічністю і якістю передачі зображення. Flex-Light EPIS здатний здивувати навідь самих вимогливих дизайнерів широким діапозоном експонування при друці на якісно новому рівні. Чудова передача фарб доповнюється високою стійкістю й довговічністю. Пропонований рівень якості здатний конкурувати з офсетом, будучи максимально ефективним при великих тиражах. В основі переваг EPIS лежить унікальне покриття поверхні пластин. Спеціально розроблені мікронерівності на лицьовій стороні полімеру забезпечують чудову передачу фарб. Унікальна поверхня друкованого елементу (так кликана пшенична поверхня) не дає фарбі зсковзувати й забивати друкований елемент. Зображення залишається чітким на всьому протязі роботи друкарської машини. EPIS прекрасно друкує суцільні заливання, переносячи достатню кількість фарби й чітко передаючи деталі зображення. Використовуючи мікронерівності для переносу фарб EPIS у тієї годину залишається дивно чистимо, не вимагаючи зупинки друкарської машини для очищення плит, що у свою чергу заощаджує час й збільшує тиражестійкість. Зелена поверхня EPIS і чистий прозорий полімер основи зручні при монтуванні, оскільки лінії видні крізь полімер і контрастують з кольором зображення. Для досягнення максимального контрасту між основою й зображенням створений червоний EPIS PR. Flex-Light EPIS може застосовуватись для широкого діапазону пакувальних матеріалів: гнучке упакування, гофрований картон, пакувальний картон, етикетка, паперові мішки, упакування для рідких продуктів [7].

Flex-Light SCOR полімер, легкий у використанні (фірма Polyfibron), забезпечує високоякісний друк на різних матеріалах. Дозволяє робити флексографські друкарські форми при одноразовому експонуванні. Отримані кліше відрізняються глибоким і чистим рельєфом, рівними й чистими краями. Яскраво-рожевий колір ScoR'a дозволяє легко й точно нанести розмітку на полімер. Також як і FlexCor, полімер SCOR стійкий до озону, що дозволяє довго зберігати пластини. Зносостійкість SCOR при друці на 300% перевищує аналогічні параметри гуми. При установці SCOR добрі облягає навіть самі маленькі вали, крім будь-яких перекручувань. Низькі показники твердості забезпечують прекрасний перенос фарб із пластин і, відповідно, якісний друк. Інші переваги: м'які й еластичні пластини підійдуть навіть для зношеного друкарського устаткування; широка гамору одноразового експонування; SCOR дозоляє використовувати як високоінтенсивні UV-лампи, так і лампи середньої інтенсивності. Завдяки широкому вибору товщини можна уникнути ефекту короблення, одержуючи рівний друк без передавлювання й деформації зображення. Твердість і гнучкість пластин дозволяє друкувати на гофрованому картоні типу B і C, домагаючись високої якості друку на будь-яких швидкостях. Для цих пластин підходять такі ж розчинники, як і для натуральної гуми. SCOR сполучимо з фарбами на водяній і спиртовій основі (до 25% ацетатів). Не рекомендується використовувати олійні фарби,гідрокарбонатні розчинники, і інші реагенти, у яких складні ацетатні ефіри складають більш 25% [7].

Фотополімерна пластина nyloflex FAN має дуже широкий спектр застосування для друку на гнучкому упакуванні з плівки, фольги й паперу, на пакетах і картоні, а також для попередньої запечатки гофрокартону. Твердість пластини – 57 градусів (по Шору), інтервал градацій – 2-95%, при лініатурі растру 60 лин./см, відтворення тонких штрихів – 55 мкм і окремо кожної крапки – 200 мкм [9].

Перехід друкарської фарби є основним процесом, який відбувається в друкарській машині. Технологія флексографського друку потребує від друкарської фарби спеціальних її властивостей. Друкарська фарба має бути високопігментованою, її бажано підігрівати й перед розбавленням встановлювати потрібні в'язкість і оптичну густину. Оптимальний час висихання друкарської фарби визначається такою умовою: фарба має висихати після окремого її прогону, а також для намотування задрукованого матеріалу в рулон.

У практиці флексографського друку застосовують цілу гамору друкарських фарб. Склад цих фарб у принципі один – барвники (пігменти), зв'язувальні речовини, домішки (адитиви) та розчинники. Так, структура флексографських фарб фірми «Siegwerk» містить: пігменти – 12%, зв'язувальні речовини – 13%, домішки (адитиви) – 3%, мяку смолу/ пластифікатори – 6%, воски – 1%.

Однією з вимог до флексографських фарб для багатокольорового растрового флексографського друку є запобігання піноутворенню під час друкування. Важливе значення на перехід друкарської фарби має її адгезія до друкарської форми й запечатуваного матеріалу. Встановлено, що збільшеннярастрового елемента найменше, коли робота адгезії фарби до друкарської форми більша, ніж робота адгезії фарби до запечатуваного матеріалу [8].

Фарби серії SCF-OF від компанії Akzo Nobel Inks, призначені для друку на пакуванні з паперу, поліефірної й поліамідної плівки, поліетилену й поліпропілену. Вони мають відмінну адгезію до полімерних плівок, володіють високою барвною здатністю й блиском. До них відносяться також фарби на водяній основі для глибокого й флексографського друку. Характеризуються дуже високою вологостійкістю після висихання й можуть застосовуватися для запечатування поліетиленових пакетів.

Флексографічні водорозчинні фарби серії Aquafilm KS, що випускаються фірмою Coates Lorilleux, використовуються для друку на обробленних коронним розрядом поліетиленових і поліпропіленових плівках. Фірма Coates Lorilleux випускає також серію фарб ENSIGN. Фарби на водяній основі можуть використовуватися з усіма гумовими й фотополімерними друкованими формами. Не рекомендується використовувати сталеві барвисті валики через їхню корозію.

Флексографічні УФ-фарби випускаються такими фірмами: Siegwerk, Ruco (Німеччина), Akzo Nobel (Швеція). За допомогою цих фарб виходять найкращі умови для друкарського процесу, що відповідає якість друкованих відбитків: висота лініатури, точність передачі кольору, відображення всіх кольорів, стабільність кольорового балансу протягом усього тиражу, найменший період закріплення фарби на відбитку. При цьому досягається найбільша адгезія фарб будь-якого матеріалу. Закріплення відбувається за рахунок фотополімеризації. Ці фарби не містять розчинників. Основним їхнім недоліком є висока ціна й виділення озону під час опромінення відбитків УФ-лампами. Усі друкарські фарби Akzo Nobel для вузькорулонного друку можна розділити на три групи:

  • органорозчинні;

  • водорозчинні;

  • УФ-отверждаємі (для флексо, високого друку й офсету).

Органорозчинні й водорозчинні фарби й лаки для флексодруку призначені для друку на різних матеріалах: що самоклеяться на крейдованих та некрейдованих паперах і синтетичних матеріалах, покритих (ламінованих) поверхнях, поліетилені, поліпропілені, поліестері (ПЕТ), покритих праймерами металізованих поверхнях і так далі.

Ці фарби при малій кількісній витраті характеризуються високою насиченістю кольорів, гарними друкованими властивостями й глянцем, високою термостійкістю (Thermokett-TCO), також їх використовують у комбінації з іншими видами друку й фарб для виготовлення різного виду друкарської продукції. Поставляються будь-які основні кольори по Pantone, а також набір з чотирьох квітів для повнокольорового (процесного) друку.

Для друку етикеток, що самоклеються, фірма «J+S» пропонує фарби групи 5A/ PMS, що мають високу водостійкість, термостійкість (до 240 градусів по Цельсію) і стійкістю до стирання. Ці фарби універсальні й можуть застосовуватися для друку на термобумазі й папері усіх видів. Для флексографського друку на гофрокартоні рекомендуються фарби групи 13B, гамору кольорів і відтінків яких більше 30 [11].

Більшість друкарських фарб на основі органічних розчинників мають низький поверхневий натяг і тому вони добре змочують поверхню друкарської форми й запечатуваного матеріалу. Однак, існують проблеми при друкуванні цими фарбами, по'вязані з невідповідністю полярностей друкарської фарби й запечатувального матеріалу. Оскільки поверхневий натяг води досить високий, при невідповідному підборі поверхнево-активних речовин у водорозчинних фарбах можуть виникнути проблеми змочування, зумовлені їх високим динамічним поверхневим натягом.

Використання для друкування водорозчинних фарб забезпечує міцність закріплення зображення, незначне просвічування, відсутність фарбового туману та шкідливої дії на довкілля [7].

Останнім часом все більше застосовують спеціальні види друку: флексографічний, трафаретний, струмний та інші. Друкування здійснюють нарізних матеріалах – поліпропілені, склі, металі та на виробах різної конфігурації. Друкують різну друкувальну продукцію для харчових і промислових товарів, етикетки, візитки тощо. Тому, для того, щоб отримати продукцію високої якості, необхідно використовувати саме флексографські цифрові форми.

Соседние файлы в папке Makarov_diplom