Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
12
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
206.85 Кб
Скачать

SUS

Моделирование стационарных массообменных процессов в системах гальванических линий

Объект и цель расчётов:

Физический объект, который моделируется – стационарный (безпрерывный) технологический процесс в локальной системе очистки промывной воды (рис.1). В технологического комплекса входят одна операционная ванна с номером ”0”, до 7 ванн противоточной промывки (номера N=1…7). Дополнительно в систему можно включить независимые электродиализный, испарительный или ультрафильтрационный аппараты с регулируемой мощностью, вмести или по отдельности.

В системе возможны 7 транспортных потоков воды и электролита:

  1. Входной поток условно чистой воды на поверхности деталей, с последней промывочной операции, J1. Отсутствует, если изделия входят сухими.

  2. Поток электролита из операционной ванны в ванны промывки на поверхности деталей, J2=J1; это основной механизм утрат электролита из операционной ванны и его попадание в сточные воды производства.

3) Замкнутый поток испарения через дополнительный внешний испаритель [B] в линии 3. Испаритель считается условно “герметичным”: раствор в операционной ванне (или в ванне “1”) испаряется от внешнего дополнительного нагревателя, пар конденсируется полностью, а конденсат подаётся в последнюю ванну промывки (N). Этот механизм работает таким образом: вода испаряется, объём электролита в операционной ванне уменьшается, а обратный поток конденсата J3, который проходит через весь каскад, возвращает часть электролита (вещества) из ванн промывки в операционную ванну.

4) Входящий компенсационный поток чистой воды J4=J7 в последнюю ванну промывки (N), предназначен для компенсации потерь воды на испарение с открытой поверхности электролита во всех ваннах (условно скорость испарения J7 отнесена к операционной ванне). Как и поток J3, обратный поток J4 выполняет регенерационные функции, возвращая часть потерянного электролита.

Рис.1. Схема массовых потоков в системе промывных ванн.

  1. Входной поток промывной воды в систему J5 (основной); в проточной системе выход промывной воды может быть организован из любой ванны промывного каскада. Если это ванна с номером NХ, то ванны NХ…N будут проточными, а ванны 1…(NХ-1) непроточными, или ваннами улавливания (ВУЛ).

  2. Массовый обратный поток электролита (вещества) через электродиализное устройство “Е” из системы промывки в операционную ванну;

  3. Поток испарения воды с поверхности электролита всех ванн J7, отнесённый к ванне “0”.

Цель работы ­ изучение закономерностей массообмена в промывных системах линий гальванических покрытий [1,2], оптимизация структуры и рабочих режимов промывных систем с несколькими локальными системами регенерации электролита (испарения, электродиализ, ультрафильтрация).

  1. Математична модель і алгоритм

Ванни промивання. Математична модель стаціонарного масообміну в системі N ванн промивання складається з N алгебраїчних рівнянь балансу для одного з компонентів електроліту (“контрольний компонент”, “КК”)

(1)

де n=1… N -порядковий номер ванни промивання, а всі доданки-потоки в дужках мають множники, які приймають значення ”1” або “0” в залежності від наявності або відсутності відповідного потоку.

Додатковим в системі є рівняння стаціонарного балансу об’ємних потоків розчинів:

. (2)

З цього рівняння визначається потік виносу J2 як функція J2 та J7.

Електродіалізатор. Як один з можливих варіантів регенерації електроліту можна використати електродіалізний спосіб знесолювання електролітів на іонообмінних мембранах. Принцип його роботи [3] в складі гальванічної лінії можна пояснити з рис.1: через камери концентрування циркулює електроліт операційної ванни, а через камери знесолювання – вода першої промивної ванни. При струмовому навантаженні електродіалізатора ІЕ виникає приблизно пропорційний ІЕ потік електроліту (речовини) з ванни “1” в ванну “0”.

В математичній моделі процес в електродіалізаторі враховується як ще один доданок в рівнянні балансу першої ванни промивання n=1 – масовий потік gE контрольного компонента через електродіалізатор з ванни 1 в операційну ванну. Він задається у вхідних даних як частка  від основного потоку винесення контрольного компонента з операційної ванни (g0 = -J2C0):

. (3)

Параметр  є кінцевим результатом проектування електродіалізатора, він залежить від габаритних розмірів (площі мембран) і режиму роботи (струм і напруга) пристрою. Вибір  як вхідного параметра в рівнянні (2) означає, що потім потрібно проектувати електродіалізатор (обирати його габарити і режим роботи) саме так, щоб було гарантоване обране тут довільно значення  .

При використанні електродіалізного методу регенерації електроліту потрібно мати на увазі дві обставини.

1- оскільки значення  пропорційне площі мембран, то чим воно більше (в ідеальному випадку при повній регенерації електроліту 1), тим більші будуть габаритні розміри електродіалізатора. Якщо винесення електроліту (-J2C0) значне, габарити електродіалізатора можуть перевищувати розумну межу.

2- Чим менша концентрація електроліту в ванні “1”, тим менша ефективність процесу електродіалізу (рис.2), тому практично неможливо цим методом досягнути 100% регенерації електроліту. Існує розумна нижня межа концентрації С1, нижче якої використання електродіалізу нераціональне.

Рис.2. Якісна форма залежності ефективності роботи електродіалізатора (“виходу за струмом”) від співвідношення між концентраціями ванн “0” та “1”

Випарювальна система регенерації складається з випарного апарата [4] i конденсатора. У випарювач подають розчин із ванни “1” із заданою швидкістю J3, яка дорівнює швидкості випарювання. Із такою ж швидкістю концентрат подають в ванну «0», а конденсат – в останню ванну «N». Регенеративний ефект виникає за рахунок зворотного потоку електроліта g3 = J3С1 із ванни “1” у ванну “0”. Дія випарювального регенеративного механізму враховується в математичній моделі наявністю потоку J3 в каскаді промивних ванн. Ефект такий же самий, як і від випаровування з поверхні електроліту (потік J7= J4), але на відміну від останнього потік J3 може регулюватись.

Ультрафільтрація або зворотний осмос є способом мембранного очищення води від іонних домішок шляхом продавлювання розчину (тиск до 50 МПа) через спеціальні ультрамікропористі мембрани [5]. Як і при випарюванні, кінцевим результатом роботи УФ-пристрою є розділення потоку розчину на дві частини – концентрат, який направляють у ванну “0”, і очищену воду, яку направляють у ванну «N».

З математичної точки зору немає ніякої різниці в тому, яким саме способом здійснюється сепарація (розділення) розчину на дві частини, тому процес в УФ-пристрої ураховується в математичній моделі тим же самим потоком розчину J3 , що і для випарника. Таким чином, потік J3 є тим параметром, який потрібно розглядати як технічне завдання на проектування установки регенерації – випарювальної або ультрафільтраційної J3

Концентрація електроліту в операційній ванні прийнята постійною (С0).

Прийнято, що в усіх промивних ваннах з різною сумарною концентрацією електроліту співвідношення між концентраціями компонентів залишається незмінним і таким, як в операційній ванні. Тоді концентрації інших компонентів (СХ) в ваннах промивання і їх масові потоки (gX) в потоках електроліту можна визначити через концентрації і потоки контрольного компонента:

, (3)

Алгоритм. Система рівнянь математичної моделі вирішується ітераційним методом. Програма розраховує концентрації компонентів в усіх ваннах промивання, ступінь регенерації електроліту, його втрати. Передбачені три варіанти формулювання задач:

1- розрахунок при заданому значенні вхідного потоку промивної води J4+J5;

2- розрахунок при заданому значенні концентрації контрольного компонента в останній ванні “N” СNN (дотримання технологічних і санітарних норм по гранично допустимих концентраціях речовин); визначається необхідний потік промивної води J4+J5;

3- розрахунок при заданому значенні концентрації в вихідному потокові промивної води СNX. Цей потік найчастіше направляють на загальнозаводські системи знешкодження стоків. Через те, що вихідний потік JNX містить чистий електроліт, його також можна використати і для організації інших регенераційних або утилізаційних локальних систем. Для цього потрібна така організація режиму роботи промивних ванн, щоб величина потоку JNX була меншою, а концентрація електроліту в ньому – більшою.

Соседние файлы в папке Материалы по электра