Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
10
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
120.83 Кб
Скачать

Програма ut Mоделювання струмів витоку в багатовольтних електрохімічних групах

  1. Обєкт і мета розрахунків

Фізичний обєкт, який моделюється – група з N проточних електрохімічних пристроїв безперервної дії (електролізерів або деяких хімічних джерел струму), послідовно з’єднаних між собою за струмом, і паралельно –– потоками електроліту, якими в систему подають розчини реагентів і видаляють продукти.(рис.1а). Кожний елемент має безструмову напругуU0, яка приблизно така ж, як ЕРС або напруга розкладання електроліту.

В системі виникають струми витоку, які завжди пов’язані з втратою енергії – або генерованої в ХДС, або підведеної зовні до електролізерів. Механізм виникнення струмів витоку можна пояснити на схемі N-елементної батареї, показаній на рис. 1.

Струми витоку з’являються внаслідок того, що електроліт в системі циркуляції утворює два додаткові електропровідні шунти – паралельні до лінії елементів загальні колекторидля підведення і відведення розчину. Колектори (точніше – електроліт в колекторах) мають на ділянцітовщини LKодного елемента опір RК, і з’єднані з елементами поперечнимиканалами, які мають довжинуLПі опір RП. Таким чином виникає замкнуте електричне коло, де між кінцевими точками існує напруга(рис.1.б).Характерні опори електричного кола RК, RП визначаються як функції питомого опору електролітуЕта геометричних розмірів відповідних каналів (довжиниL і площі перетину S), а внутрішній опір елемента RЕ– як функція падіння напруги в елементі і струмового навантаження ІЕ:

; ;. (1)

Внутрішній опір одиничного елемента (RE) в цій спрощеній моделі в першому наближенні вважається константою.

Рис. 1. Структура циркуляційних потоків електроліту в багатоелементних електрохімічних системах (а) і електрична модель контура струмів витоку (б).

В кожний блок кола входить також ЕРС елемента Е. Шунтуючих колекторів два (вхідний і вихідний), тому опори RК, RП на схемі рис. 1б визначаються в першому наближенні як величини, утворені при паралельному їх сполученні:

. (2)

Форма розподілу струмів витоку показана на рис. 2. З кожного елемента в колектор витікає локальний (диференційний) струміу. З усіх локальних струмів в колекторі формується (підсумовується)інтегральний струмІу.Система локальних струмів і інтегральний струм замкнуті і симетричні – на краях батареї локальні струми іуоднакові, але мають протилежні напрямки.Інтегральний струмІутакож утворює замкнуте симетричне коло і циркулює через колектор і через лінію елементів.

На генерування струмів витоку в ХДС витрачаються активні речовини і зменшується напруга і ККД, при електролізі- зростає напруга і витрачається додаткова енергія.

Мета роботи – вивчення закономірностей генерування струмів витоку в багатоелементних електрохімічних системах з циркулюючим елeктролітом, оцінювання інтенсивності струмів витоку і втрат енергії, вибір оптимальних конструктивних рішень при проектуванні багатовольтних груп електрохімічних елементів (одиничних електролізерів чи ХДС).

Програма розраховуєтакі параметри:

  • Потенціали в лінії колектора і лінії елементів.

  • Диференційні (локальні) струми витоку з елементів;

  • Інтегральний струм в колекторі і батареї

  • Втрати енергії на різних ділянках електричного кола

Математична модель і алгоритм

Розподіл потенціалів в електричному колі струмів витоку підлягає типовим макрокінетичним закономірностям, характерним для електричних систем з розподіленими параметрами [1]:

, , (3)

де – різниця потенціалів між електролітом в колекторі і в елементі на рівні n-ного елемента , nЕ– характерна довжина, виражена числом одиничних елементів, або характерний масштаб довжини області генерування струмів витоку.

Граничні умови для рівняння (3) визначаються умовами симетрії в середині батареї (n=0) та нульовим значенням інтегрального струму на краях батареї :

; . (4)

Рівняння (3) спочатку перетворюється в різницеву форму з дискретним кроком n=1 елемент:

, звідки , (5)

і далі вирішується відносно значення ωjітераційним методом.

Теоретичні співвідношення.

Відомі деякі теоретичні закономірності генерування струмів витоку, одержані розрахунком найпростіших конструкцій .

  • Локальні струмі витоку іуобернено пропорційні значенню поперечного опоруRП, а інтегральний струм в колекторіIУобернено пропорційний сумі поздовжніх(RE+ RK).

  • Максимальне значення струму витоку в середині батареї дорівнює

, (6)

де множник перед дужками – граничнезначення струму витоку приn. Функціїch(x) та sh(x)–гіперболічний косинусch(x)=[exp(x)+exp(-x)]/2, і синус sh(x)=[exp(x)-exp(-x)]/2.

  • В батареях з великою кількістю елементів струми витоку генерують тільки групи елементів на краях батареї, а середня частина участі в генерації струмів витоку не приймає: iУ=0, ІУ=const(рис.3). Незважаючи на це, негативна дія струму ІУпроявляється найбільше саме в середній частині батареї, через додатковий спад напруги на елементах від струму витоку :

, (7)

де множник перед дужками – граничнезначення спаду напруги в батареї при дії струмів витоку за умовиn, th(x)=sh(x)/ch(x) –гіперболічний тангенс.

  • Зовнішній струм ІЗ, який проходить через опір навантаженняRЗ, визначають за законом Ома через значення напруги. Струм, який проходить через всі елементи, є сумою ІБУ + ІЗ. Згідно з (6), найбільшим є значення струму ІБ в середині батареї, воно може набагато перевищувати регламентоване значення І3.

Потужність, яка витрачається на генерування струмів витоку, є сумоютрьох частин, витрат на опорах – колекторних каналів RК, перехідних каналів RП і самих елементів RЕ, і в сумі складає величину

, (8)

де множник перед дужками – граничнезначення потужності, яка витрачається на циркуляцію струмів витоку при умовіn.

Обмежити негативну дію витоків струму в батареях з циркулюючим електролітом можна при оптимальному конструюванні батарей, різними способами, наприклад, зменшенням діаметрів циркуляційних каналів, розриванням потоку електроліту, пропусканням бульбашок газу через колектор (розривають електричне коло), тощо.

Соседние файлы в папке Материалы по электра