Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

EKh / конспект ММ / 3-3 промивання

.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
62.98 Кб
Скачать

3.3.Масообмінні процеси в системах промивання в гальванотехніці

Розглянемо стаціонарний (безперервний) технологічний процес в системі промивання виробів водою в лінії гальвано-покриття (рис.1). До технічного комплексу промивання входять одна операційна ванна з номером ”0”, до 7 ванн протитечійного промивання (номери N=1…7). Додатково в систему можна включати також незалежні електродіалізний, випарювальний або ультрафільтраційний пристрої з регульованою потужністю, разом або окремо.

В системі можливі 7 транспортних потоків води і електроліту (числові позначення потоків J л/год є їх індексами в формулах ):

  1. Вхідний потік води на поверхні виробів, з останньої промивної ванни після попередьої гальванічної операції, J1. Відсутній, якщо вироби входять сухі.

  2. Потік електроліту з операційної ванни в ванни промивання на поверхні виробів, J2=J1;

Рис.3.6. Схема масових потоків в системі промивних ванн

  1. Замкнутий потік випаровування через додатковий зовнішній випарювач [B] в лінії 3. Випарювач вважається умовно “герметичним”: розчин в операційній ванні (або в ванні “1”) випаровується від зовнішнього додаткового нагрівача, пар конденсується повністю (без втрат), а конденсат подається в останню ванну промивання (N).

4) Компенсаційний потік чистої води J4=J7 в останню ванну промивання (N), призначений для компенсації втрат води на випаровування з відкритої поверхні електроліту в усіх ваннах (умовно швидкість випаровування J7 віднесена до операційної ванни).

  1. Потік випаровування води з поверхні електроліту всіх ванн J7, віднесений до ванни “0”.

Траєкторія руху виробів (потік 1) може мати петлю: вироби входять в систему не в операційну ванну, а спочатку в ванну промивання з номером NA=1…7, за схемою (циклограмою) NA(NA-1)…1012…N. Петля дає можливість частину електроліту з ванн промивання повернути в операційну ванну зворотним потоком J1.

Характеристики масообміну в системі: концентрації, масові потоки, ступені уловлювання (регенерації) електроліту, при різних структурах промивної системи (кількість і функції ванн, точки входу і виходу потоків), з включенням або без включення додаткових регенераційних пристроїв – випарювача, електродіалізатора, ультрафільтраційної установки.

Математична модель стаціонарного процесу. Математична модель стаціонарного масообміну в системі N ванн промивання складається з N алгебраїчних рівнянь балансу для одного з компонентів електроліту (“контрольний компонент”, “КК”)

(3.48)

де n=1…N -порядковий номер ванни промивання, а всі доданки-потоки в дужках мають множники, які приймають значення ”1” або “0” в залежності від наявності або відсутності відповідного потоку.

Додатковим в системі є рівняння стаціонарного балансу об’ємних потоків розчинів:

. (3.49)

З цього рівняння визначається потік виносу J2 .

Регенеративні функції промивної системи пов’язані з тим, що всі зворотні потоки (1, 3,4,5, напрямок ) повертають у операційну ванну електроліт з усіх ванн промивання, який попадає туди прямим потоком винесення 2. Тому доцільно так конструювати систему і режим роботи, щоб зворотні потоки зростали. Зворотні потоки пропорційні швидкості випарювання води в системі. Регенеративний ефект можна підвищити, якщо штучно або випарювати воду, або знесолювати ультрафільтрацією.

Електродіалізатор. Як один з можливих варіантів регенерації електроліту можна використати електродіалізний спосіб знесолювання електролітів на іонообмінних мембранах. Принцип його роботи в складі гальванічної лінії можна пояснити з рис.1: через камери концентрування циркулює електроліт операційної ванни, а через камери знесолювання – вода першої промивної ванни. При навантаженні електродіалізатора ІЕ виникає приблизно пропорційний струмові ІЕ потік електроліту з ванни “1” в більш концентровану ванну “0”.

В математичній моделі процес в електродіалізаторі враховується як ще один доданок в рівнянні балансу (3.48) для першої ванни промивання (n=1) – масовий потік gE контрольного компонента через електродіалізатор з ванни 1 в операційну ванну. Він задається у вхідних даних як частка  від основного потоку винесення контрольного компонента з операційної ванни (g0 = -J2C0):

. (3.50)

Параметр  є кінцевим результатом проектування електродіалізатора, він залежить від габаритних розмірів (площі мембран) і режиму роботи (струм і напруга) пристрою. Вибір  як вхідного параметра в рівнянні (2) означає, що потім потрібно проектувати електродіалізатор (обирати його габарити і режим роботи) саме так, щоб було гарантоване обране довільно значення .

При використанні електродіалізного методу регенерації електроліту потрібно мати на увазі дві обставини.

1- оскільки значення  пропорційне площі мембран, то чим воно більше (в ідеальному випадку при повній регенерації електроліту 1), тим більші будуть габаритні розміри електродіалізатора. Якщо винесення електроліту (-J2C0) значне, габарити електродіалізатора на задану потужність gE можуть перевищувати розумну межу.

2- Чим менша концентрація електроліту в ванні “1”, тим менша ефективність процесу електродіалізу (рис.2), тому практично неможливо цим методом досягнути 100% регенерації електроліту. Існує розумна нижня межа концентрації С1, нижче якої використання електродіалізу нераціональне.

Рис.2. Якісна форма залежності ефективності роботи електродіалізатора (“виходу за струмом”) від співвідношення між концентраціями ванн “0” та “1”

Випарювальна система регенерації складається з випарного апарата i конденсатора. У випарювач подають розчин із ванни “1” із заданою швидкістю J3, яка дорівнює швидкості випарювання. Із такою ж швидкістю концентрат подають в ванну «0», а конденсат – в останню ванну «N». Дія випарювального регенеративного механізму враховується в математичній моделі наявністю потоку J3 в каскаді промивних ванн. Ефект такий же самий, як і від випаровування з поверхні електроліту (потік J7= J4), але на відміну від J7 потік J3 може регулюватись.

Ультрафільтрація або зворотний осмос є способом мембранного очищення води від іонних домішок шляхом продавлювання розчину (тиск до 50 МПа) через спеціальні ультрамікропористі мембрани. Як і при випарюванні, кінцевим результатом роботи УФ-пристрою є розділення потоку розчину на дві частини – концентрат, який направляють у ванну “0”, і очищену воду, яку направляють у ванну «N».

З математичної точки зору немає ніякої різниці в тому, яким саме способом здійснюється сепарація (розділення) розчину на дві частини, тому процес в УФ-пристрої ураховується в математичній моделі тим же самим потоком розчину J3 , що і для випарника. Таким чином, потік J3 є тим параметром, який потрібно розглядати як технічне завдання на проектування установки регенерації – випарювальної або ультрафільтраційної J3

Концентрація електроліту в операційній ванні прийнята постійною (С0).

В усіх промивних ваннах з різною сумарною концентрацією електроліту співвідношення між концентраціями компонентів залишається незмінним і таким, як в операційній ванні. Тоді концентрації інших компонентів (СХ) в ваннах промивання і їх масові потоки (gX) в потоках електроліту можна визначити через концентрації і потоки контрольного компонента:

, (3.51)

Алгоритм. Система рівнянь математичної моделі вирішується ітераційним методом (аналогічно п.3.3). Всі рівняння (3.48) для ванн промивання переписують так, щоб в лівій частині була концентрація у відповідній ванні Сn .

Спочатку задають початкове наближення – наприклад, нульові концентрації у всіх ваннах комплексу

. (3.52)

Далі в ітераційному циклі повторюють розрахунки за (3.52), на кожному кроці підставляючи уточнені значення концентрацій Сn-1 та Сn+1 у праву частину відповідного рівняння. Процес продовжується до того часу, поки концентрації встановляться як незмінні величини.

Математична модель нестаціонарного процесу

Та ж сама технічна система може функціонувати в нестаціонар-ному режимі, коли вся система спочатку заповняється чистою водою, а регенераційні системи використовують лише після накопичення електроліту в ваннах промивання.

Математична модель, яка описує цей режим роботи, складається з тих же самих рівнянь (3.48), але в правих їх частинах має бути ненульовий параметр – швидкість накопичення маси контрольного компонента .

Таким чином, для нестаціонарного процесу вирішується система диференційних рівнянь першого порядку методом Ейлера, а рішенням її є динамічні характеристики ванн промивання С(х).

Соседние файлы в папке конспект ММ