Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекция-4.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
543.74 Кб
Скачать

10

Лекція №4

(4 год.)

ТЕМА: Сторінка Standart.

  1. Frame.

  2. TMainMenu.

  3. TPopupMenu.

  4. TButton.

  5. TCheckBox.

  6. TRadioButton.

  7. TListBox.

  8. TComboBox.

  9. TScrollBar.

  10. TGroupBox.

  11. TRadioGroup.

  12. TPanel.

На сторінці Standart палітри компонентів розташовані стандартні для Windows інтерфейсні елементи, без яких не обходиться практично ні одна програма.

І.Frame.

Frame – рама. На рівні з формою слугує контейнером для розміщення інших компонентів. На відміну від форми може розташовуватися в палітрі компонентів, створює заготовки компонентів. Вперше введена в версії Delphi 5.

Фактично рама являє собою зручний засіб створення шаблону – довільних наборів компонентів, максимально приспособлених для потреб конкретного користувача. Раз створений шаблон може на подобі компоненту розміщатися на формі або другій рамі (допускається необмежена вложеність рам). Причому, що любі зміни в базовій рамі (тобто рамі, збереженій в палітрі) зразу відображається в всіх проектах, що використовують дану раму.

Для створення шаблону рами використовується меню File/New/Frame. Потім на раму переносяться потрібні компоненти, настроюються їхні властивості та властивості рами. Для додавання шаблону рами в палітру потрібно викликати контекстне меню і вибрати в ньому пункт Add to Palette. На екрані появиться діалогове вікно з пропозицію зберегти модуль шаблону в дисковому файлі. Потім на екрані з’явиться вікно реєстрації шаблону в палітрі компонентів в якому потрібно вказати назву сторінки в палітри в яку потрібно його помістити, назву даного компонента, іконку та нажати клавішу Ок.

Для поміщення компонента-шаблону на будь яке вікно потрібно включити в форму модуль DlgBtnsF.

Іі.TmainMenu

Компонент класу TmainMenu визначає головне меню форми. На форму можна помістити будь-яку кількість об’єктів даного класу, але відображатися в полосі меню в верхній частині форми буде тільки той з них, який вказаний в властивості Menu форми.

Після встановлення компонента на форму необхідно створити його опції. Для цього потрібно двічі клацнути по компоненту лівою клавішею миші, або викликати на ньому контекстне меню і вибрати в ньому команду Menu Designer, і на кінець можна клацнути на кнопці в правій половині рядка Items Інспектора об’єктів.

Створення опцій не викликає проблем. В Інспекторі об’єктів потрібно перейти в рядок Caption, ввести текст опції, після чого натиснути Enter – опція створена, і можна переходити до наступної. Для створення підопцій головного меню потрібно клацнути мишею нижче опції головного меню.

Кожна підопція головного меню може розкривати список власних підопцій. Для створення таких підопцій потрібно вибрати підопцію головного меню і на ній або викликати контекстне меню і в ньому вибрати команду Create Submenu, або натиснути комбінацію клавіш Ctrl і клавішу курсор в право.

В назвах опції можна вказати символ & перед тим символом, який визначить клавішу бистрого доступу. Тобто комбінацію клавіші Alt і клавішу з літерою перед якою в назві опції стоїть знак &.

Також в меню можна вставляти розділяючу лінію, що розділяє меню по групам, для цього в назві опції потрібно ввести лише знак мінус.

Ііі.TPopupMenu

TPopupMenu - допоміжне (локальне) меню

Компоненти класу TPopupMenu використовуються для створення допоміжних (локальних) меню, що з'являються після натискання правої кнопки миші. На відміну від головного меню, допоміжне меню може бути створене для будь-якого віконного компонента. Щоб зв'язати клацання правою кнопкою миші на компоненті з розкриттям допоміжного меню, у властивість popupMenu компонента необхідно помістити ім'я компонента-меню.

Допоміжне меню створюється за допомогою конструктора меню, процес створення і властивості допоміжного меню нічим не відрізняються від TmainMenu.

IV.TButton.

Кнопки TButton широко використовуються для керування програмами. Пов'язаний із кнопкою алгоритм керування реалізується в оброблювачі події OnClick.

Властивості компонента:

property Cancel: Boolean; Якщо має значення True, подія OnClick кнопки виникає при натисканні клавіші Esc.

property Default: Boolean; Якщо має значення True, подія OnClick кнопки виникає при натисканні клавіші Enter.

tуре TModalResult = Low(Integer). .High(Integer);

property ModalResult: TModalResult; Визначає результат, із яким було закрито модальне вікно.

У термінології Windows модальними вікнами називаються такі спеціальні вікна, що, раз з'явившись на екрані, блокують роботу користувача з іншими вікнами аж до свого закриття. Звичайно з їхньою допомогою реалізується діалог, що вимагає від користувача прийняття деякого рішення. Для цього до складу модального вікна включається декілька кнопок. Якщо в кнопки визначена властивість ModalResult, натискання на неї призводить до закриття модального вікна і повертає в програму значення ModalResult як результат діалогу з користувачем. У Delphi визначені такі стандартні значення ModalResult:

mrNone Модальне вікно не закривається.

mrIgnore Була натиснута кнопка Ignore.

mrOk Була натиснута кнопка ОК.

mrYes Була натиснута кнопка Yes

mrCancel Була натиснута кнопка Cancel

mrNo Була натиснута кнопка No

mrAbort Була натиснута кнопка Abort

mrAll Була натиснута кнопка All

mrRetry Була натиснута кнопка Retry

На відміну від більшості інших видимих компонентів кнопка TButton є компонентом самої Windows і тому не може змінювати свій колір вільно - вона його змінює разом із зміною палітри Windows. Кнопка завжди має системний колір clBtnFace і не має властивості Color. Шрифт напису на кнопці може змінювати свій стиль і розмір, але компонент ігнорує зміну його кольору.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]