Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод_МЗЕД_2013_КР.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
339.97 Кб
Скачать

Уманський національний університет садівництва

Кафедра менеджменту зовнішньоекономічної діяльності

Методичні вказівки

по виконанню курсової роботи з дисципліни

Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності”

спеціальностей – 7.03060104 , 8.03060104

Менеджмент ЗЕД”

освітньо-кваліфікаційних рівнів „магістр”

та „спеціаліст” денної та заочної форми навчання

Умань – 2013

Укладач: Пітель Н.Я., кандидат економічних наук, доцент

Рецензенти: Макаринська О.В. – к.е.н., доцент кафедри міжнародної економіки Черкаського національного університету імені Б.Хмельницького;

Роєнко О.А. – к.е.н., доцент кафедри менеджменту організацій Уманського національного університету садівництва

Відповідальний за випуск д.е.н., професор Школьний О.О.

Методичні вказівки по виконанню курсової роботи з дисципліни “Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності” спеціальностей – 7.03060104, 8.03060104 “Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності” освітньо-кваліфікаційних рівнів „магістр” та „спеціаліст” денної та заочної форми навчання. – Умань: Уманський національний університет садівництва. – 2013. – 31 с.

Методичні вказівки містять основні вимоги до змісту та оформлення курсової роботи, організації її виконання, порядку захисту та оцінювання.

Розглянуто, схвалено і рекомендовано до видання методичною комісією факультету менеджменту (протокол № ___ від ___________________ 2013 р.) Зміст

Передмова

4

1. Цілі та завдання курсової роботи

5

2. Загальні положення

6

3. Організація виконання роботи

7

4. Зміст та обсяги курсової роботи

7

5. Вимоги до оформлення курсових робіт

10

6. Рецензування і захист курсових робіт

15

Список рекомендованої літератури

17

Додатки

20

Передмова

Економічні перетворення, спрямовані на поступову інтеграцію України як незалежної держави в міжнародну економічну співдружність, потребують нового економічного мислення, нових підходів до управління, які мають орієнтуватися на потреби споживачів. Вихід України на світовий ринок та формування конкурентного середовища зумовили актуальність менеджменту зовнішньоекономічної діяльності (ЗЕД) як науки про управління соціальними системами і колективами людей в міжнародному бізнесі з метою найповнішої реалізації місії колективу, підприємства, галузі, країни загалом.

Міжнародне бізнес-середовище характеризується ростом складності, рухливості, невизначеності, що вказує на необхідність просування в практику українських підприємств ідей і технологій управління ЗЕД.

Розширення масштабів ведення міжнародного бізнесу потребує наявності у кваліфікованого фахівця ґрунтовних знань із менеджменту ЗЕД, які дозволять швидко і ефективно реалізувати переваги підприємства у процесі здійснення зовнішньоторгових операцій.

Менеджмент значною мірою обумовлює економічний розвиток суспільства, а низька його якість не дозволяє максимально використати творчий потенціал персоналу підприємства, що негативно впливає на ефективність господарської діяльності. Тому в умовах виходу підприємств на міжнародні ринки виникає необхідність якісно нової підготовки спеціалістів вищої кваліфікації, які могли б на професійному рівні ідентифікувати недоліки управління, котрі виникають при веденні міжнародного бізнесу.

Основною метою вивчення курсу „Менеджмент ЗЕД” є опрацювання теоретико - методологічних основ управління в міжнародному середовищі. Це дозволить аналізувати проблеми, які постають перед менеджером, що планує, організовує, координує, здійснює та контролює зовнішньоекономічні операції як в Україні, так і за кордоном та намітити шляхи їх ефективного вирішення.

Вивчення курсу формує у майбутніх фахівців сучасне управлінське мислення, систему знань і практичних навичок прийняття та виконання управлінських рішень у сфері ЗЕД.

Мета даних методичних вказівок полягає в тому, щоб надати студентам можливість отримати теоретичні знання та практичні навички, певний набір засобів для обґрунтування прийняття рішень в сфері управління ЗЕД підприємства.

Курсова робота, що виконується студентом, є складовою державної атестації. Рівень її виконання дозволяє виявити засвоєння майбутнім фахівцем теоретичних знань та практичних навичок стосовно вивчення методологічних засад і проблем у сфері управління ЗЕД на мега-, макро-, мезо- та мікрорівнях; аналізу економічного потенціалу підприємства - суб’єкта ЗЕД; окреслення та обґрунтування напрямів і шляхів удосконалення менеджменту ЗЕД на рівні підприємств, галузей, країни загалом.

Методичні рекомендації розроблено з врахуванням основних положень та у відповідності до вимог:

- Програми нормативної дисципліни «Менеджмент ЗЕД» для студентів освітньо-кваліфікаційного рівня "спеціаліст", "магістр" спеціальності 7.03060104, 8.03060104 «Менеджмент ЗЕД», розробленої Київським національним торговельно-економічним університетом та Національним університетом „Львівська політехніка” і рекомендованої Президією Науково-методичної комісії з напряму підготовки "Менеджмент" 22 травня 2002 р., протокол №7;

- Анотації дисципліни ЗПП 4. „Менеджмент ЗЕД” Галузевого стандарту Вищої освіти (ГСВО МОН) освітньо-кваліфікаційної характеристики спеціаліста за спеціальністю 7.050206 „Менеджмент ЗЕД” напряму підготовки 0502 „Менеджмент”, затвердженого Наказом Міністерства освіти і науки України від 25.05.2001 №404;

- Методичних рекомендацій щодо виконання та захисту магістерських робіт студентами рівня «магістр» напряму підготовки 0502 «Менеджмент». – К., 2003. – 29 с.;

- ГСВО МОНУ «Засоби діагностики якості вищої освіти магістра за спеціальністю 7.050206 «Менеджмент ЗЕД». – К., 2003. – 37 с.;

- Наказу ВАК України від 29 травня 2007 р. № 342 «Про затвердження нової редакції переліків і форм документів, що використовуються при атестації наукових і науково-педагогічних працівників» // Бюлетень ВАК України, – №6. – 2007.