Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Вирощування грецького й ведмежого горіха

.docx
Скачиваний:
40
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
232.96 Кб
Скачать
  • Реклама

Вирощування фундука та ліщини.

Спочатку чим відрізняється фундук від ліщини. Фундук — це окультурена ліщина. Це рослина у вигляді куща чи дерева, і може досягати пару метрів висоти. Росте на усій території нашої країни.

Фундук улюблений горіх дорослих та дітей. Його горіхи багаті на білки, калієм, магнієм, залізом, фосфором; містить вітаміни та амінокислоти. Через смак та корисні властивості горіх їдять сирими, сушать, додають у кулінарні вироби. Ці горіхи досить дорогі, тому виробники солодощів їх часто замінюють на дешевий та не такий корисний арахіс.

Оскільки фундук — немаленька рослина, то це слід враховувати при її посадці, тобто садити рослини на відстані 5-6 метрів одне від одного. Деякі господарі між цими кущами насаджують невеличкі рослини: порічки, смородину чи аргус. Дуже бажано, щоби ділянка вибрана під насадження цього горіха добре освітлювалася сонцем. Деякі спеціалісти взагалі рекомендують ділянку під посадку ліщини глибоко переорати. Через грунт буде пухким та насиченим киснем. В такому середовищі коріння куща буде швидко та безперешкодно рости.

Оскільки ліщина- перехреснозапильна рослина, то намагайтеся садити одне біля одного декілька різних сортів. Так вони зможуть одне одного запилювати.

Садять фундук в кінці осені або навесні. Для цього слід викопати яму розміром 70-80 см, глибиною 50-60 см. На дно кладуть перегній чи мінеральні добрива та насипають шар грунту для запобігання пошкодження корінчиків саджанця. Після посадки слід добре полити саджанець.

Непогано росте на більшості ґрунтів, та намагайтеся садити на легких, слабокислих, багатих поживними речовинами землях.

Розмножувати фундук можна декількома способами, зокрема: з насіння, вегетативним способом, щепленням. Садити з насіння найпростіше, та не завжди те що виросте повністю повторить властивості сорту. Найкраще розмножувати ліщину діленням куща.

Плодоносити фундук починає на четвертий-п'ятий рік після посадки.

Популярні сорти фундука: Цукровий, Цукристий, Ніна, Трапезунд, Тамбовський пізній.

Серед шкідників найбільшої шкоди може завдати горіховий вусач. Для боротьби із ним достатньо один-два рази обробити кущ хімічними засобами.

Як і більшість садових дерев фундук потрібно обрізувати. Для цього видаляють усі пошкоджені гілки, а також ті що ростуть в середину крони, а також перетинаються із іншими.

Кущі слід постійно омолоджувати, оскільки надто старі кущі починають давати менший врожай.

Збирають горіхи при настанні їх технічної спілості, в час коли плоди починають висипатися із обгорток.

Як виростити фундук з горіха

Фундуком рослинники називають окультурену різновид ліщини. На відміну від звичайної ліщини, цей гібрид краще приживається у садівників-аматорів. Через цінних поживних якостей цієї рослини багато дачників прагнуть завести його на своїй ділянці. Найчастіше ліщина розмножують саджанцями, однак при деякій вправності можна виростити фундук з горіха. Для цього необхідно вивчити особливості сортового насіння і перед посадкою проконсультуватися з фахівцем.

Вам знадобиться

- Зрілі насіння фундука; - Легкий супіщаний грунт; - Дерев’яний ящик; - Пісок; - Вода; - Фанерний лист; - Перегній.

Інструкція

  1. Правильно підберіть сорт фундука, щоб він прижився в умовах вашого саду. Для вирощування в середній смузі Росії досвідчені селекціонери зазвичай рекомендують гібриди, що поєднують в собі крупноплодность і морозостійкість (такі як «Панахесскій», «Тамбовський ранній» та «Тамбовський пізній», «Комсомольський» і деякі інші). Можна посадити на дачі і ліщину, однак є ризик, що вона не приживеться далеко від лісу.

  2. Підберіть для посіву повністю доспілі насіння. Їх зазвичай збирають в період з вересня по жовтень. За якісними горіхами звертайтеся не на ринок, а до знайомих садівникам або в спеціальний розплідник.

  3. Приступайте до посіву фундука відразу після збору насіння. Саджайте побільше горіхів, щоб надалі у вас була можливість відбракувати нездорові або слабкі сіянці. На 1 кв.м добре розпушений ділянки землі висійте півсотні насіння, закривши їх на глибину 7-8 см. Оптимальним грунтом для фундука вважається легкий, супіщаний.

  4. Якщо осіння посадка з яких-небудь причин не заладилася, навесні обов’язково проведіть стратифікацію насіння (допоможіть їм швидше прорости). Для цього потрібно протягом трьох-чотирьох місяців потримати горіхи в дерев’яному ящику, наповненому вологим піском (одна частина насіння і три частини субстрату). Слідкуйте за температурою сипкого грунту, щоб вона залишалася в межах від +1 до +10 градусів.

  5. Перемішайте пісок і горіхи один раз за час стратифікації, щоб забезпечити посівного матеріалу необхідний доступ кисню. Рекомендується висипати грунт разом з насінням на сухій фанерний лист, все гарненько розмішати і знову прибрати в ящик.

  6. Садіть підготовлені до весняного посіву горіхи на глибину 5-6 см. За словами ботаніків, фундук — невибаглива культура. Однак потрібно прибирати з грядки бур’яни і час від часу розпушувати грунт. При посухи для нормального росту і розвитку сіянців необхідний їх полив. Через рік висота маленького ліщини може досягти приблизно 15 см, а його коренева шийка — товщини в 3 мм і більше. У цьому випадку можна пересадити фундук на постійне місце, додавши в яму відро перегною. Якщо ж ваш сіянець ще занадто малий, затримайте пересадку до наступного року.

Зверніть увагу Зверніть увагу

Якщо виростити фундук з горіха, то він може не зберегти всіх властивостей сорту. На зміцнілий молодий ліщина рекомендується прищепити живець сортового фундука.

Корисні поради

Не забувайте, що фундук — рослина перекрестноопиляємих. Щоб ліщина добре розвивався і плодоносив, бажано посадити на одній ділянці декілька різних сортів. У середній смузі як запилювачів зазвичай використовують фундук «Первісток», «Тамбовський ранній» та «Тамбовський пізній».

Вирощування грецького горіха з насіння

Культури грецького горіха з насіння можна вирощувати двома способами — сівбою насіння на постійні місця і садінням готовими саджанцями.

Краще всього закладати горіхові насадження в районах з чорноземними грунтами по чорному пару або після зяблевої оранки.

У районах з каштановими грунтами необхідна осіння глибока (до 70 см) оранка плантажним плугом. Навесні наступного року після культивації й боронування грунту ділянку маркірують під сад у двох взаємно перпендикулярних напрямках, вказуючи посівні місця. Відстань між ними в рядах і міжряддях повинна становити 10—12 м. Після маркірування готують ями для сівби розміром 40— 50X 40—50 см. їх на всю глибину заповнюють верхнім найбільш родючим шаром грунту, який беруть з близьких від ями місць, зверху роблять заглиблення не більше 7— 8-см для висіву насіння.

Найдоцільніше висівати по три насінини в одну лунку, що забезпечує високий процент схожості насіння і найкращу збереженість культур.

Горіхи в лунці розміщують на відстані 10—15 см один від одного, У лунці залишають один найкращий сіянець, а інші видаляють або використовують для поповненні культур.

Після висіву горіхів землю зверху злегка притискають для щільного прилягання до насіння лунки поливають з розрахунку 3 — 4 л на посівне місце, після чого мульчуют тирсою або іншим матеріалом.

У перші роки після сівби догляд за горіховим садом в розпушуванні грунту та виполюваннї бур'янів Міжряддя у саду треба використовувати під сільськогосподарські культури: бобові, городні, баштанні та інші. Крім того, разом з горіхом можна вирощувати також деякі види плодових та ягідних культур: з плодових – ліщину різнолисту, невисокорослі фундуки, кизил, айву, персики, з ягідних – різні види смородини, аґрус, малину. У степових районах для захису сіянців горіха від зимових вітрів та для снігозатримання в міжряддя корисно висівати кукурудзу й соняшник у вигляді куліс, залишаючи стебла на зиму. Культивувати міжряддя необхідно не глибше 4 – 5 см.

Формувати штамб у сіянців грецького горіха починають з однорічного віку. Бокові пагони видаляють у перший рік життя саджанців у серпні або рано навесні до розпускання листя на другий рік. У дворічному віці сіянці грецького горіха досягають 40—60 см, а окремі екземпляри —80 і навіть 100 см. Догляд за стовбурцями сіянців горіха у цьому віці полягає у видаленні бокових бруньок і зрізуванні бокових пагонів протягом усього вегетаційного періоду.

Пагони зрізують гострим ножем біля основи, щоб зріз був на рівні кори стовбура.

У трирічному віці продовжують формувати штамб стовбура. Кращою висотою штамба стовбура і початком крони у дорослих дерев горіха є 1,5—2 м залежно від сили росту дерева.

У чотирирічному віці в усіх сіянців грецького горіха штамб закінчують формувати і закладають крони. Однак роботи по очищенню штамба стовбура від бруньок і пагонів, що з'являються, продовжують і в наступні 3—4 роки. Крону грецького горіха закладають на висоті штамба і формують за лідерною системою, завжди з одним або двома-трьома центральними стовбурами.

Скелет крони складають 3—41 або більше основних гілок. Від правильного їх розміщення залежить форма крони. Треба слідкувати за тим, щоб основні гілки крони були з усіх боків провідника стовбура. Гілки,-що ростуть дуже близько одні від одних, треба розчищати, видаляючи слабші і залишаючи добре розвинені.

За кроною щорічно доглядають, видаляючи уражені хворобою та пошкоджені гілки, засохлі пагони, а також пагони з внутрішньої частини крони, якщо їх з'являється дуже багато.

Вирощування сіянців грецького горіха

Під розсадники вибирають ділянки, захищені від вітрів, з глибоким родючим шаром ґрунту. Крутих схилів зі змитими ґрунтами, а також низьких холодних ділянок треба уникати. Ґрунт на розсаднику орють восени на глибину 30—40 см. У південних районах України сіють горіх на початку, а в північних районах — в середині квітня. Для сівби відбирають здорове, високоякісне насіння, зібране з апробованих маточних дерев. Горіхи: сіють у ретельно підготовлений ґрунт грядками або рядами на відстані 50—60 см між рядами і 10—15 см у ряду. На гектар необхідно висівати 3000 кг насіння.

Вирощуючи сіянці для підщеп, на гектар бажано висівати 500—600.кг (відстань у рядах — 30—40 см, міжряддях — 60—100 см).

Насіння загортають на глибину 7—9 см. Проте, застосовуючи мульчу з соломи або інших матеріалів, горіхи можна сіяти на глибину до 6—7 см. Під час сівби горіхи кладуть на шов (ребро) кінчиком верхівки вбік. У розсаднику регулярно виполюють бур'яни та розпушують грунт. У посушливу погоду посіви поливають.

Сіянці горіха в розсаднику перебувають протягом одного або двох років. Після досягнення нормального росту й розвитку їх висаджують на постійне місце або в шкільне відділення розсадника для щеплення та правильного формування стовбура й крони. Пересаджують лише здорові, зимостійкі сіянці.

Викопувати горіхові сіянці бажано навесні, а не восени. Під час викопування сіянців не можна допускати механічних пошкоджень стовбура, кореневу систему треба підрізати як можна нижче, залишаючи не менше 35 см її довжини. Під час осіннього викопування для весняного садіння сіянці горіха прикопують у канавки і захищають від підмерзання.

У шкільне відділення розсадника сіянці горіха висаджують рядами на відстані 1 м і в рядах через 40—50 см. У шкільному відділенні горіхові саджанці перебувають 2—З роки. Догляд за саджанцями полягає у формуванні крони, яку формують так само, як і в сіянців у садах, що закладаються безпосереднім висівом насіння на постійне місце.

Під час викопування щеплені і сформовані горіхові саджанці знову відбирають на морозостійкість. На постійне місце висаджують найбільш витривалі рослини.

Садіння саджанців грецького горіха на постійне місце в сад

Про вибір ділянки під горіховий сад вже говорилося. Дотримуватись описаних вимог треба і при створенні горіхового саду чи іншого виду горіхових насаджень пересаджуванням сіянців грецького горіха.

Ґрунт ділянки під горіховий сад готують так само, як і для плодового саду: восени провадять зяблеву оранку на глибину 20—30 см або плантажну на глибину 60—70 см, навесні ґрунт культивують і боронують. Завчасно намічають й позначають на місцевості посадочні місця та викопують ями, як і для плодових дерев. Найдоцільніше їх копати восени.

Саджанці висаджують у сад навесні до розпукування бруньок. Відстань між посадочними ямами — 10 м. Саджанці грецького горіха підготовляють до садіння і висаджують так само, як і плодові дерева.

Відразу після садіння саджанці грецького горіха поливають з розрахунку 2—3 відра води на кожну висаджену рослину. Це сприятиме кращому приляганню частинок ґрунту до коріння і забезпечить високу приживлюваність рослин. У посушливу погоду молоді рослини горіха бажано поливати. Догляд за ґрунтом і саджанцями у горіховому саду такий самий, як і при створенні горіхового саду висівом насіння.