Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zvit_bodi.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
63.18 Кб
Скачать

Зміст

Вступ

Розділ 1. Характеристика господарства

    1. Назва, місце розташування, виробничі підрозділи.

    2. Характеристика грунтів

    3. Характеристика кліматичних та погодніх умов.

Розділ 2. Система землеробства

2.1. Структура земельних угідь, площі під багаторічними насадженнями

2.2. Система обробітку та утримання грунту

2.3. Система застосування органічних і мінеральних добрив, засобів захисту та регуляторів росту

Розділ 3. Технології вирощування плодових, овочевих культур і винограду. Сорти і гібриди

3.1 Технології вирощування плодових і ягідних культур.

3.2Сорти плодових культур

Розділ 4. Організація праці і управління виробництвом, основні економічні показники установи

Розділ 5. Стан охорони праці в господарстві

Розділ 6. Стан охорони навколишнього середовища в установі

Розділ 7. Науково-дослідна робота

7.1 Основні положення і поняття дослідної справи. Організація наукової діяльності в науково-дослідній установі.

7.2 Результати особистих обліків і спостережень на досліді.

7.3 Оцінка наукової діяльності установи

7.4 Пропозиції щодо покращення наукової роботи в установі

Висновки та пропозиції

Список використаної літератури

Вступ

Протягом трьох місяців я проходив практику у ТОВ «Агро Фруктіка» яке спеціалізується по вирощуванню суниці. Метою фірми вирощування суниці за європейськими стандартами згідно потреб покупців.

Проходження практики є складовою частиною навчального процесу. Метою є закріплення отриманих теоретичних знань, і набуття навиків практичної роботи. Формування професійних знань і навичок, на базі знань набутих під час навчання. Ознайомлення з господарством, його роботою. Вивчення досвіду ведення садівництва та плодівництва, а саме вирощування суниці, малини та інших плодово-ягідних культур. Порівняння технологій виробництва із уже знайомими.

Ознайомитись з організацією агрономічної діяльності, керівною та культурною організацією. Також одним із основних завдань, для нас, було набуття досвіду праці з людьми, ознайомлення людськими відносинами між керівництвом та працюючими. Для мене, як для майбутнього керівника важливо було навчитися знаходити підхід та спільну мову як з керівництвом, так із працівниками, колегами.

Ціллю практики було вивчити або закріпити свої знання з вирощування та догляду ( в даному випадку) за розсадником суниці, та за її технологією вирощування. Протягом практики я виконував різні операції, «ломка ревінню», «посадка суниці в гребнях», «обробка суниці для покращення якості», «обробка суниці проти хвороб», «мульчування суниці соломою», «вибірковий збір суниці», «масовий збір суниці», «збір малини» та інші різноманітні роботи.

РОЗДІЛ 1

1. Характеристика господарства.

Підприємство ТОВ «Агро Фруктіка» розташоване у селі Бишків Жовківського району Львівській області. Підприємство межує з с. Нова Кам`янка, с. Добросин, с Любеля.

На 01.01. 2012 рік, господарство розміщено на території близько 450 га, з яких приблизно 68 га засаджено суницею, 7 га малиною, 3 га ревінню, 13 га аронії, хрону 3 га, 1 га стевію, зернових близько 370 га. Грунти району переважно сірі, ясно-сірі. Щільність гумусового горизонту досягає 40 сантиметрів. Середній бонітет грунтів, оброблених земель оцінюється в 52 балів.

ТОВ «Агро Фруктіка» засноване у 2005 році на базі колективного підприємства. У підприємстві на постійній основі працює 85 працівників, а в період збирання суниці підприємство додатково залучає ще 400 працівників.

Рис. 1. Організаційна структура керівництва підприємства

Директор підприємства

Головний бухгалтер

Головний агроном

Інженер-механік

Менеджер з реалізації продукції

Працівники бухгалтерії

Агрономи

Бригадир машино-тракторної бригади

Продавці на ринку

Бригадири

Працівники

Додаткові працівники, збирачі

1.2 Характеристика грунтів

Ґрунт досліджуваної зони — чорнозем дерново-опідзолений важко-суглинковий з добре розвиненим гумусовим горизонтом (гумусу біля 3%) товщиною 40–45 см. Реакція ґрунтового розчину слабо-кисла: рН сольове — 6,4; гідролітична кислотність — 2,6 мл моль на 100 г ґрунту, ступінь насиченості основами 90–95 %, сума ввібраних основ — 24,6 мг.екв на 100 г ґрунту. В орному шарі міститься 10,8 мг на 100г ґрунту легкогідролізованого азоту (за Корнфілдом); 11,9 — рухомого фосфору (за Чиріковим); 12,8 — обмінного калію (за Чиріковим). Об’ємна маса ґрунту складає 1,26–1,34 г/см3, найменша польова вологоємкість 16,2 % в орному і 14,6 % в підорному шарах .

Отже, даний тип ґрунту достатньо родючий за своїми фізико-хімічними властивостями, що відповідає вимогам культури. Цей ґрунт є ґрунтом універсального використання. Він добре поглинає воду і рівномірно віддає її рослинам.

Загалом у складі сільськогосподарських угідь Львівській області налічується 253 ґрунтові відміни, які об'єднані в 10 агровиробничих груп. Дерново-опідзолисті ґрунти займають 30% орних земель, сірі лісові, темно-сірі та чорноземи опідзолені – також 30, чорноземи типові – 25, лучно-чорноземні, чорноземно-лучні і лучні ґрунти – 11%. Незважаючи на істотні генетичні відмінності між різними групами ґрунтів, для всіх них характерний понижений щодо їхніх типових ознак рівень природної родючості, зумовлений легким гранулометричним складом, підвищеною кислотністю, малогумусністю, оглеєністю, засоленістю. Як наслідок, вони мають нестійку структуру, низьку місткість вбирання, буферність і насиченість основами, що призводить до погіршення водного, поживного і повітряного режимів ґрунту та умов сталого функціонування агроекосистем.

1.3 Характеристика кліматичних та погодніх

Клімат Уманського району помірно-континентальний з нестійким зволоженням. За даними метеостанції Умань середньорічна кількість опадів коливається в межах 523,5–540,4 мм, середньо-багаторічне значення показника становить 531,9 мм. З усієї річної маси опадів за період вегетації випадає близько половини.

Для зони характерно середньо-багаторічна температура повітря +9,5 °С. Сума ефективних температур вище +10°С складає 2650 – 3000 °С. Тривалість без морозного періоду з середньодобовою температурою повітря понад +5°С складає 205 – 215 днів, а з температурою понад +10°С – 160 – 170 днів.

Зима відносно тепла, з частими відлигами. Середня температура найхолоднішого місяця січня (за середньо-багаторічними даними) становить 4,8°С. Стійкий сніговий покрив утворюється у кінці грудня, сходить – у другій декаді березня, а в окремі роки (із значним відхиленням) – у першій декаді квітня. Панівним є північно-західні вітри невеликої сили.

Початком весняного сезону вважають дату стійкого переходу середньо-добової температури повітря через 0°С (середина березня). Весна, як правило, настає швидко, але сніг тане повільно. Останні заморозки спостерігаються 15 – 20 травня. Повільне танення снігу сприяє поглинанню ґрунтом більшої частини талої води. Перехід середньодобової температури повітря через + 5°С відбувається у першій декаді квітня, а перехід через + 15°С – вважають початком літа, що продовжується до середини вересня.

Найбільш жарким місяцем літа є липень з середньодобовою температурою повітря 21,1…23,0 °С. В окремі роки, за відсутності опадів і підвищеної температури повітря, літо буває посушливим. При цьому часто відчувається нестача продуктивної вологи у ґрунті, що негативно впливає на продуктивність багаторічних насаджень.

Осінь, у більшості випадків, тривала з теплими і сонячними днями. Пізня осінь характеризується мінливою температурою з періодичним випаданням опадів у вигляді дощу і снігу, що сприяють поповненню запасів вологи. Перші осінні приморозки спостерігаються, як правило, у другій декаді вересня, найпізніше – на початку листопада. Перехід середньодобової температури через +10°С спостерігається лише в середині жовтня – початку листопада.

Значення середньорічної температури повітря з 2011 по 2012 рр. коливалось в межах 9,0 – 10,3 °С. Найвищою вона була у 2010 році – відповідно 10,3°С.

Не залежно від років досліджень температура повітря, починаючи з травня, різко зростала і закономірно збільшувалась до липня. Температура найтеплішого місяця – липня, 2011 р. становила 23,0°С, тоді як 2012 році – 21,2 °С. Середня температура повітря за період вегетації 2011 – 2012 рр. становила 12,7°С .

Різка нерівномірність опадів за місяцями спостерігалась впродовж періоду досліджень. Найбільше опадів було зафіксовано 2011 року у червні. Даний показник становив 139,3 мм. Найменш забезпеченим опадами виявився квітень 2011 року, де опадів не спостерігалось.

Найбільше опадів зафіксовано у 2011 році. Водночас він характеризувався і кращим розподілом їх протягом періоду вегетації. Водночас вологість повітря за роками досліджень коливалась у межах 74,6 – 76,4 % і знаходилась майже на рівні середньо-багаторічних даних.

За період досліджень протягом періоду вегетації селери відносна вологість повітря знаходилась майже на однаковому рівні, коливаючись у межах 63 – 91 %. Лише у квітні 2011 році її значення опускалось до 54 %. Максимальна вологість повітря відмічена у період з вересня по березень місяць і становила 86 – 93%.

Отже, погодні умови, які склалися у період проведення досліджень у цілому були відносно сприятливими для вирощування овочевих культур, у тому числі і селери

2.1. Структура земельних угідь, площі під багаторічними насадженями

Природний і сортовий склад багаторічних насаджень

Всього в компанії під багаторічними насадженнями (ягодами) зайнято 95 гектарів.

На цих землях вирощується:

  • Суниці – 68 га;

  • Малини – 7 га;

  • Ревінню – 3 га;

  • Хрону – 3 га;

  • Аронії – 13 га;

  • Стевія – 1 га

Як бачимо основною культурою на вирощуванні, якої спеціалізується підприємство є суниця, адже вирощування її забезпечує підприємство високими прибутками.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]