Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова гербологія.docx
Скачиваний:
116
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
217.37 Кб
Скачать

8

Міністерство аграрної політики

І ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ

УМАНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ САДІВНИЦТВА

Кафедра захисту і карантину рослин

М Е Т О Д И Ч Н І В К А З І В К И

ДО ВИКОНАННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ

з дисципліни «ГЕРБОЛОГІЯ»

для студентів факультету плодоовочівництва, екології та захисту рослин

за спеціальністю – 7.130.104 – “Захист рослин”

Умань-2013

Методичні вказівки до виконання курсової роботи з дисципліни «Гербологія» для студентів факультету плодоовочівництва і лісівництва. Уманський державний аграрний університет, м. Умань, 2013.

Викладені мета, суть, основні розділи курсової роботи з дисципліни «Гербологія» та пояснення до їх виконання.

Укладачі: ст. викладач, кандидат с.-г. наук Адаменко Д.М.,

асистент Жмуденко В.М.

Рецензент: доктор сільськогосподарських наук, професор Яновський Ю.П.,

кандидат біологічних наук Мусатенко М.Я.

Розроблені методичні вказівки допоможуть студентам набути навичок оцінок рівня присутності бур’янів у конкретних ґрунтово-кліматичних умовах господарства з врахуванням чергування культур у сівозміні, прогнозу фітосанітарного стану агроценозів і зональних рекомендацій у боротьбі із бур’янами в посівах сільськогосподарських культур.

Схвалено методичною комісією факультету плодоовочівництва, екології та захисту рослин, протокол № 1 від 27 серпня 2012 року.

Зміст курсової роботи

Стор.

Розділ 1. Морфобіологічна характеристика культурного компонента агрофітоценозу (згідно завдання)......................................................

Розділ 2. Прогноз забур'яненості посівів та аналіз угрупувань сегетальної рослинності у сівозміні........................................................................

2.1 Прогноз забур'яненості посівів сільськогосподарських культур

2.2 Фітоценотичний аналіз сегетальної рослинності польової сівозміни

Розділ 3. Визначення типу забур'яненості.....................................................

Розділ 4. Визначення класу забур'яненості………………………….............

Розділ 5. Визначення стратегії регулювання рівня присутності бур’янів у польовій сівозміні.................................................................................

Розділ 6. Система механічних прийомів регулювання рівня присутності бур'янів у польових агрофітоценозах...........................................

6.1. Визначення можливої кількості ефективних проти бур’янових прийомів

6.2. Система механічних засобів регулювання чисельності бур'янового компоненту

РОЗДІЛ 7 Система регулювання рівня присутності бур'янового компоненту в польових агрофітоценозах хімічними засобами

РОЗДІЛ 8 Аналіз ефективності розробленої системи регулювання чисельності бур'янового компоненту

Висновки .............................................................................................................

ВИКОРИСТАНА ЛІТЕРАТУРА .........................................................................

ДОДАТКИ ................................................................................................................

Вступ

Світове сільське господарство щорічно зазнає великих втрат від шкідливих організмів, які за даними ФАО (продовольчої організації ООН) сягають до 35%. В Україні втрати потенційного врожаю від шкідників, хвороб і бур'янів обчислюються в розмірі 33-48%.

Взагалі сільськогосподарським культурам та продукції рослинництва шкодять понад 300 видів бур'янів. А тому питання продовольчої безпеки та якості сільськогосподарської продукції невід'ємно пов’язані з використанням різноманітних методів захисту рослин, з урахуванням періоду конкурентних відносин між культурними рослинами і бур’яновою рослинністю.

В умовах нарощування виробництва сільськогосподарської продукції зростає необхідність у застосуванні засобів захисту рослин щорічна технологічна потреба сільгоспвиробників у яких в середньому становить 22-24 тис. т препаратів.

Динамічність розвитку певних видів бур’янів, різночасність їх появи та неоднакова шкідливість у період вегетації культур зумовлюють підвищені вимоги до чіткої організації й планування робіт по захисту рослин. В сучасних умовах значне зниження втрат урожаю від бур’янів може бути досягнуте лише при застосуванні комплексних систем захисту рослин, які передбачають раціональне поєднання організаційно-господарських, профілактичних, агротехнічних та хімічних заходів. Роль кожного заходу в загальній системі змінюється залежно від конкретних умов вирощування тієї чи іншої культури.

У зв’язку з цим рекомендовані зональні системи захисту рослин повинні корегуватися в кожному господарстві, на кожному полі відповідно до ґрунтово-кліматичних умов, видового складу та чисельності бур’янів, а також екологічної обстановки в конкретних агробіоценозах. Тому перед студентами ставиться завдання проаналізувати умови сівозміни і встановити біологічні особливості розвитку культур польової сівозміни та їх відношення до сегетальної рослинності впродовж вегетаційного періоду (згідно індивідуального завдання). При виконанні курсової роботи студенти повинні вирішити такі основні завдання:

1. Скласти оптимальний з агрономічної точки зору порядок чергування культур.

2. Встановити біологічні особливості розвитку культур польової сівозміни та їх відношення до сегетальної рослинності впродовж вегетаційного періоду.

3. Розрахувати можливу кількість сходів бур'янів у посівах сільськогосподарських культур за потенційною забур'яненістю ґрунту.

4. Провести фітоценотичний аналіз сегетальної рослинності в межах польової сівозміни.

5. Встановити тип забур'яненості на кожному полі сівозміни і дати йому характеристику.

6. Встановити клас забур'яненості на кожному полі сівозміни.

7. Розрахувати можливу кількість ефективних проти бур’янових прийомів механічного обробітку ґрунту на кожному полі сівозміни.

8. Розробити обґрунтовану систему механічних винищувальних заходів боротьби з бур'янами в кожному полі сівозміни і розрахувати її ефективність.

9. Розробити обґрунтовану систему хімічних заходів боротьби з бур'янами для кожного поля польової сівозміни та розрахувати її ефективність.

10. Встановити необхідність і доцільність застосування гербіцидів на кожному полі сівозміни.

11. Визначити оптимальний набір препаратів для кожного поля.