Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

статистикахзщ / 34.Статистика оплати праці

.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
17.6 Кб
Скачать

Оплата праці – це трудовий дохід працівника в залеж-ності від кількості та якості затраченої їм суспільно корисної праці. Оплата праці здійснюється у вигляді заробітної плати, яка включається у фонд заробітної плати.

В умовах ринкової економіки політику підприємств (ор-ганізацій, установ) у сфері оплати праці визначають такі фак-тори: фінансове положення підприємства; ступінь державного регулювання оплати праці; рівень вартості життя; рівень заробі-тної плати, яку виплачують конкуренти за такий же обсяг вико-наної роботи.

Завданнями статистики оплати праці є: вивчення рівня, складу і динаміки фонду заробітної плати; визначення ефектив-ності різних форм і систем оплати праці; розрахунок середнього рівня та динаміки заробітної плати; вивчення номінальної та реальної заробітної плати; характеристика індексу інфляції – співвідношень між зміною номінальної заробітної плати та цін на споживчі товари; оцінка факторів, що формують рівень середньої заробітної плати.

В сучасних ринкових умовах розрізняють такі форми оплати праці:

• погодинну оплату праці;

• відрядну заробітну плату;

• комісійну оплату праці;

• заохочувальні та компенсаційні виплати. При погодинної оплаті праці виплати проводяться на

основі тарифного окладу або фактично відпрацьованого часу.

Якщо мірою виконаної праці виступає не робочий час, а кількість виробленої продукції, то використовують відрядну фо-рму оплати праці.

Форма заробітної плати через систему заохочувальних та компенсаційних виплат полягає в тому, що вона стимулює покращення виробничого процесу за рахунок підвищення мора-льного та матеріального рівня працівників.