Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
История книга 1.doc
Скачиваний:
258
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
5.76 Mб
Скачать

Лекція 1. Вступ

Предмет історії функції Структура історичних знань, періодизація

1. Предмет історії, функції

Шкільні підручники з історії, з якими вам досі доводилось пра­цювати, у більшості своїй подібні до збірників правильних відпові­дей на задачі. Насправді ж, в історії, як і в інших науках, не­розв'язаних проблем не менше, ніж вирішених. Тому у посібнику, який ви тримаєте у руках, автори намагались подати матеріал не як суцільний тріумф історичної науки, а як пошуки відповідей на існу­ючі виклики. Показати, що є різні варіанти вирішення поставлених задач: найімовірніші версії, малоймовірні або не до кінця обґрунто­вані, а також такі, що не мають на сьогоднішній день задовільного розв'язку.

Термін «історія» грецького походження і в перекладі означає «розповідь про те, що було». Нині під історією розуміють:

а) процес розвитку суспільства або природи від початків і досьогодні;

б) науку як систему знань про минулий людський досвід.

Саме у цьому, другому значенні, ми переважно вживатимемо цей термін.

Об'єктом вивчення історії є реальні історичні події. їхня особ­ливість полягає у тому, що вони вже минули, але лишили за собою «сліди» - історичні джерела (першоджерела). Досліджуючи першо­джерела, ми намагаємось відновити хід подій та явищ, виявити при-чинно-наслідкові зв'язки та певні закономірності у їхньому перебігу.

Історія відтворюється за допомогою аналізу джерел. При цьому слід мати на увазі, що джерела не є повними, а їх збереження - нері­дко справа випадку. З іншого боку, історичні джерела, насамперед писемні, є суб'єктивними. Тому, щоб одержати збалансовану і точну картину минулого, історик повинен залучати усі наявні джерела ін­формації, вміти їх аналізувати і систематизувати, розмежовувати факти від припущень та оцінок.

Оскільки з'являються нові факти (в результаті археологічних досліджень, роботи в архівах та з іншими видами джерел), історичні знання не є назавжди визначеними і застиглими. Історія - динамічна наука.

На відміну від вченого-природознавця, історик не може поста­вити експеримент. Історичне дослідження полягає у виявленні та описанні фактів, їх інтерпретації та поясненні через мотивацію, че­рез інтуїцію, через причинно-наслідкові зв'язки. Оскільки джерела інтерпретуються людьми, а люди відрізняються між собою своїм походженням, національністю, віросповіданням, освітою тощо, то існують різні погляди на оцінку явища чи проблеми.

Історичні знання творяться вченими-істориками шляхом встано­влення достовірності, тлумачення та реконструкції різноманітних вцілілих і збережених «слідів» минулого, які називаються історич­ними джерелами.

Ланцюжок виникнення історичних знань виглядає таким чином: реальна історична подія - її відображення в історичних джерелах -наукове знання.

Історичні

Історичні джерела (сліди

Історичні

події,

».

людської діяльності):

р.

знання

явища

речові, писемні, зображальні

Предметом (тобто, тим, на що спрямована пізнавальна діяль­ність) історії України є виникнення і розвиток людського суспільст­ва та зміни його форм на українських землях від найдавніших часів до сучасності. Предмет історії України включає:

- історію території, тобто коли які племена та народи її насе­ляли;

  • історію титульного етносу, або, іншими словами, історію тієї частини населення країни, національність якої визначає офі­ційну назву нашої держави (появу предків українців на тери­торії нинішньої України та процес формування української нації);

  • історію державотворення (коли і які переддержавні, ранпьо-державні та державні утворення тут існували).

Предметом історії України є також матеріальна і духовна куль­тура: господарський розвиток, релігія, освіта, наука, правові відно­сини, мораль, мистецтво, звичаї і побут; роль і значення окремих державних, релігійних, культурних діячів. Історія вивчає не лише етнос, державу, діяльність політичних і духовних лідерів, але й істо­рію звичайної, пересічної людини. Намагається з'ясувати умови життя, побуту, духовний світ окремої людини та менших чи більших вікоих, станових, професійних груп людей.

Історичні знання мають певні функції:

  • науково-пізнавальну - пізнання процесу розвитку суспільст­ва, теоретичного узагальнення історичних фактів і подій, ви­явлення головних тенденцій суспільного розвитку;

  • прогнозуючу - історія виявляє основні закономірності розви­тку суспільства і тим самим допомагає осмислювати й об­ґрунтовувати політичний курс держави, окремих партій чи політичних лідерів. Знання історії допомагає визначенню найкращого варіанта взаємодії держави і суспільства, керів­ників і народних мас;

  • суспільно-політичну - історія визначає формування наукової свідомості, місце людини у плині часу від минулого через сучасне до майбутнього. Знання спільного минулого та усві­домлення своєї причетності до нього є одним із факторів творення нації;

  • виховну - знання з історії не лише знайомлять із минулим, але й наповнюють конкретним змістом такі поняття, як пат­ріотизм, честь, громадянський обов'язок, гуманізм, права людини, толерантне ставлення до інакомислячих, повага до інших націй та релігій.

Таким чином, історичні знання впливають на формування осо­бистості та загальнолюдської моралі.