Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
История книга 1.doc
Скачиваний:
254
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
5.76 Mб
Скачать

1. Київське і Переяславське князівства: політичне становище, суспільно-економічний розвиток

У результаті політичної роздробленості Київської Русі на тери­торії України виникло декілька земель-князівств. їхні кордони часто збігалися з межами колишніх племінних союзів полян, сіверян, дулі-бів, білих хорватів тощо.

Київське князівство розташувалося на Середньому Подніп­ров'ї. Ці землі були найбагатшими у державі. Тут літопис називає 45 міст та багато інших поселень. Серед них - Канів, Черкаси, Ов­руч, Житомир, Чорнобиль, Мозир та інші. Київ став столицею кня­зівства і, разом з тим, залишався найбільшим економічним та куль­турним центром усієї Східної Європи. Населення Києва в той час становило близько 50 тис. осіб. У місті розташувалися двори бояр і купців, великі ремісничі майстерні. Разом з тим, Київ був міцною фортецею, за мурами якої населення ховалося від наскоків ворогів.

Київ залишався також церковним і релігійним центром. Тут бу­ло багато церков і монастирів (найбільший з них- Києво-Печерський монастир). У Києві розташовувалась резиденція митро­полита - глави православної церкви на Русі.

На півдні Київське князівство межувало з землями половців-кочівників. Половці часто робили наскоки на Київську землю, гра­

бували і руйнували її. За Київ боролося багато князів, він часто пе­реходив із рук у руки. Тільки окремим князям вдавалося закріпитися тут на довший час. Так, наймолодший син Володимира Мономаха-Юрій Довгорукий, тричі захоплював Київ і кожного разу утримував владу в руках недовго. Останній раз - трохи більше двох років, але у 1157 р. він раптово помер, швидше за все, був отруєний київськими боярами.

Під час князювання у Києві Мстислава Ізяславича, князя київсь­кого і волинського, відбулася трагічна для міста подія. Суздальський князь Андрій Боголюбський вирішив відібрати у Мстислава київсь­кий престол. Він організував коаліцію з дванадцяти князів і в 1169 р. спільними силами напав на Київ. Два місяці жителі і воїни обороня­ли обложений ворогом Київ, але сили були нерівні. Андрій Бого­любський увійшов у місто, пограбував і нечувано жорстоко спусто­шив його. Довгий час Київ піднімався з руїн. Почастішали напади половців, а «стольний град» не був готовий до боротьби з ворогом.

У 1202 році Київ захопив галицько-волинський князь Роман Мстиславич, син згаданого Мстислава Ізяславича з роду Мономаха. Він намагався піднести Київ як головний центр держави. Політич­ною особливістю Київського князівства було те, що протягом усього періоду феодальної роздробленості (друга третина XII - перша по­ловина XIII ст.) тут не утвердилась жодна з гілок династії Рюрико-вичів. Київ і Київська земля залишались об'єктом зазіхань наймогу-тніших серед князів - нащадків Володимира Мономаха, які боро­лись між собою та з представниками чернігівських Ольговичів.

Переяславське князівство складалося із земель, розташованих на лівому березі Дніпра. Ці землі здавна перебували у політичній за­лежності від Києва, а князь переяславський був чимось на зразок принца Уельського - наступника правителя, князя Київського. На території князівства відомі близько 25 міст. Землі південного Пере­яславського князівства були досить багатими. Тут розвивалось зем­леробство, різні ремесла і промисли. Це князівство на сході і півдні межувало з Половецькими степами. Через те жителі князівства по­винні були боронитися від частих нападів кочівників. З цією метою вздовж кордонів населення будувало земляні вали і укріплені фор­теці. Князі Переяславського князівства брали активну участь у по­ходах проти половців. Після монголо-татарської навали Переяслав­ське князівство перестало існувати.