Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
История книга 1.doc
Скачиваний:
254
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
5.76 Mб
Скачать

1) Первісна доба (від появи людини на Землі до V ст. Н. Е.);

2) середньовіччя (VI - XV ст.);

  1. формування індустріального суспільства (XVI - перша поло­вина XIX ст.);

  2. індустріальне та постіндустріальне суспільство (друга поло­вина XIX по XXI ст.).

Враховуючи досягнення економічної історії та інших галузей іс­торичної науки, автори «Енциклопедії історії України» (Київ, 2005. - Т. 3) наводять таку періодизацію європейської історії:

  1. Античність: близько І тис. до н. е. (зародження грецьких по­лісів) - середина І тис. н. е. (падіння Західної Римської імперії);

  2. Середньовіччя: межа V - VI ст. - близько 1500 р. (станов­лення територіальних національних держав);

  3. ранній Новий час: близько 1500 р. - близько 1800 р. (станов­лення модерного індустріального та політичного суспільства);

  4. Новий час: близько 1800 р. - 1914-1918 рр. (Перша світова війна);

5) Новітня епоха: XX століття.

Роботу над сучасною періодизацією історії України розпочав видатний вітчизняний історик Михайло Грушевський на рубежі ХІХ-ХХ ст. Будучи представником народницької течії в українській історіографії, він вважав першочерговим завданням дослідника ви­вчати історію колективної особистості - народу, української нації. Виходячи із цих засад, М. Грушевський запропонував таку періоди­зацію. Перший період включав у себе історію від появи людини до заснування Київської держави. Другий період - княжа доба - охоп­лював часи від заснування Києва, згодом Київську Русь і Галицько-Волинську державу. Третій період - Литовсько-польська доба -включав події від початку XIV ст. до кінця XVI ст. Наступні пері­оди: Козацька доба; Упадок козаччини і українського життя; Украї­нське відродження.

У першій половині XX ст. народницька школа поступається провідними позиціями державницькому напряму в українській істо­ріографії, який в основу історичного процесу поклав вивчення укра­їнської державності.

Схема періодизації, що спиралася на державницьке бачення іс­торії України, виразно представлена у двотомній «Історії України» Наталії Полонської-Василенко, вперше виданої у 1972-1976 рр. у Мюнхені (Німеччина).

Авторка, як і інші історики державницької школи, робить наго­лос на вивченні політичної історії України. Відповідно звучать і на­зви періодів:

Українська держава X - XIV ст.;

Велике Литовсько-Руське князівство;

Українська держава XVII ст. Політичний лад України-Гетьманщини;

Українська самостійна держава (поч. XX ст.).

Видатний український вчений - історик та філософ - Іван Ли-сяк-Рудницький, який проживав за межами України, запропонував скоординувати періодизацію української історії з традиційною - ве­ликими європейськими епохами: Античною, Середньовіччям і Но­вим часом (модерною історією). Епоха Середньовіччя в Україні да­тується ним від часів Київської Русі до Люблінської унії (середина XVI ст.). А епоха Ранньомодерної історії - до кінця XVIII ст.

За час, що минув після падіння комуністичного режиму, в Укра­їні ще не створено єдиної аргументованої і загальноприйнятої схеми періодизації вітчизняної історії. Не сталося і повного заперечення марксистського формаційного еволюціонізму. Історики у більшості випадків лише вдосконалювали або доповнювали старі схеми пері­одизації. Так, для прикладу, нині діюча нова програма з історії Укра­їни для 12-річної загальноосвітньої школи пропонує наступну пері­одизацію: Первісні часи; Давні слов'яни; Київська Русь; Галицько-Волинська держава; Українські землі у складі Великого князівства Литовського та інших держав; Національно-визвольна війна україн­ського народу середини XVII ст.; Відродження української держави; Українські землі у складі Російської та Австрійської імперій; Новіт­ня історія України (з початку XX ст.). Як бачимо, її автори спробу­вали поєднати різні підходи до періодизації вітчизняної історії.

У сучасних шкільних підручниках давня і середньовічна історія України поділена на:

I. Давню історію України (історія території) - від появи на зем-лях України первісної людини до заселення цих земель слов'янами уVI-VII ст. н. е.

II. Середньовіччя: від VI - VII ст. - до кінця XV ст.Тобто використана загальноєвропейська періодизація.