Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
История книга 1.doc
Скачиваний:
254
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
5.76 Mб
Скачать

2. Причини польсько-литовського зближення уХМст. Кревська унія

14 серпня 1385 р. у м. Крево (Литва) між Польським королівст­вом та Великим князівством Литовським була укладена персональна династична унія. Кревська унія передбачала об'єднання Польщі і Литви в єдину державу внаслідок шлюбу польської королеви Ядвиґи і литовського князя Ягайла. За умовою унії Ягайло ставав польським королем, одночасно залишаючись Великим князем Литовським. По­казово, що польська сторона - на відміну від литовської - сприймала унію як приєднання Литви до Польщі. Литва зберігала незалежність, але зазнавала всередині країни значно посиленого польського впли­ву. Виконуючи умови унії, в 1385 р. Ягайло разом з усіма підданими прийняв католицизм, змінивши своє ім'я на Владислав. Від Ягайла-Яґелла-Владислава започатковано нову династію польських королів - Яґеллони.

Основною метою унії з боку Польщі і Литви було об'єднання сил двох держав для боротьби проти агресії Тевтонського ордену. Зовнішня загроза тевтонців залишала актуальною Кревську унію аж доти, поки знесилена Пруссія не визнала протекцію польського ко­роля (1466). Окрім того Польща мала намір оволодіти частиною українських земель, що перебували у складі Великого князівства Литовського.

Безпосередньою причиною унії був пошук поляками претенден­та для відновлення своєї занепалої династії, яким до того ж можна було маніпулювати (Ядвиґа була дочкою Людовика Угорського з Анжуйської династії). Литовський князь Ягайло для того підходив краще, ніж інші правителі. Це, між іншим, проявилося в його згоді на прийняття Литвою католицької релігії.

Таким чином, наслідком Кревської унії стало зростання впли­вів польської шляхти в Україні. Литовсько-руська знать вбачала в цій унії загрозу зростання впливів польської шляхти і навіть небез­пеку для державної незалежності Великого князівства Литовського.

Проти Кревської унії виступила литовсько-українська опозиція на чолі з князем Витовтом, яка підняла повстання. Наслідком цієї боротьби стала Острозька угода 1392 р., згідно з якою Витовт Кей-стутович (1392-1430) був визнаний польським королем Яґайлом як довічний правитель Великого Литовського князівства. Угода в Ост­розі фактично заперечувала умови Кревської унії. Таким чином, ли­товсько-українська знать домоглася збереження Великого князівства Литовського як окремої незалежної держави. Знову Великий князь литовський був обраний окремо. Ягайло залишився польським коро­лем.

3. Городельська унія та її значення для України

Новому зближенню Литви і Польщі сприяло їх тривале проти­стояння Тевтонському ордену німецьких лицарів. Вони вели з тев­тонцями збройну боротьбу, яка переросла у т. зв. Велику війну (1409-1411 рр.). Не меншу небезпеку для Великого князівства Ли­товського складала Московська держава. Саме ці зовнішньополітич­ні обставини й привели до чергового зближення між Великим кня­зівством Литовським і Польським королівством.

Як наслідок цього зближення 2.10.1413 р. у м. Городлі на р. За­хідний Буг між польським королем Владиславом II Ягайлом та Ве­ликим князем литовським Витовтом укладена нова унія. Городель­ська унія, заперечуючи положення попередньої Кревської унії 1385 р., підтверджувала існування Великого князівства Литовського як окремої незалежної держави. Разом з тим, Литва визнавала полі­тичну зверхність польського короля, який мав стати великим князем литовським після смерті Витовта.

Городельська унія передбачала також проведення ряду заходів, спрямованих на уніфікацію систем органів державного управління обох країн, зрівняння прав шляхти католицького віросповідання Ко­ролівства польського та Великого князівства Литовського. Отже, на початку XV ст. ідея зближення Литви і Польщі вже не знаходила та­кого гострого протистояння з боку литовської і руської знаті. Навпа­ки, отримавши станові привілеї, шляхта поступово займає чільне мі­сце в суспільстві, порівняно із відживаючим себе боярством. Взір­цем для прискорення таких соціальних змін у Великому князівстві Литовському була Польща.

Головним результатом Городельської унії було зміцнення союзу Литви та Польщі у війнах з Тевтонським орденом. Не зважаючи на підтвердження незалежного статусу Великого князівства Литовсько­го, ця унія наблизила державну систему Литви до Польщі (напри­клад, запровадження свого сейму). А це, в свою чергу, сприяло по­дальшому зближенню обох країн.