Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
История Украинской Культуры.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
704.26 Кб
Скачать

Реферат

Історія української культури

Підготував:

Студент: 1ЕМ тв.

Тимофієв Анатолій Анатолійович

  1. Походження прізвища Тимофієв

Етимологія прізвища Тимофієв, що належить до найдавнішого типу споконвічно російських прізвищ, сходить до імені власного.

В основу прізвища Тимофієв лягло церковне ім'я Тимофій. Канонічні імена містилися в церковному календарі - святцях. Канонічні імена стали активною базою для створення прізвищ.

Прізвище Тимофієв сходить до канонічного чоловічому імені Тимофій (др.-греч. Timotheos - «почитає бога»). Це ім'я у росіян в минулому було дуже популярним, однак тепер майже не вживається. Прізвище Тимофієв досить частотна і входить в сотню найбільш поширених російських прізвищ.

Відзначимо, що прізвища, утворені від повної форми імені, мала в основному соціальна верхівка, знати, або сім'ї, які користувалися в даній місцевості великим авторитетом, представників яких сусіди шанобливо звали повним ім'ям, на відміну від інших станів, що кликав, як правило, зменшувальними, похідними, повсякденними іменами.

Інтенсивне впровадження прізвищ на Русі XV -XVII ст. було пов'язано із зміцненням нового соціального шару , що стає правлячим , - поміщицького . Більшість дворянських прізвищ спочатку були присвійними прикметником з суфіксами - ов / -їв ,-ин , що вказують на ім'я глави сімейства . В результаті , нащадок людини, що володіє ім'ям Тимофій , з часом отримав прізвище Тимофієв.

Прізвище Тимофієв здавна широко поширена , проте єдиного початку , що об'єднує всі різні роди Тимофієва , немає. В історичних документах ( наприклад , «Акти смутного часу» , «Книги розрядні » , « Палацові розряди » ) згадуються багато Тимофієви - дяки , піддячі , служиві люди, що жили в XV- XVI століттях. Зустрічаються Тимофієви і в « Історії російського флоту » : серед них , зокрема , є Володимир і Яків , посланий Петром I в 1717 році в Голландію « в числі посадських дітей » на навчання . А Микола Володимирович розповідав про одного зі своїх прапра ... дідів з боку батька , який навчався в Голландії за наказом Петра .

На сьогоднішній день документально достовірно вважати родоначальником Тимофієва з Тимофія Никифоровича Тимофієва . З дворянського справи його сина Тимофія Никифоровича , Віктора Тимофійовича , відомо , що право на особисте дворянство Тимофій Никифорович отримав в 1805 році по чину 8 -го класу з занесенням в 3- ю часть дворянської родоводу книги Петербурзької губернії.

У той час дворянство в Росії вже поділялося на спадкове і особисте . Придбати дворянство можна було не тільки в спадщину , але і найвищим пожалуванням , а також заслуживши його чинами і орденами. Виходець з будь-якого стану , дослужився , згідно введеної Петром I « Табелі про ранги» , до чину 8 -го класу на цивільній службі або до першого обер- офіцерського чину , міг претендувати на дворянське гідність. Тимофій Никифорович Тимофієв був занесений в 3 -у частину родоводу дворянської книги як отримав дворянство по чину.

  1. Вірш Т.Г.Шевченко «Мені 13 минало»

Мені тринадцятий минало.

Я пас ягнята за селом.

Чи то так сонечко сіяло,

Чи так мені чого було?

Мені так любо, любо стало,

Неначе в Бога......

Уже прокликали до паю,

А я собі у бур’яні

Молюся Богу... І не знаю,

Чого маленькому мені

Тойді так приязно молилось,

Чого так весело було.

Господнє небо, і село,

Ягня, здається, веселилось!

І сонце гріло, не пекло!

Та недовго сонце гріло,

Недовго молилось...

Запекло, почервоніло

І рай запалило.

Мов прокинувся, дивлюся:

Село почорніло,

Боже небо голубеє

І те помарніло.

Поглянув я на ягнята —

Не мої ягнята!

Обернувся я на хати —

Нема в мене хати!

Не дав мені Бог нічого!..

І хлинули сльози,

Тяжкі сльози!.. А дівчина

При самій дорозі

Недалеко коло мене

Плоскінь вибирала,

Та й почула, що я плачу. /37/

Прийшла, привітала,

Утирала мої сльози

І поцілувала...

Неначе сонце засіяло,

Неначе все на світі стало

Моє... лани, гаї, сади!..

І ми, жартуючи, погнали

Чужі ягнята до води.

Бридня!.. А й досі, як згадаю,

То серце плаче та болить,

Чому Господь не дав дожить

Малого віку у тім раю.

Умер би, орючи на ниві,

Нічого б на світі не знав.

Не був би в світі юродивим.

Людей і [Бога] не прокляв!

  1. Українські казки