Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
47Маркетингов_досл_дженняМВК_КР_ д14МГ.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
133.63 Кб
Скачать

14

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ імені АЛЬФРЕДА НОБЕЛЯ

КАФЕДРА МАРКЕТИНГУ

Методичні вказівки

щодо виконання курсової роботи

з дисципліни

"Маркетингові дослідження"

напрям підготовки 6.030507 – “Маркетинг”

Затверджено на засіданні кафедри

Протокол № 1 від 29.08.2014 р.

Дніпропетровськ

2014

Методичні вказівки щодо виконання курсової роботи з дисципліни “Маркетингові дослідження” / В.А. Полторак, О.Ю. Красовська. – Д.: Вид-во Дніпропетровський університет імені Альфреда Нобеля, 2014. – 14 с.

Укладачі: В.А. Полторак, д.ф.н., професор,

О.Ю. Красовська, к.е.н., доцент.

Затверджено на засіданні кафедри.

Протокол № 1 від 29.08.2014р.

Відповідальний за випуск: І. В. Тараненко, к.е.н., доцент, зав. кафедри маркетингу.

З М І С Т

1. Мета та основні завдання курсової роботи

3

2. Обсяг та структура курсової роботи

3

3. Оформлення курсової роботи

5

4. Основні етапи підготовки курсової роботи, відповідні рекомендації для студентів

7

5. Строки виконання курсової роботи

8

6. Захист та порядок оцінювання курсової роботи

8

7. Тематика курсових робіт

9

Додатки

11

1. Мета та основні завдання курсової роботи

Незалежно від сфери діяльності компанії, особливостей продукції, кількості співробітників та обсягів товарообігу прийняття управлінських рішень базується на даних про ринок. Маркетингові дослідження варто розглядати як фундамент ринкової економіки, оскільки в процесі дослідження підприємець в змозі отримати відповіді на основні питання: що виробляти, для кого виробляти, де і за якою ціною пропонувати свій товар потенційному споживачеві. Саме тому практичні аспекти проведення маркетингових досліджень набувають особливого значення.

Курсова робота з дисципліни "Маркетингові дослідження" є складовою частиною підготовки бакалаврів за фахом “Маркетинг”.

Мета курсової роботи – закріплення знань студентів, отриманих на лекціях, практичних заняттях і в процесі самопідготовки, придбання навичок вирішення практичних задач при організації та проведенні маркетингового дослідження.

Специфікою курсової роботи з дисципліни «Маркетингові дослідження» є наступне: з різних причин студент, навіть заочної форми навчання не завжди може самостійно провести маркетингове дослідження (хоча це бажано, особливо при проходженні студентами денної форми навчання виробничої практики у вересні в процесі навчання на четвертому курсі). Тому виконання курсової роботи за будь-якою темою (див. нижче) може бути реалізовано у двох формах:

а) на основі самостійно проведеного маркетингового дослідження або використанні матеріалів дослідження, що було здійснене на підприємстві і в проведенні якого студент брав участь;

б) на основі самостійного аналізу обраної проблеми, що безпосередньо стосується місця праці (для заочників), чи місця проходження практики (для студентів денної форми навчання) у вигляді розгорнутого проекту проведення дослідження та виконанні дослідження на основі вторинної інформації.

В обох випадках робота йде по аналогічному плану (див. нижче), але проведення власного дослідження бажано, оскільки передбачає, з одного боку, більш високу оцінку виконаної роботи; з іншого – можливість використати здобуті результати дослідження при підготовці дипломної роботи.

Виконання курсової роботи має сприяти глибшому опануванню студентами дисципліни "Маркетингові дослідження", що зобов'язує їх ґрунтовно вивчити спеціальні наукові видання, у яких розглядаються окремі аспекти використання методів та технологій дослідження в умовах ринкової діяльності фірми.

Під час виконання курсової роботи студент повинен самостійно знайти та опрацювати навчальну та спеціальну літературу з обраної теми, здійснити відповідну обробку та аналіз статистичних даних, показати вміння застосовувати різні методи дослідження щодо поліпшення діяльності фірми, яка організовує свою діяльність на засадах маркетингового підходу.

2. Обсяг та структура курсової роботи

Зміст роботи має відповідати питанням теми і викладатись у послідовності, поданій в п.4 цих методичних вказівок.

Загальний обсяг курсової роботи повинен складати 30-40 сторінок (формат А4) печатного тексту. Кожна робота повинна мати наступні структурні елементи:

  • титульний лист (Додаток А);

  • зміст (Додаток Б);

  • вступ;

  • теоретична частина,

  • аналітична частина,

  • проектна або практична частина з викладання результатів дослідження;

  • висновки;

  • додатки;

  • список використаних джерел.

Вступ. У вступі обґрунтовується актуальність теми курсової роботи, визначається її мета, завдання, об’єкт та методи дослідження і джерела інформації.

Перший розділ (теоретична частина роботи) повинна виконуватися на основі вивчення літературних джерел щодо обраної теми курсової роботи. Джерелами потрібної інформації можуть бути підручники, начальні посібники, періодичні видання, монографії, статистичні довідники, нормативно-правові матеріали, Інтернет тощо. Обсяг першого розділу повинен складати не більше 15 друкованих сторінок.

В другому розділі (аналітичній частині) курсової роботи студент повинен продемонструвати володіння навичками аналізу об’єкта дослідження, виявлення дослідницьких проблем. Виконання аналітичної частини передбачає збирання, обробку та аналіз інформації щодо об‘єкту дослідження (конкретного підприємства). В другому розділі курсової роботи необхідно ретельно вивчити діяльність підприємства (історичні етапи розвитку, основні напрямки діяльності, організаційну структуру, розподіл маркетингових функцій в системі управління підприємством, основні показники господарської діяльності, динаміку та аналіз ринку, на якому працює компанія) та виявити найбільш вагомі проблеми, які стоять перед фірмою; відібрати найбільш серйозну з них (чи ту, що студент хоче досліджувати), обґрунтувати значення її дослідження для підприємства. Обсяг розділу – 10-12 сторінок.

Третій розділ роботи (проектна частина) спрямований на розробку та проведення маркетингового дослідження для вирішення проблем, які було визначено при аналізі об‘єкту дослідження. В третьому розділі курсової роботи студент повинен розробити проект маркетингового дослідження. Структура проекту дослідження наступна:

  1. Інформаційні потреби.

  2. Програма дослідження (проблема, гіпотези).

  3. Генеральна сукупність і вибірка.

  4. Інструментарій (короткий опис).

  5. Система збору інформації.

  6. Методи опрацювання даних.

  7. Звіт (оформлення результатів дослідження).

  8. Потреби і ресурси для проведення дослідження.

  9. Графік проведення дослідження і кошторис.

Ті студенти, що виконують курсові роботи, які базуються на реальному матеріалі проведеного дослідження, включають до нього:

  • опис організації проведеного дослідження (реальні показники за часом проведення, вибіркою тощо);

  • зразки анкет, бланків інтерв’ю, спостереження тощо (у додатках);

  • короткий аналіз (із таблицями, рисунками) результатів проведеного дослідження.

Ті студенти, що виконують роботу, яка є проектом можливого дослідження, у третьому розділі курсової роботи пропонують розгорнуті тексти документів, з використанням яких може бути таке дослідження проведене: зразки анкет, бланків інтерв’ю та спостереження, програм контент-аналізу документів тощо. Обсяг розділу – 10-15 сторінок.

Висновки. Основні результати теоретичної, аналітичної і проектної частин курсової роботи та можливість практичного використання одержаних результатів повинні бути описані у висновках.

Додатки. У додатки може бути винесений допоміжний фактичний, ілюстративний, розрахунковий матеріал, схеми, діаграми, графіки, матеріали, що висвітлюють діяльність підприємства та специфіку його продукції.

Список використаних джерел. У кінці роботи наводиться повний список використаних джерел. Його необхідно складати у певному порядку: спочатку вказуються законодавчі та нормативні акти (закони, укази тощо) з відповідних господарських питань, статистичні довідники, загальна та спеціальна література за алфавітом.