Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
23Цив.правоМВК_КР_ЗС_11ПЗ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
83.97 Кб
Скачать

10

Дніпропетровський університет імені Альфреда Нобеля

Кафедра права

Методичні вказівки

студентам заочної форми навчання

щодо виконання курсової роботи

«Цивільне право України»

галузь знань 0304 – «Право»

напряму підготовки 6.030402 – «Правознавство»

Затверджено на засіданні кафедри

Протокол № 1 від 7 вересня 2011 р.

Дніпропетровськ

2011

Методичні вказівки щодо виконання курсової роботи з дисципліни “Цивільне право” / О.В. Пушкіна. – Дніпропетровськ: ДУЕП ім. А.Нобеля, 2011. – 10 с.

Укладач: О.В. Пушкіна, доктор юр. наук, канд. іст. наук., доцент.

Відповідальний за випуск: О.В. Пушкіна, канд. іст. наук, док. юр. наук, доцент, зав. кафедри права.

З М І С Т

1. Методичні вказівки щодо написання курсової роботи................................3

2. Вимоги до оформлення курсової роботи.......................................................4

3. Тематика курсових робіт ................................................................................5

4. Література........................................................................................................6

1. Методичні вказівки щодо написання курсової роботи

Мета курсової роботи - допомогти студентам глибше засвоїти найбільш важливі питання цивільного права, перевірити їх уміння самостійно викладати теоретичні положення, працювати з літературою, нормативним матеріалом, вирішувати конкретні правові задачі, правильно застосовувати і тлумачити чинне законодавство.

Вибір теми курсової роботи здійснюється залежно від останньої цифри номера залікової книжки (остання цифра номера залікової книжки відповідає номеру теми). Тема курсової роботи узгоджується кожним студентом з керівником курсової роботи індивідуально.

Перш ніж приступити до написання курсової роботи, необхідно уважно ознайомитися з методичними вказівками, вивчити відповідні розділи в підручниках необхідну спеціальну літературу, чинне законодавство з цього питання і практикою його застосування.

Найбільш поширеною помилкою при написанні курсових робіт є механічне переписування тексту з учбової, спеціальної або довідкової літератури. Студенти мають з'ясувати суть проблем, що досліджуються в курсовій роботі, і потім самостійно викласти їх.

Курсова робота обов'язково повинна мати план. У тексті курсової роботи зміст кожного із розділів повинен бути чітко відокремленим і мати таку назву, як у плані. Назва і зміст окремих питань курсової роботи, а також їхнє співвідношення визначаються з урахуванням теми роботи.

Вступ. Слід розкрити актуальність та значення обраної теми, мету написання курсової роботи (1-3 сторінки).

І розділ. Розкриваючи теоретичні питання, студент повинен прагнути до максимально повного і чіткого викладу всіх проблем, що досліджуються. При цьому важливо показати діалектику їх розвитку, можливі відмінності в трактуванні положень, що досліджуються, дати порівняльний аналіз питань, які висвітлюються у відповідних розділах різних підручників і в спеціальній літературі (7-10 ст.).

В ІІ - ІІІ розділах проводиться аналіз правових норм, що досліджуються. Необхідно в обов'язковому порядку давати точні і конкретні посилання на відповідні акти: вказати, ким і коли вони прийняті, де опубліковані, відповідні статті (пункти, підпункти та ін.). При цьому необхідно звертатися до самих правових норм, а не викладати їх зміст за учбовою, довідковою або популярною літературою. Використовуючи коментар законодавства, необхідно відрізняти текст коментарю від тексту самого закону. Всі приклади, що наводяться з практики, повинні бути органічно пов'язані із змістом питань, які досліджуються в роботі, і супроводжуватися посланням на джерело.

У висновку автор курсової роботи підводить підсумки, які випливають із змісту роботи, обґрунтовує свої теоретичні висновки, висловлює пропозиції стосовно вдосконалення діючого законодавства, практики його застосування тощо. Після висновку наводиться список літератури і матеріалів, на які автор робив посилання в тексті роботи (закони, підзаконні нормативні акти, монографічна література, статті в періодиці).

Робота повинна бути грамотно та акуратно оформлена. Роботи, виконані з порушенням вказаного порядку, до захисту не допускається.