Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Задачи Воронко.doc
Скачиваний:
100
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
507.9 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Дніпропетровський Університет Економіки та Права ім. А.Нобеля.

В. С. Воронко

Задачи з дисципліни

"ЕКОЛОГІЧНЕ ПРАВО УКРАЇНИ"

( для студентів денної форми навчання напрямку

"правознавство" )

Дніпропетровськ – ДУЄП ім. А.Нобеля – 2011

Тема 1 Право власності на природні ресурси та комплекси

Задача № 1:

Фермер Петренко, у власність якому разом із земельною ділянкою був переданий ставок (площею 2 га), заборонив водопій худоби та купання в ньому, мотивуючи це тим, що власник згідно з Конституцією розпоряджається об’єктом власності на свій розсуд.

  • Вирішіть справу.

Задача № 2:

На території заповідника був затриманий гр. Червоний, який на приватному автомобілі віз горіхові дрова, заготовлені для приготування м’ясних страв (шашликів). Крім того працівник ДАІ виявив у автомобілі 2 мішки піску та 1 мішок глини, які гр. Червоний планував використати як будівельний матеріал при спорудженні стаціонарного мангалу. Свої дії гр. Червоний пояснив тим, що згідно з Конституцією України власником природних ресурсів визнано український народ, а він особисто діяв від його імені.

  • Вирішіть справу.

Задача № 3:

При паюванні земель сільськогосподарського підприємства в Коростишівському районі Житомирської області 12 громадян отримали у власність земельні ділянки у межах одного масиву, де в подальшому були виявлені поклади чорного мармуру. Громадяни вирішили продати належні їм земельні ділянки комерційній структурі, яка обіцяла організувати отримання у власність громадян рівновеликих земельних ділянок у іншому місці.

  • Вирішіть справу.

Тема 2 Право природокористування.

Задача № 4

Гр. Никоненко вирішив зайнятися розведенням раків на продаж. Для цього він перегородив річку для створення заплаву. Як наслідок, річка зменшила своє русло, і частина зрошуваних земель опинилася без води. Жителі села звернулися до сільської ради за допомогою. Гр. Никоненко пояснив свої дії тим, що він може здійснювати будь-яке користування природними об’єктами в порядку загального користування.

  • Охарактеризуйте інститут загального та спеціального природокористування. Дайте правову оцінку діям гр. Никоненко.

Задача № 5

Робітники лісової охорони при огляді лісових угідь виявили земельну ділянку лісового фонду, на якій були висаджені бахчеві культури. Дерева та чагарники, що до цього росли на цій ділянці, були знищені. І згодом з’ясувалося, що «господарями» цієї ділянки є мешканці села гр. Федоров та гр. Петренко. Ці громадяни пояснили свої дії тим, що місцева рада земельних ділянок їм не надала через відсутність вільних земель.

  • Який порядок надання у користування громадянам земельних ділянок?

  • Вирішіть справу.

Задача № 6

Мисливець Федоров на території національного природного парку викопав 2 ловчі ями на шляху тварин до водопою. До них потрапили лось і дві лисиці. Живих лисиць Федоров відвіз додому, а при перевезені туші лося був зупинений єгерем. Федоро пояснив свої дії тим, що він має посвідчення мисливця. Однак лисиць він повернув неушкодженими, а вартість мяса лося був готовий відшкодувати.

  • Вирішіть справу.

Задача № 7

Спеціалізоване лісогосподарське об’єднання подало до господарського суду позов щодо компенсації шкоди, заподіяної незаконною заготівлею деревини за межами ділянки, обумовленої у лісоруб очному ордері, наданому сільськогосподарському акціонерному товариству. Крім того, товариство здійснювало самовільне сінокосіння, випасання худоби та заготівлю вторинних лісових матеріалів. Представник сільськогосподарського акціонерного товариства у суді заявив, що дії товариства відповідали отриманому дозволу на заготівлю деревини тому, що відповідно до чинного законодавства на наданій земельній ділянці лісового фонду товариство може здійснювати будь-які лісові користування.

  • Охарактеризуйте підстави та порядок виникнення, здійснення та припинення зазначених видів права лісокористування.

  • Визначте відповідальність за скоєні дії, а також висвітліть порядок відшкодування заподіяної шкоди.