Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
48Маркетингов_комунікац_МВК_ЗС_12ТК.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
100.86 Кб
Скачать

10

Дніпропетровський університет імені альфреда нобеля

КАФЕДРА МАРКЕТИНГУ

Методичні вказівки

студентам заочної форми навчання ( на базі середньої освіти) щодо вивчення дисципліни

Маркетингові комунікації

для галузі знань 0305 – «Економіка та підприємництво»,

напряму підготовки 6.030510 – «Товарознавство і торговельне підприємництво»

Затверджено на засіданні кафедри

Протокол № 6 від 26 грудня 2011 р.

Дніпропетровськ

2012

Методичні вказівки щодо вивчення дисципліни “Маркетингові комунікації” / Рижкова Г.А. – Д.: Вид-во Дніпропетровський університет імені Альфреда Нобеля, 2012 - 10 c.

Укладач: Г.А. Рижкова, доцент.

Відповідальний за випуск: І.В. Тараненко, канд. екон. наук, доц., зав. кафедрою маркетингу.

ЗМІСТ

1. Зміст програми навчальної дисципліни за змістовими модулями та темами з розкриттям їх змісту

3

2. Орієнтовний перелік питань для підсумкового контролю

8

3. Перелік рекомендованої літератури

9

1. Зміст програми навчальної дисципліни за змістовими модулями та темами з розкриттям їх змісту

Змістовий модуль 1. Методологічні основи та концептуальні підходи до маркетингових комунікацій у системі управління підприємством

Тема 1. Комунікаційна політика в системі маркетингу

Поняття, цілі та основні завдання комунікаційної політики підприємств як одного з основних елементів програми маркетингу. Взаємозв'язок та взаємодія комунікаційної політики з товарною, ціновою та збутовою політикою підприємства. Характеристика елементів системи просування та стимулювання збуту товарів та послуг

Традиційне визначення комунікації. Поняття комунікації у маркетингу. Модель процесу комунікації. Характеристика основних елементів моделі: відправник, кодування звернення, канали комунікації (засоби розповсюдження інформації), декодування звернення, одержувач (адресат), зворотна реакція, зворотний зв'язок та шуми. Проблеми "кодування-декодування" звернення у роботі з різноманітними цільовими аудиторіями. Адресати маркетингових комунікацій підприємства: співробітники підприємства, реальні та потенціальні споживачі, маркетингові посередники, постачальники, контактні аудиторії та ін. Характеристики фізичних, психологічних, та семантичних шумів, які спотворюють сприйняттю звернення.

Тема 2. Процес розробки комунікаційної програми

Процес розробки стратегії маркетингових комунікацій на під­приємстві. Постановка цілей стратегії комунікацій. Вимога до етапу розробки цілей. Зміст комунікаційних цілей: направлених на форму­вання або стимулювання попиту та на створення іміджу фірми. Вибір комунікаційної мети залежно від ступенів купівельної готовності по­тенційних покупців: не інформованість (незнання), усвідомлення, знан­ня, доброзичливе ставлення, перевага, переконання, купівля. Взаємо­зв'язок та взаємодія між цілями просування та цілями маркетингу.

Вивчення та структура цільової аудиторії. Порівняльна характеристика потенційних покупців та споживачів як елементів цільової аудиторії.

Вибір каналів комунікації. Перевага та недоліки використання особистої та неособистої комунікацій.

Розробка звернення. Моделі розробки звернень: AIDA, AIDMA, АССА, DIBARA та DAGMAR, їх порівняльна характе­ристика.

Планування використання засобів розповсюдження інформації. Вибір конкретних засобів розповсюдження інформації. Графік проведення заходів.

Розробка бюджету комунікаційної політики підприємства. Ме­тоди розрахунку величини комунікаційного бюджету: "конкурентний паритет", "приріст", "все, що можна собі дозволити", "відсоток від обся­гу продажу " та "на основі цілей та завдань підприємства". Переваги та недоліки кожного з методів. Фактори, що впливають на розмір кому­нікаційного бюджету.