Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
48_дентиф-я_та_фальсиф-я_товар_вКЛ_08ТК.doc
Скачиваний:
178
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.67 Mб
Скачать

94

Дніпропетровський університет економіки та права

Л.Д. ТИТАРЕНКО

В.А. ПАВЛОВА

ІДЕНТИФІКАЦІЯ ТА ФАЛЬСИФІКАЦІЯ

ПРОДОВОЛЬЧИХ ТОВАРІВ

Конспект лекцій

Дніпропетровськ

2008

ЗМІСТ

Вступ

3

Розділ 1. Ідентифікація товарів

4

1.1. сутність ідентифікації товарів

4

1.2. Ідентифікація і оцінка відповідності товарів

7

1.3. Види і засоби ідентифікації

11

1.4. Способи і методи ідентифікації

16

Розділ 2. Фальсифікація товарів

23

2.1. Сутність і види фальсифікації

23

2.2. Наслідки фальсифікації

39

2.3. Заходи попередження фальсифікації

40

2.4. Способи і методи виявлення фальсифікації продовольчих товарів

42

2.4.1. Зерноборошняні товари

42

2.4.2. Кондитерські товари

48

2.4.3. Плоди та овочі

77

2.4.4. Смакові товари

79

2.4.5. Харчові жири

101

2.4.6. Молоко та молочні продукти

108

2.4.7. Мясо і мясні товари

123

2.4.8. Риба та рибопродукти

138

Список літератури

148

ВСТУП

Розвиток світових торгових відносин, створення міжнародних інформаційних систем, широке впровадження обчислювальної техніки в багатьох галузях господарської діяльності, суттєва невідповідність швидкості введення інформації в ПЕОМ швидкості їхньої роботи стали підгрунтям створення нових методів автоматичної ідентифікації різних об’єктів.

Намагаючись інтегрувати свою економіку в міжнародну економічну спільноту Україна відкрила свої ринки для імпортних товарів, внаслідок чого значно зросла кількість виробників товарів і суттєво збільшилась швидкість оновлення їхнього асортименту. У звязку з цим питання контролю походження товару, захист споживачів від неякісних, фальсифікованих, а іноді явно небезпечних товарів, є надто актуальними.

Товар є обєктом товаро-грошових відносин і, явлючиє собоє зв’язуючу ланку між споживачем і виробником, формує навкруг себе різні економічні системи, що є похідними від нього, і створюють надбудову. Достатньо прибрати товар із процесу купівлі-продажу – і вся складна економічна надбудова (економіка торгівлі, менеджмент, маркетинг, фінанси й кредит, бухоблік і інша інфраструктура) стане непотрібною. Таким чином, являючись базисом товарогрошових відносин, товар і його влістивості потребують самого детального вивчення та дослідження.

Сьогодні, виходячи на вільний ринок в Україні, товар здобув нову властивість, про яку в умовах державного монополізму було не прийнято говорити. Мова йде про конкурентоспроможність товару, тобто здатність товару конкурувати серед собі подібних.

Конкуруючі між собою фірми, намагаються якомога повніше задовольнити потреби споживачів і забрати у них більше грошей. Всесвітньо відомі фірми намагаються одержати максимум грошей споживачів за свій якісний товар, але на ринку є й фірми, що шляхом обдурювання споживачів бажають одержати з покупців гроші за неякісний а іноді і фальсифікований товар.

Безконтрольне використання пестицидів, мінеральних добрив у сільському господарстві викликає накопичення токсичних речовин у сировині і харчових продуктах. Захоплення нетрадиційними добавками при виробництві продуктів харчування негативно позначається на смакових властивостях цих продуктів. Використання антибіотиків при вирощування худоби і птиці, синтетичних антиоксидантів для підвищення збереження жировмісних продуктів пов’язано з ризиком для здоров’я людини, оскільки вплив цих добавок на людський оргнізм ще недостатньо вивчений.

Тому проблема багатогранного вивчення властивостей товарів на сучасному етапі формування вільного ринку в Україні, встановлення їх натуральності, виявлення фальсифікованих товарів є занадто актуальною. Незважаючи на те, що в Україні прийнято закон „Про захист прав споживачів”, а в кожній області створені товариства споживачів, фактично індивідуальний споживач залишається один на один у протистоянні з виробниками й підприємцями різного рівня. Певну допомогу йому у цьому протистоянні йому може надати кваліфікований товарознавець, що має спеціальні знання з питань визначення якості продукції.

Сьогодні покупець має можливість вибирати товар із великого різноманіття товарів з однаковими (або близькими) функціональними властивостями, що ставить його перед іншою проблемою – як із цього різноманіття вибрати товар з оптимальними властивостями. В цих умовах товарного достатку споживачу необхідно дати якомога більше інформації, щоб він міг вірно ідентифікувати товар і вибрати саме той, який в найбільшій мірі задовольнить його потреби. У звязку з цим виникає необхідність „озброїти” як товарознавців, так і споживачів необхідними знаннями по своєчасному розпізнаванню різних підробок товарів. Особливу увагу необхідно звертати на виявлення фальсифікації продуктів харчування тому, що це призводить не тільки до різноманітних захворювань, але може закінчитися смертю людини.