Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Задачі з рішенням мікро підгот. к гос.2009.doc
Скачиваний:
138
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
563.71 Кб
Скачать

Задача 1

Побудуйте криві Енгеля для:

а) туристичних поїздок до Турції;

б) дешевого замінника кави.

Решение:

Кривые Энгеля показывают зависимость между доходом потребителя и объемом потребления им определенного товара. Форма кривой зависит от восприятия покупателем потребительских качеств данного товара. При этом товары могут попасть к одной из категорий:

  1. Престижный. Количество покупок растет вместе с увеличением дохода покупателя, причем опережающими темпами.

  2. Нормальный. Количество покупок растет при увеличении дохода покупателя, но более медленными темпами, чем доход.

  3. Некачественный. Такой товар воспринимается потребителем как не престижный, а потому при увеличении дохода покупателя он уменьшает потребление такого товара.

Следовательно, задача сводится к отнесению предложенных товаров к той или другой категории.

Туристические поездки в Турцию для большинства граждан Украины являются роскошью. Соответственно, количество таких поездок будет расти при увеличении доходов непропорционально быстро.

Дешевый заменитель кофе, наиболее вероятно, является товаром не престижным, поэтому в случае, когда он заменяет кофе, его потребление будет уменьшаться вместе с увеличением дохода покупателя.

Таким образом, можем построить кривые Энгеля для туристических поездок и для заменителя кофе:

Задача 2

У щоденному раціоні харчування Сергія завжди присутня кава та відсутній чай (він не споживає його ніколи). Якою у даному випадку буде гранична норма заміщення кави чаєм? Побудуйте схематичну криву байдужості для цього споживача.

Рішення:

Крива байдужості для певного споживача — це все ті комбінації товарів, які забезпечують однаковий рівень задоволення.

Гранична норма заміщення (субституції) — ця кількість товару У, від якого споживач відмовився б, щоб отримати ще одну одиницю товару X, залишаючись на даній кривій байдужості.

Гранична норма заміщення кави сподіваємося - MRS = ∞, оскільки крива байдужості приймає вертикальний вигляд

Задача 3 Коли батьки почали видавати студенту замість 200 грн. на тиждень 300 грн., він вдвічі частіше почав їздити маршрутним таксі. Яким законом Енгеля описується така поведінка студента, та до якої категорії товарів відносяться для нього поїздки у маршрутці?

Рішення:

Батьки почали видавати студенту замість 200 грн. на тиждень 300 грн. тобто тепер доход студента зріс на 50%, а їздити маршрутним таксі він почав в двічі частіше ніж раніше тобто на 100% більше. Враховуючі це можливо зробити висновок, що для студента поїздки у маршрутці відносяться до категорії престижного товару - товару розкоші.

Предмети розкоші це товари і послуги, споживання яких зростає швидше, ніж зростає доход споживача. Тому така поведінка студента описується другим законом Енгеля.

Другий закон Енгеля:

Споживання юридичних послуг, освіти, медичних і послуг, пов'язаних з відпочинком, має тенденцію швидкого зростання, ніж зростає доход.

Задача 4. Сторож хотів би закусювати пиво ікрою, але таке щастя йому випадає рідко через брак доходів. Натомість він змушений задовольнятися картопляними чіпсами. Побудуйте схематичні криві Енгеля для цих двох товарів. Який з цих двох товарів міг би стати для сторожа товаром Гіфена та за яких умов?

Рішення:

В розумінні сторожа ікра швидше за все буде нормальним (якісним) товаром.

(Кількість покупок ростиме при збільшенні доходу покупця, але більш повільними темпами, ніж доход).

А картопляні чіпси – неякісний товар. (Такий товар сприймається споживачем як не престижний, а тому при збільшенні доходу покупця він зменшує споживання такого товару)

Товаром Гіффена могли б стати чіпси за умови, що ефект доходу переважатиме над ефектом заміщення і товар відповідатиме наступним вимогам:

– буде неякісним в розумінні споживача;

  • буде значною частиною його витрат.

Задача 5 Еластичність попиту на транзистори за ціною дорівнює 0,5. Що відбудеться з обсягом попиту, якщо ціна на низ зменшиться на 10% і більше нічого не зміниться? Як зменшення ціни вплине на виручку продавця?

Рішення:

Еластичність попиту за цыною розраховується за формулою ,

, обсяг попиту зросте на 5 %.

Попит у даному випадку на транзистори не еластичний, тому зниження ціни призведе до зниження виручки продавця.

Тобто якщо попит нееластичний Еdp < 1, то загальна виручка продавця зміниться в тому ж напрямі, що і ціна реалізованого товару. При еластичному попиті Edp > 1 напрям зміни згаданих величин протилежні. Якщо попит Edp = 1, виручка залишається незмінною.

Відповідь: обсяг попиту зросте на 5%, а виручка продавця знизіться

Задача 6 Підприємство виробляє та реалізує товар, який має багато замінників і займає значну долю у витратах споживачів. До чого приведе збільшення ціни на цей товар? Відповідь зв'яжіть з виручкою підприємства.

Рішення:

Цінова еластичність попиту залежить від наступних чинників:

- наявність товарів-субститутів (чим більше існує товарів, здатних ефективно замінити один одного, тим активніше реагує попит на зміну ціни на них);

- час пристосування до зміни цін. В короткостроковому періоді попит менш еластичний, ніж в довгостроковому, оскільки для пошуку товарів - субститутов і зміни структури споживання необхідно час.

- частина споживаного бюджету, яка використовується на продукт. Тут залежність зворотна: чим більше частка, тим менше еластичність і навпаки.

Якщо попит нееластичний Еdp < 1, то загальна виручка продавця зміниться в тому ж напрямі, що і ціна реалізовуваного товару. При еластичному попиті Edp > 1 напрям зміни згаданих величин протилежні. Якщо попит Edp = 1, виручка залишається колишньою, при Edp = 0 (попит абсолютно нееластичний) збільшення або зменшення доходу буде пряме пропорційним зміні ціни.

За умов задачі підприємство реалізує товар, який має багато замінників і займає значну частку у витратах покупця. Обидва чинники впливають на попит в протиставлених напрямах: наявність великої кількості замінників робить попит на товар більш еластичним, а то, що даний товар займає значну частку в бюджеті споживача сприяє ослабленню еластичності.

Але все-таки перший чинник робить більш сильний вплив і попит на товар фірми буде еластичним, тому підвищення ціни на товар приведе до тому, що загальна виручка продавця знизиться.

Задача 7

Припустимо, що засуха зменшила пропозицію пшениці, яка є основним компонентом у виробництві хліба. З умов, що картопля – є його замінником, поясніть (використовуючи графіки попиту та пропозиції) наслідки засухи для:

а) ціни на пшеницю;

б) попиту та пропозиції хліба;

в) попиту на картоплю.

Задача 8

Попит населення на картоплю описується наступними показниками еластичності: ; , де – еластичність попиту за ціною, – еластичність попиту за доходом. У наступному році загальний рівень цін не зміниться, доходи населення збільшилися на 4%, а ціна картоплі збільшиться на 5%. Розрахуйте, на скільки відсотків зміниться попит.

Рішення:

- попит знизився на 3% (під впливом зростання ціни на 5%)

- попит виріс на 3,2% (за рахунок зростання доходу населення на 4%)

Відповідь: Попит збільшиться на 0,2% під впливом зростання загального рівня цін та доходів населення.

Задача 9

Припустимо, що у 2006 році у країні Альфії відбулося зростання реальних доходів населення порівняно з минулим роком на 2%. Враховуючи, що еластичність попиту за доходом на спортивні тренажери в Альфі дорівнює 3. Визначте, на скільки відсотків зменшився або збільшився попит на цей товар у країні в 2006 році.

Рішення:

Відповідь: Попит збільшиться на 6%

Задача 10

Припустимо, що на центральному ринку міста у суботу реалізували 900 кг яловичини за ціною 20 грн. за кілограм. У неділю ціни знизились до 17 грн. і на ринку було реалізовано 1100 кг. Визначаєте, якою у даному випадку була еластичність попиту за ціною на яловичину.

Рішення:

Q1 = 900 кг

P1 = 20 грн.

Q2 = 1100 кг

P2 = 17 грн.

Відповідь: тому попит в даному випадку буде еластичним

Задача 11

Попит на товар задається функцію Qd = 12 - p , а пропозиція Qs = 3p - 4, де Qd та Qs – обсяги попиту і пропозиції відповідно, P тис.од., – ціна одиниці товару, грн. Яка ціна встановиться на ринку цього товару після того, як держава зобов’яже виробника платити податки у розмірі 1 грн. за кожну продану одиницю продукції?

Рішення:

У стані ринкової рівноваги Qd = Qs, тому

12 - p = 3p – 4

– p – 3p = – 4 – 12

4p = 16

p = 4 грн. – рівноважна ціна

Якщо держава зобов’яже виробника платити податки у розмірі 1 грн. за кожну продану одиницю продукції, то на ринку цього товару встановиться ціна 5 грн. за одиницю.

Задача 13

Функція попиту на товар задається рівнянням Qd = 2800 – 160P,а пропозиції Qs = 1600 + 140P. Побудуйте графіки попиту та пропозиції, визначте рівноважні ціну (грн.) та обсяг товару (шт.). Як зміняться сукупні видатки покупців на даний товар та обсяг його продажу, якщо буде встановлена фіксована ціна, що на 50% вища за початкову рівноважну?

Задача 14

Обсяг виробництва продукції описується виробничою функцією Q = 3K1/3 L1/2 (Q – обсяг виробництва, K – кількість годин робочих машин, L – кількість годин праці. Розрахуйте обсяг виробництва продукції та середній продукт праці (АРL), якщо за робочий день використовуються 8 годин роботи машин та 9 годин праці.

Рішення:

По-перше, підрахуємо обсяг продукції

(од.)

Далі знайдемо середній продукт праці як обсяг виробництва на одиницю використаної праці, тобто

(од.).

Відповідь: обсяг виробництва продукції дорівнює 18 од., середній продукт праці – 2 од. в розрахунку на 1 годину праці.

Задача 15

Менеджер загубила звітність щодо витрат фірми. Її колеги спільними зусиллями змогли відновити лише декілька цифр. Розрахуйте всі данні таблиці:

Q

FC

AFC

AVC

VC

ATC

MC

TC

0

0

400

-

-

-

-

400

1

20

400

20

20

400

40

20

800

2

40

400

10

18

720

28

16

1120

3

60

400

6,67

25,3

1520

32

40

1920

4

80

400

5

30,25

2420

35,25

45

2820

5

100

400

4

33,8

3380

37,8

48

3780