Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
24Б_ох_м_я_та_ф_з_олог_я_харчуванняКЛ_07ТТП.doc
Скачиваний:
88
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
996.35 Кб
Скачать

3. Значення харчування у життєдіяльності людини

Продукти харчування - найважливіший біологічний фактор забезпечення життєдіяльності людини, розвитку організму, здоров'я, працездатності, творчої активності всіх вікових категорій населення, попередження старіння та різних захворювань. Про підвищену увагу до проблеми харчування свідчить серія засідань спеціального об'єднаного Комітету РАОШООЗ (1945, 1956, 1963, 1974, 1984, 1988 рр.), присвячених аналізу стану здоров'я населення різних регіонів земної кулі у зіставленні з кількісними та якісними показниками харчування, вивченню проблем потреб в енергії, білках, вітамінах, мінеральних речовинах і мікроелементах,

В умовах порушеної екології, обумовленої бурхливим технічним прогресом в усьому світі, спостерігаються значні якісні зміни в харчуванні населення, які призвели до різкого збільшення захворювань, пов'язаних з неправильним харчуванням. З'явився термін «хвороби цивілізації». До таких хвороб належать: перевтома, високий кров'яний тиск, атеросклероз, запори, геморой, ожиріння, діабет, жовчнокам'яна хвороба та ін. Причиною цих захворювань є наявність в харчових продуктах інгредієнтів, які належать до факторів ризику. Для серцево-судинних захворювань таким харчовим інгредієнтом е холестерин, для онкологічних - нітрозоаміни та полі-циклічні вуглеводні, що містяться в копченостях, для діабету - глюкоза, для інсульту - кухонна сіль та насичені жирні кислоти і т. ін.

Вченими доведено, що біологічна роль окремих компонентів харчових продуктів не обмежується їх значенням для організму людини як пластичних та енергетичних ресурсів, їжа є джерелом інгредієнтів, які виконують регуляторну й захисну функцію, необхідних для узгодженої діяльності всіх органів і систем організму, пристосування його до різних умов зовнішнього середовища, підвищення стійкості організму до дії хвороботворних факторів.

Велике значення для травлення та засвоювання їжі мають зовнішній вигляд, смак, аромат, час вживання та ін.

Академік І.П. Павлов розглядав організм людини як вищий ресурс природи, який, завдяки пластичним властивостям центральної нервової системи, здатний до самооновлення та самовдосконалення. Він підкреслював необхідність системного підходу до цілісного вивчення організму людини у сталості його взаємозв'язків із середовищем перебування.

Контрольні питання

  1. Предмет дисципліни «Біохімія та фізіологія харчування».

  2. Завдання біохімії та фізіології харчування.

  3. Зв'язок біохімії та фізіології харчування з іншими науками та науковими дисциплінами.

  4. Сутність античної теорії харчування.

  5. Основні досягнення біохімії та фізіології харчування у XVII-XIX от.

  6. Наукові відкриття І.П. Павлова.

  7. Основні етапи розвитку біохімії та фізіології харчування в Україні.

  8. Засновники теорії збалансованого й адекватного харчування.

  9. Значення харчування в життєдіяльності людини.

Тема 2. Нейрогуморальна система регуляції План

  1. Будова і функції центральної та периферичної нервової системи.

  2. Будова та основні функції спинного і головного мозку,

  3. Вегетативна нервова система.

  4. Рефлекс і рефлекторна дуга

.